Totul despre dreptul de ședere în Austria!

Cetățenii UE care au dreptul de a rămâne în Austria mai mult de trei luni în temeiul legislației UE, vor primi un „certificat de înregistrare” la cerere ca documentație a dreptului de ședere. (acceptate sunt si Islanda, Lichtenstein, Norvegia). Șederea trebuie să fie raportată autorității competente în termen de patru luni de la intrarea în Austria. Dacă sunt îndeplinite cerințele, la cerere, va fi emis un „certificat de înregistrare”. Cetățenii UE care au dreptul de ședere în conformitate cu legislația UE dobândesc dreptul de ședere permanentă după cinci ani de ședere legală și neîntreruptă în Austria. Dacă cerințele sunt îndeplinite, se va elibera la cerere un „certificat de reședință permanentă”.

Dacă eşti cetățean dintr-o țară din UE, Islanda, Norvegia sau Elveția, ai dreptul de a locui în Austria, dar trebuie să soliciți un document de ședere în termen de patru luni de la sosire. Documentul care  atestă dreptul de ședere în Austria se numește Anmeldungbeschenigung.

Cum obţii dreptul de ședere în Austria. Condiţii

Libertatea de circulație a UE le permite cetățenilor să se mute într-o altă țară comunitară relativ ușor, dar există încă anumite condiții pe care trebuie să le îndepliniți.

În calitate de cetățean al unei țări UE, Islanda, Norvegia sau Elveția, ai dreptul de a locui în Austria mai mult de trei luni, atâta timp cât îndeplineşti unul dintre următoarele criterii:

• Să fii angajat sau independent în Austria

• Să studiezi la o instituție austriacă recunoscută

• Să ai suficiente mijloace financiare pentru a te întreține

Foarte important. Pe lângă îndeplinirea uneia dintre aceste condiții, ai nevoie și de o asigurare de sănătate valabilă pentru Austria.

Dacă lucrați în mod legal în Austria, veți avea acest lucru în mod automat, fie prin intermediul Fondului Austriac de Asigurări de Sănătate (ÖGK), dacă sunteți angajat al unei companii, fie prin Instituția de asigurări sociale pentru lucrătorii independenți (SVS), dacă sunteți independent.

În calitate de student sau persoană care se întreține singură, va trebui în schimb să găsești propria poliță de asigurări de sănătate cuprinzătoare. Cardul european de asigurări de sănătate (CEAM) ar putea fi suficient pentru studenții care nu se află pe termen lung în Austria, dar acest lucru nu acoperă toate vizitele medicale, așa că, în general, merită să ai o poliță de asigurare de sănătate separată.

Cererea trebuie depusă în termen de patru luni de la sosire!

Când ajungi în Austria, trebuie să îţi înregistrezi reședința în termen de trei zile, iar în acest moment veți primi o confirmare de înregistrare (Meldebestätigung). Cu toate acestea, procesul de obținere a certificatului de înregistrare (Anmeldebescheiniugung) nu are loc automat după înregistrarea inițială. Mai multe informaţii aici: Înregistrarea reședinței în Austria: tot ce trebuie să ştii despre Meldezettel

Trebuie să depui cererea pentru certificatul de înregistrare (Anmeldebescheinigung) în termen de patru luni de la sosirea în Austria.

După cinci ani de ședere legală și neîntreruptă în Austria ca cetățean al UE/SEE, primeşti automat dreptul de ședere permanentă. Nu trebuie să soliciți niciun document anume pentru a dovedi acest lucru sau pentru a continua să locuieşri în Austria, dar dacă doreştii, poți solicita un certificat de rezidență permanentă.

Care sunt instituțiile unde se poate face înregistrarea?

În funcție de regiune sau oraș, procesul de aplicare pentru certificatul de înregistrare (Anmeldebescheinigung) se va face în următoarele locuri:

 • La sediul Autorității Administrative a districtului aferent – Bezirkshauptmannschaft;
 • În anumite orașe: La sediul Magistraturii – Magistrat;
 • În Viena: MA 35, Unitatea “SEE” – die MA 35, Referat “EWR“.

Bine de ştiut. Trebuie să faceți o programare pentru a merge personal la birou.

Documentele necesare

Documentele de care vei avea nevoie sunt următoarele (este indicat să aduceți atât originalul, cât și o copie):

• Carte de identitate sau pașaport valabil

• Un formular de înregistrare completat (poţi descărca o copie AICI): Majoritatea detaliilor de aici sunt simplu de completat (numele, data nașterii, numele părințileşti și la ce companie avi asigurare de sănătate. Poți completa formularul înainte de vizita, dar îl semnezi atunci când ai programare, nu înainte.

• Dovada de angajare sau de activitate independentă, dacă lucrezi: acesta ar fi un contract de muncă pentru angajați, în timp ce lucrătorii independenți își pot prezenta numărul fiscal, licența comercială, dacă este cazul, contractele cu clienții și/sau altă dovadă a uneiafaceri.

• Dovada studiilor, în cazul în care studiezi: acesta poate fi un certificat de înscriere și poate fi necesar să prezinți și dovada că instituţia de studiu este acreditată. Biroul studențesc al universității ar trebui să te poată ajuta să obții documentele de care ai nevoie.

• Dovada fondurilor suficiente și asigurării de sănătate, dacă studiezi sau te întreții singur: include certificatul de asigurare și dovada soldului bancar sau a extraselor de pensie, de exemplu. Elevii care sunt întreținuți de părinți ar trebui să poată prezenta confirmarea de la părinți a unei alocații lunare.

• Dovada de reședință în Austria (Meldebestätigung)

Foarte important. Documentele vor trebui să fie fie în germană, fie în engleză. Documentele în alte limbi trebuie traduse de un traducător autorizat.

Costuri

Obținerea certificatului costă 15 euro și pot exista taxe suplimentare în funcție de documentele străine pe care le furnizezi. Totuși, a nu-l obține este mult mai costisitor (şi ilegal), amenda ajunge până la 250 euro.

 Organe competente:

Autoritatea de soluționare care este responsabilă este după caz:
– Administrarea districtului (Consiliul județean – Bezirkshauptmannschaft)
– În orașe statutare: primăriile, la Viena: – MA35 – Dresdnerstraße 93, Block C.

Documente obligatorii: carte de identitate valabilă sau pașaportul, adeverință/confirmare de la angajator sau dovada independeței (contract de muncă, număr fiscal, Extras de la Registrul Comerțului); dovada mijloacelor de existență suficiente (de exemplu, cont bancar, pensie, fluturaș de salariu, etc și asigurarea de sănătate completă); dovada admiterii într-o școală sau instituție de învățământ și acoperirea costului asigurărilor de sănătate, precum și o declarație sau alte dovezi privind mijloacele suficiente de subzistență (de exemplu, pentru școlari sau elevi: dovada admiterii la școală sau ertificat de înmatriculare)

Trebuie să solicitați aceste documente personal la autoritatea responsabilă. Formularul de solicitare se obține de la autoritate respectivă, sau este disponibil in varianta electronicăPDF.
Pentru copiii sub 14 ani, cererea trebuie depusă de reprezentantul legal.
Verificati daca recunoașterea traducerilor documentelor din tara de origine este valabila fara apostila. Este de exemplu posibil, sa fie nevoie de o apostilă pentru recunoasterea documentelor.
Cererile de înregistrare și certificate de ședere permanentă pot fi procesate rapid numai dacă sunt prezentate toate documentele necesare.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…