Chestorul Titulescu: Austria nu se va opune aderării României la Schengen

La prima vedere, rezultatele alegerilor din Austria transformă într-o misiune imposibilă demersul de aderare a României cu frontierele terestre. Sunt însă specialiști precum chestorul Marian Tutilescu, fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, care spun că situația nu este atât de disperată, pentru România. Mai ales că încă sunt destul necunoscute.

În primul rând, fiindcă nu se știe ce alianțe vor fi făcute pentru formarea Guvernului. „Sunt multe necunoscute în ecuația asta și este greu, în momentul de față, să ai o viziune cât de cât apropiată de realitate. Pe de o parte discutăm despre comisarul pe Afaceri Interne si Migrație care este deasemenea austriac. Deocamdată nu există nicio poziție oficială a viitorului comisar pe emigrație și afaceri interne, dar vom vedea. Pe de altă parte discutăm de posibilitatea partidului de extremă dreaptă care a câștigat detașat față de celelalte formațiuni politice la alegeri, de a forma o coaliție. Depinde foarte mult de acestă coaliție care se va forma”, precizează Marian Tutilescu. În plus, expertul român precizează că lucrurile se vor limpezi cât de curând. „Putem rediscuta acest subiect cam într-o lună”.

Tutilescu are o viziune optimistă privind subiectul aderării României în Schengen chiar și după rezultatele alegerilor din Austria. Acesta crede că blocarea aderării României a fost mai degrabă o temă de campanie electorală a extremei drepte. Și că lucrurile ca și viziunea asupra aderării României or să se schimbe după formarea Guvernului în Austria. „În opinia mea, povestea asta cu blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, cel puțin în privința frontierelor terestre, a fost dintotdeauna o retorică de campanie. Au existat și alte precedente. De exemplu, înaintea alegerilor prezidențiale din Franța, în 2010, Sarckozy – care era președinte în exercițiu – ne-a transmis pe căi dipolomatice că nu ar fi bine să punem subiectul acesta, al aderării, pe agenda unui consiliu fiindcă atunci în mod direct, Franța se va opune. Dar după alegeri, ne va sprijini. Da, sunt sigur că este doar o temă de campanie a extremei drepte! Din păcate ambele partide care ar putea forma o majoritate în Austria, au fost ostile aderării României. Înclin totuși să cred că retorica aceasta se va schimba”, spune Marian Tutilescu.

În plus, această opoziție austriacă împotriva aderării României la Schengen, nu ar fi viabilă și nici posibilă pe termen lung. Mai ales că România a fost deja acceptată cu granițele maritime și aeriene în spațiul Schengen. „Pentru că nu poți să ții pe termen lung o țară, în speță două țări, cu un picior în Schengen și cu unul afară. Din momentul în care ai validat intrarea parțială în Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, automat recunoști că țara respectivă îndeplinește condițiile de aderare”, adaugă Tutilescu.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • mai 5, 2025
    De la anulare, la suspendare!

    În decembrie 1989, oamenii au ieșit în stradă să strige „Vrem alegeri libere!” — un mesaj de libertate, de dreptate și de speranță. Au trecut 35 de ani, și totuși,…

    • mai 5, 2025
    Președinta Moldovei Maia Sandu vrea să facă rost de bani pentru campania electorală. Taxe uriașe pentru energie, impuse populației

    Criza energetică din Moldova lovește în populație, iar guvernanții profită fără niciun scrupul de această situație. Taxele nesimțite la energie impuse moldovenilor o vor ajuta pe președinta Maia Sandu să-și…