Depozitul de energie chimică!

O invenție a cercetătorilor austrieci de la Universitatea de Tehnologie din VIena face posibilă stocarea energiei!

Stocarea energiei pe termen lung este o provocare majoră, atunci când vine vorba de tranziția energetică. TU Vienna dezvoltă acum un nou tip de dispozitiv de stocare a căldurii chimice, care poate procesa și cantități mari de energie și o poate stoca aproape la nesfârșit.

Căldura este folosită și pentru a începe o reacție chimică. Acest lucru creează compuși chimici bogați în energie, care pot fi stocați luni de zile fără probleme și fără pierderi de energie. Dacă este necesar, reacția chimică poate fi apoi inversată și energia eliberată din nou. În acest fel, căldura reziduală de la instalațiile industriale sau căldura de la soare poate fi stocată vara, pentru a încălzi clădirile pe tot parcursul iernii. Reacția chimică dezvoltată de Universitatea de Tehnologie din Viena și reactorul de suspensie special creat pentru aceasta au fost recent brevetate.

Depozitați vara, folosiți iarna!
„Există diferite reacții chimice, care pot fi folosite în acest scop. Folosim acid boric, de exemplu, un material solid, pe care îl amestecăm cu ulei!”- explică Franz Winter, de la Institutul de Inginerie a Proceselor, Tehnologia Mediului și Științe Tehnice Biologice de la Universitatea de Tehnologie din Viena. „Această suspensie uleioasă intră într-un reactor, al cărui perete este încălzit la o temperatură între 70 și 200°C.” Multe procese industriale au loc în acest interval de temperatură, motiv pentru care această metodă este ideală pentru utilizarea căldurii reziduale de la instalațiile industriale care, altfel, pur și simplu ar fi pierdută. Cu toate acestea, astfel de temperaturi pot fi atinse pur și simplu prin focalizarea luminii solare. Căldura provoacă o reacție chimică, de exemplu, acidul boric este transformat în oxid de bor și apa este eliberată în acest proces. Suspensia uleioasă de oxid de bor poate fi apoi depozitată în rezervoare, iar dacă la această suspensie se adaugă apoi apă, reacția chimică are loc invers și căldura stocată este eliberată din nou, conform experților TU. „Ciclul este astfel închis și suspensia poate fi folosită din nou!”- explică Franz Winter. „În laborator, am arătat că multe procese de încărcare și descărcare pot fi efectuate în acest fel fără probleme!”

Multe avantaje paralele
Tehnologia a fost deja patentată, acum urmează să fie examinată mai detaliat despre cum poate fi utilizată cel mai bine și cel mai eficient. „Diferitele dimensiuni ale reactoarelor vor fi optime pentru diferite domenii de aplicare!”- spune Franz Winter. Pe lângă acidul boric, pot fi folosite și alte substanțe chimice, cum ar fi hidrații de sare. Ambele sunt ieftine și ușor disponibile, relativ inofensive, stabile pe mai multe cicluri și pot fi stocate pe termen nelimitat. Tehnologia reactorului poate fi extinsă la scară industrială. Uleiul folosit permite transferul optim de căldură, protejând în același timp reactorul în timpul reacției și substanțele solide, în timpul depozitării. O eficiență exactă a procesului nu poate fi specificată momentan, aceasta depinde de cuplarea memoriei cu alte tehnologii. Marele avantaj este opțiunea de stocare pe termen lung pentru cantități de căldură care, altfel, s-ar pierde pur și simplu și utilizarea acestora în funcție de nevoi.

„Acum vrem să continuăm să cercetăm intens această tehnologie, împreună cu partenerii industriali!”- anunță Franz Winter. „Suntem convinși că această invenție își va găsi, de asemenea, locul, în aplicații industriale în următorii câțiva ani!”- afirmă Winter.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • noiembrie 28, 2024
    Un bărbat căutat pentru furt în Austria a fost prins în România

    Un bărbat căutat pentru furt de autoritățile austriece a fost prins de polițiștii de frontieră din Iași. În cele din urmă, acesta a fost predat autorităților competente pentru a se…

    • noiembrie 20, 2024
    Parteneriat Educațional Internațional la Viena. Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” ajută la formarea viitorilo lideri ai comunității

    Pe 15 și 16 noiembrie, Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a găzduit cea de-a treia ediție a Parteneriatului Educațional Internațional dedicată dezvoltării personale și formării viitorilor lideri ai…