Țările cu cel mai bun echilibru între viața profesională și cea privată

Organizația Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a întocmit un clasament al țărilor cu cel mai bun raport muncă-timp liber în Indicele echilibrului dintre viața profesională și cea privată din 2023. În zilele noastre, un echilibru bun între viața profesională și viața personală este considerat piatra de temelie a unei bune calități a vieții.

Italia ocupă primul loc în clasament. Potrivit datelor OCDE, zece la sută dintre lucrătorii din zona OCDE lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână. În Italia, însă, cifra este de doar trei procente. Iar angajații cu normă întreagă își petrec 69% din zi aici – 16,5 ore pentru petrecerea timpului liber și îngrijirea personală. Asta înseamnă cu 1,5 ore mai mult decât media OCDE.

O surpriză este oferită de locul 9, unde se află Rusia. Motivul pentru aceasta este o rată ridicată a mamelor care lucrează,care este ponderat ca un bun echilibru între viața profesională și cea privată. Îngrijirea copiilor este foarte bine organizată aici.
Clasamentul OCDE pe scurt:

Italia
Danemarca
Norvegia
Spania
Olanda
Franţa
Suedia
Germania
Rusia
Belgia
Angajații cu normă întreagă din Austria au 60% din zi, adică 14,5 ore, pentru autoîngrijire (mâncare, somn etc.) și timp liber (prieteni, familie etc.). Aceasta este mai mică decât media OCDE de 15 ore.

Un alt studiu realizat de compania de resurse umane Remote a analizat echilibrul dintre viața profesională și cea privată în diferite țări în funcție de aspecte precum concediul anual legal, salariul minim în caz de boală și concediul de maternitate.

În acest clasament, Noua Zeelandă ocupă primul loc cu 26 de săptămâni de concediu de maternitate plătit și 32 de zile de concediu anual. Pe de altă parte, 14% dintre angajați lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână, mai mult decât media OCDE de 10%.

Clasamentul

Neusseeland
Spania
Franţa
Australia
Danemarca
Norvegia
Olanda
Marea Britanie
Canada
Brazilia

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…