Șeful Volkshilfe Austria acuză Guvernul că nu îi ajută pe săraci din motive ideologice!

Erich Fenninger susține că 35% dintre oamenii din Austria nu mai pot face față cheltuielilor

Grija de a ajuta oamenii a organizațiilor umanitare este în creștere în Austria, inflația aduce oameni tot mai mulți la magazinele sociale și centrele de asistență socială, chestiune care nu ar fi crezut nimeni că este posibilă până nu demult. Directorul Volkshilfe Austria trage un semnal de alarmă: persoanele cu venituri mici nu mai pot face față situației actuale, din punct de vedere financiar și au nevoie urgentă de ajutor! El consideră că Guvernul face mult prea puțin pentru cei săraci, fiindcă membrii Executivului ar fi „conduși de ideologie”.

Ce este Volkshilfe și ce vrea!

Volkshilfe (în traducere, Ajutorul Popular-n.n) se descrie ca fiind o organizație non-profit, non-partizană și non-confesională.

“În calitate de furnizor de servicii sociale, sprijinim persoanele care au nevoie. Ca mișcare socială, ridicăm vocea pentru cei dezavantajați. Contribuim cu cunoștințe de specialitate și participăm activ la dezvoltarea socială” – se spune pe site-ul organizației. Începută în 1947, activitatea Volkshilfe variază de la domeniile de îngrijire și sprijin, reducerea sărăciei, politica pieței muncii, îngrijirea copiilor, munca pentru persoanele cu dizabilități și ajutor umanitar în cazul unui dezastru în țară și în străinătate, până la azil și munca de ajutorare a imigranților.

“Inima Volkshilfe o reprezintă cei circa 34.000 de angajați, membri voluntari și cu normă întreagă, care lucrează împreună, cu scopul unei lumi solidare, juste, în care oamenii sunt în centrul atenției. Volkshilfe recrutează ajutoare și activiști, donatori și sponsori, pentru a implementa această viziune. Trăim solidari și organizăm ajutor prin mișcare socială și voluntariat, servicii sociale, operațiuni umanitare în țară și străinătate și donații. Cu membrii săi, donatorii, angajații și oficialii onorifici și cu normă întreagă, Volkshilfe face parte din societatea civilă. Se vede ca reprezentând interesele tuturor acelor persoane care nu au un lobby: oameni care suferă de sărăcie, sunt șomeri sau au nevoie de îngrijire, sunt cu dizabilități sau sunt dezavantajați în alt mod” – se prezintă organizația umanitară pe propriul site, vokshilfe.at.

35% dintre austrieci nu se mai pot întreține singuri!

Potrivit unei analize a Consiliului Fiscal, 1,4 milioane de familii, adică, circa 2,7 milioane de persoane sau 35% din toate familiile, nu își mai pot acoperi cheltuielile cu veniturile lunare. Înainte de valul inflației, acesta era „doar” cazul unui milion de familii (25% sau 1,8 milioane de persoane). Sărăcia în Austria devine din ce în ce mai mult, o problemă centrală.

Erich Fenninger, directorul Volkshilfe Austria,  declarat miercuri, 29 iunie, în emisiunea Jurnalul Dimineții al televiziunii Ö1: „Ceea ce este nou în situația actuală este că nu sunt loviți doar cei care erau afectați de sărăcie, ci și că problema se extinde tot mai mult în clasa de mijloc!”

Creșterea prețurilor extinde sărăcia în clasa de mijloc!

Inflația în Austria este în prezent de circa 8%, dar nevoile de bază au devenit cu 15% mai scumpe – pastele, chiar cu 79%, untul, cu 31%! Există, de asemenea, o creștere importantă a facturilor la electricitate și gaz. Mulți oameni au, de asemenea, restanțe mari și totul se adaugă la o problemă de nerezolvat.

„ La Volkshilfe, vin mulți oameni care nu ar fi crezut că așa ceva este posibil înainte!”- relatează Fenninger, din viața de zi cu zi a organizației sale de ajutorare. „Avem mai mulți oameni în evidență pentru asistență socială, decât oricând înainte!”- arată liderul organizației.

Potrivit lui Fenninger, pachetul anti-inflație al Guvernului este departe de a fi suficient pentru a ajuta cazurile dificile. Executivul a promis că va cheltui 28 de miliarde de euro în următorii câțiva ani, iar Fenninger consideră că alocațiile familiale mai mari sau ajustarea ajutoarelor sociale sunt importante. Dar el nu poate înțelege de ce „persoanele cu venituri mai mici, tind să primească mai puțin din pachet!… Ar fi ușor să fie sprijiniți mai mult oamenii cu venituri mici, până la clasa de mijloc inferioară, nu doar cu plăți unice! – opinează Erich Fenninger.

“Guvernul nu sprijină săracii, din motive ideologice!”

Încă din toamna anului trecut, organizațiile umanitare, sindicatele și Opoziția au insistat asupra necesității urgente de a crește multe dintre ajutoarele sociale și indemnizațiile de șomaj. Pragul de sărăcie în Austria este de 1.371 euro pe lună. Semnificativ mai mică este indemnizația medie de șomaj, de 1000 euro și asistența de urgență, cu o medie 900 de euro. Dar Guvernul lasă cele mai mari probleme nerezolvate: nici indemnizațiile de șomaj, nici asistența de urgență, nici asistența socială nu vor fi ridicate peste pragul riscului de sărăcie!

„Nu înțeleg de ce persoanelor cu venituri mici nu li se acordă suficient sprijin din motive ideologice! Guvernul este condus de ideologie!” – susține Fenninger. Directorul Volkshilfe cere Guvernului să asigure securitatea socială minimă pentru copii. “Circa 350.000 de copii sunt afectați de sărăcie. Dacă „ Volkshilfe ” are drumul său, toți copiii care trăiesc în Austria până la vârsta de 18 ani, ar trebui să beneficieze de o securitate socială minimă! Cuantumul plății se bazează pe venitul părinților. În principiu, toți copiii primesc componenta universală, de 200 de euro. În plus, se plătește o componentă testată, în funcție de venit, de maximum 425 de euro. Asta înseamnă că niciun copil din Austria nu trăiește cu mai puțin de 625 de euro pe lună. Aceasta ar însemna un efort bugetar de două miliarde de euro.

„Dacă am avea siguranța de bază a copiilor, am putea oferi familiilor un ajutor masiv, astfel încât copiii să poată trăi nu doar cu pâine prăjită, la sfârșitul lunii!”- spune Fenninger.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…