
Începând din 16 septembrie, invocând o excepţie în ceea ce priveştecirculaţia în Spaţiul Schengen, Germania a intensificat controalele la toate frontierele sale terestre, pentru o perioadă de 6 luni.
Decizia Germaniei de a restabili controalele la frontierele terestre a fost motivată ca o măsură absolut necesară pentru combaterea imigraţiei ilegale, un fenomen despre care autorităţile germane spun că a scăpat de sub control.
Astfel, începând de luni, 16 septembrie, controale de poliţie mobile şi staţionare vor fi în vigoare la graniţele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, pe lângă cele instituite deja la frontierele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.
Deşi, în mod normal, astfel de controale la frontierele interne sunt interzise în spaţiul Schengen, există câteva situaţii în care se poate face excepţie de la regulă. Acestea se referă la ameninţări la adresa ordinii sau securităţii publice sau la ameninţări teroriste, când controalele pot fi introduse pe o perioada de şase luni, cu o prelungire totală care nu depăşeşte doi ani.
Măsura aplicată de luni îi îngrijorează pe primarii din regiunile de frontieră, precum oraşele Kehl şi Strasbourg, legate de o parte şi de alta a Rinului prin „Podul Europei”, care spun că speră ca aceste controale „să nu împiedice şi să nu restrângă mobilitatea, coabitarea şi viaţa” locuitorilor.
De partea cealaltă, acţionând deja pe peroanele tramvaiului transfrontalier dintre cele doua oraşe, poliţia germană a promis „controale inteligente, nu sistematice, ci aleatorii”, potrivit unui purtător de cuvânt, care a afirmat că „nu vrem să perturbăm traficul de cele două părţi”.
Au apărut imediat şi primii contestatari ai acestei măsuri, mai ales în extremitatea estică a Germaniei, pe axa rutieră care leagă ţara de Polonia, nu departe de punctul de control de la Frankfurt pe Oder, unde un mic grup de manifestanţi afişa pancarte cu mesajul „Viitorul nu este închiderea” sau „Lumi deschise, spirit deschis, frontiere deschise”.
În timp ce autorităţile germane invocă necesitatea „protejării securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere”, Comisia Europeană le reaminteşte statelor membre că astfel de măsuri trebuie luate numai în situaţii excepţionale şi, mai ales, ttebuie să fie „proporţionale” cu situaţia reală.