Amenințările islamiste au vizat instanțele, școlile și comunitățile religioase din mai multe orașe
Aceste amenințări au fost îndreptate împotriva instanțelor din Viena, Graz și St. Pölten, împotriva comunității culturale evreiești și împotriva școlilor din Viena. „Este probabil ca fondul să îl constituie procesele curente și acțiunile oficiale ale Poliției împotriva persoanelor care pot fi catalogate ca extremiști islamiști!” – se arată într-un comunicat al Ministerul de Interne. Scrisoarea de amenințare a abordat și conflictul din Ucraina și a exprimat un antisemitism deschis. „Bombe, ca răzbunare pentru ajutorul acordat Ucrainei / Ne ucid frații din Cecenia!”- se spune literal în scrisoarea de amenințare. Amenințarea spunea că: „bombele vor exploda astăzi la ora 9”. Poliția a luat măsuri de securitate corespunzătoare, iar experții în explozivi au fost la posturi. Perchezițiile inițiale ale clădirilor amintite în scrisoare au dat rezultate negative.
Alarme false
„Oficiul pentru Protecția Constituției a demarat o anchetă. Amenințarea reprezentată de terorismul islamist se află, în prezent, în centrul activității autorităților de securitate a statului și este combătută, în primul rând, în strânsă cooperare cu partenerii noștri europeni. Vom lua măsuri împotriva acestui lucru cu toată consecvența și cu toate mijloacele necesare, pentru că statul de drept nu trebuie să se lase intimidat!”- a declarat ministrul de Interne, Gerhard Karner.
Luni au existat amenințări cu bombă la Viena, St. Pölten și Graz – conform informațiilor publicate de ziarul „Krone”. În 27 iunie, trebuia să existe o acțiune coordonată pentru începerea unui proces împotriva unui imam de la o moschee din Viena, cunoscut pentru prelegerile sale pline de ură împotriva creștinilor și evreilor.
Amenințările cu bombă au fost trimise prin e-mail către instanțe, precum și comunității evreiești și Magistraturii din Viena. Audierea de la Graz a fost întreruptă, sala eliberată și percheziționată de o echipă specială. Scene similare au avut loc și în St. Pölten. Primele percheziții la imobilele afectate au dat rezultate negative, dar luni mai erau încă în vigoare diverse măsuri de securitate a poliției.
Cinci amenințări confirmate
„Se poate confirma că în dimineața zilei de 27 iunie, au fost primite amenințări scrise împotriva instanțelor din Viena, Graz și St. Pölten, precum și la IKG Viena și MA 56 din Viena ( departamentul școlar-n.n)”- se spune într-o primă declarație a Ministerului de Interne. Direcția pentru Securitatea Statului și Informații (DSN) investighează în acest moment amenințările cu viteză maximă.
Instanța din Graz suspectează că autorii ar putea fi simpatizanți ai imamului acuzat. Probabil că contextul este constituit de acțiunile oficiale ale Justiției și ale Poliției împotriva persoanelor suspectate de extremism islamic.
Radicalizarea a crescut în timpul pandemiei
Directorul DSN, Omar Haijawi-Pirchner, a subliniat, recent, amenințarea reînnoită a terorismului în Austria. În timpul pandemiei, islamiștii și-au mutat activitățile pe Internet și, ca urmare, radicalizarea a crescut enorm – afirmă șeful DSN.
Decapitarea unui profesor în Franţa, uciderea unor trecători la Viena şi înjunghierea unor credincioşi în catedrala din Nisa sunt fapte care arată cât de periculoşi sunt extremiştii islamişti.
Miniştrii de Interne europeni s-au consultat în privința pericolului islamist cu prilejul reuniunii din 13 noiembrie de anul trecut şi în privinţa securităţii Europei şi a măsurilor ce se impun după seria de atentate. Partenerii europeni sunt de acord că teroriştii şi organizatorii din umbră nu pot fi combătuţi eficient decât în comun. Este „iluzoriu” să crezi că această problemă globală poate fi combătută la nivel naţional – a declarat ministrul de Interne german.
Acțiuni comune, la nivel european
Deputaţi ai tuturor partidelor reprezentate în Bundestag au cerut măsuri mai dure împotriva extremiştilor islamişti. Pe lângă expulzări şi procese penale, s-a mai cerut, între altele, interzicerea unor asociaţii şi măsuri preventive. Între acestea, influenţarea formării imamilor şi a orelor de religie islamică în şcoli.
La rândul lor, cei 16 miniştri regionali de Interne din Germania au luat atitudine comună pe această temă, arătând că mai ales organizaţiile teroriste jihadiste urmăresc în continuare executarea unor atentate teroriste în Europa. Pe lângă acestea, o mare ameninţare o constituie islamiştii radicalizaţi, care acţionează pe cont propriu, după cum a demonstrat atentatul din Dresda. Responsabilii au subliniat de asemenea că Islamul paşnic se bucură, la fel ca toate celelalte religii, de protecţie în Europa, în faţa violenţei şi terorii.