SUSPENDAREA RATELOR LA BANCĂ!

Cereri pentru 126.712 contracte, în cadrul programului Prima Casă. Numarul românilor care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC.

 Lumea Banilor

foto: b1.ro

Din anul 2020 și până în prezent, au fost suspendate la plata ratelor un număr de 126.712 contracte, în valoare de până la 628 milioane lei. Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), începând cu luna mai 2022, peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casă au solicitat modificarea modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC (Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor),

Beneficiarii creditelor Prima Casă/Noua Casă pot beneficia, în baza OUG 90/2022, de facilități de suspendare la plată a ratelor scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane.
Obligația de plată a ratelor scadente, aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni. Valabilitatea scrisorii de garanție emisă de FNGCIMM va fi de 5 ani, iar debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut.
Pentru beneficiarii programelor PRIMA CASĂ ȘI NOUA CASĂ, dobânda acumulată, aferentă perioadei de suspendare a ratelor, se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă, cu dobândă 0%. Plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Condițiile

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii persoane fizice, trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

 • să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;
 • nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni, înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată. 
 • prezintă o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării la plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021; 
 • nu beneficiază, la data solicitării, de un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul, în ultimele 3 luni, anterioare intrării în vigoare a OUG 90/2022.

Valoarea dobânzilor suspendate

Până în prezent, pentru sprijinirea debitorilor care au întâmpinat dificultăți financiare din cauza epidemiei de COVID-19, FNGCIMM a implementat Ordonanța de Urgență OUG 37/2020 prin care, în 2022, au fost amânate la plată rate scadente pentru 31.861 de contracte, valoarea dobânzii suspendate fiind de aproximativ 129 milioane lei.  
În anii 2020 și 2021, numărul contractelor pentru care a fost solicitată amânarea la plată a depășit 47.000/an, iar valoarea dobânzilor suspendate s-a situat în jurul cifrei de 250 milioane lei.

Cerere la bancă pentru înlocuirea ROBOR

Pe aceeași linie promovată de Guvernul Romaniei, de susținere a persoanelor fizice afectate de creșterea accentuată a costurilor de împrumut, indicele ROBOR la 3 luni înregistrând o dublare de la aproximativ 3% la 6% doar în acest an, anunțăm posibilitatea de modificare a dobânzii, prin inlocuirea ROBOR cu IRCC, în cazul creditelor PRIMA CASĂ.
FNGCIMM a primit din partea celor 15 finantațori activi, înscriși în Programul NOUA CASĂ un număr de peste 10.000 de solicitări de modificare a modului de calcul a dobânzilor, prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC. Un număr de circa 9300 sunt deja aprobate, iar aproximativ 800 sunt în lucru, urmând a fi aprobate în cel mai scurt timp.
Pentru trecerea de la ROBOR la IRCC (IRCC = Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor) beneficiarul creditului trebuie să adreseze băncii o cerere privind modificarea contractului de credit și emiterea unui act adițional. La solicitarea băncii, FNGCIMM emite actul aditțonal, prin care este aprobată modificarea modului de calcul al dobânzii aferente creditului contractat cu garanție de stat.
FNGCIMM este mandatat de Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, să emită Scrisori de garanție, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima și simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanție, în cazul în care debitorul nu și-a îndeplinit obligațiile de rambursare stabilite conform graficului de rambursare a dobânzilor eșalonate”
, anunță Fondul.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luba.ro: https://luba.ro/suspendarea-ratelor-la-banca-cereri-pentru-126-712-contracte-in-cadrul-programului-prima-casa-numarul-romanilor-care-au-solicitat-trecerea-de-la-robor-la-ircc-procedura/

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…