Pot fi tichetele de masă incluse în salariul de bază?

Conform legii nr. 165/2018, tichetele de masă sunt bilete de valoare, acordate angajaților lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Astfel că angajatorii pot acorda salarțatilor cel mult câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din lună.

Potrivit prevederilor art. 160 din Codul Muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.

Conform art. 164 alin. 3 din Codul Muncii, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară.

În plus, potrivit art. 164 alin. 2, din același Cod al Muncii, angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară.

Astfel că, coroborând toate cele de mai sus, se poate spune că tichetele de masă nu pot fi parte integrantă din salariul de bază, pentru că, spre exemplu, dacă angajatorul negociază la angajare salariul minim care include și tichetele de masă, ar rezulta că acel angajator l-ar plăti pe viitorul angajat cu un salariu mai mic decât salariul minim garantat în plată. Or, asta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei. Totodată, tichetele de masă sunt un beneficiu extra-salarial, pe care angajatorul îl poate oferi/negocia sau nu, funcție de posibilități.

În concluzie, tichetele de masă NU pot fi incluse în salariul de bază, dar sunt incluse în pachetul salarial, care suprinde:

  • Salariul de bază (cel negociat între părți și nu poate fi MAI MIC decât salariul minim brut pe țară, garantat în plată;
  • Indemnizațiile
  • Sporurile
  • Alte adaosuri (aici intră și tichetele de masă)

Reglementare:

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • martie 4, 2025
    Un bărbat care zbura de la Londra spre București este cercetat, după ce a refuzat să-și pună centura și a fost agresiv

    Un bărbat, pasager al unui zbord de la Londra către Bucureşti, este cercetat penal după ce a făcut scandal în avion, pe motiv că nu vrea să cupleze centura de…

    • februarie 21, 2025
    Povestea unei românce, care lucrează în Austria ca îngrijitoare, prezentată într-un documentar

    24 Studen, în regia lui Harald Friedl, prezintă, prin povestea româncei Sadina Lungu, problemele pe care le întâmpină, în Austria, angajații care lucrează ca îngrijitori. Filmul povestește despre pericolele și…