Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a acuzat 11 persoane, între care cei patru fondatori ai platformei blockchain Forsage, pentru rolul lor în crearea și promovarea unei scheme Ponzi, prin care aceștia au strâns peste 300 milioane dolari de la investitorii cripto din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, potrivit unui comunicat transmis de SEC luni, 1 august. Rețeaua a acționat și în România, de unde racola clienți de pe platformele de socializare.
Gilda Popa
Printre cei acuzați se numără cei patru fondatori ai Forsage, despre care se știa ultimă dată că locuiesc în Rusia, Republica Georgia și Indonezia, precum și trei promotori din SUA, angajați de fondatori să susțină Forsage pe site-ul său web și pe platformele de socializare și mai mulți membri ai așa-numiților Crypto Crusaders — cel mai mare grup de promovare pentru schema care a funcționat în Statele Unite din cel puțin cinci state diferite.
Conform comunicatului SEC, în ianuarie 2020, Vladimir Okhotnikov, Jane Doe alias Lola Ferrari, Mikhail Sergeev și Sergey Maslakov au lansat Forsage.io, un site web care a permis milioanelor de investitori de retail să încheie tranzacții prin contracte inteligente, operate pe blockchain-urile Ethereum, Tron și Binance. Cu toate acestea, se presupune că Forsage a funcționat ca o schemă piramidală de mai bine de doi ani, în care investitorii au obținut profituri prin recrutarea altora în schemă. Forsage ar fi folosit, de asemenea, active de la noi investitori, pentru a plăti investitorii anteriori, într-o structură tipică Ponzi.
Forsage a funcționat ca o schemă piramidală timp de 2 ani
Forsage a fost creat sub premisa de a funcționa ca o punte între Ethereum, Tron și Binance. Platforma trebuia să facă posibilă executarea de contracte inteligente pe diferite lanțuri. Cu toate acestea, a funcționat ca o schemă cripto-piramidală timp de doi ani, folosind banii de la noi investitori pentru a-i plăti pe cei vechi și a-i recompensa pe cei care au recrutat mai mulți oameni.
Potrivit comunicatului de presă, SEC a trimis scrisori în care soma Forsage să înceteze activitatea, la sfârșitul anului 2020 și martie 2021. Cu toate acestea, fondatorii platformei au decis să ignore autoritățile de reglementare și, în schimb, au continuat să nege acuzațiile de criptofraudă prin conturile lor YouTube, continuând, în același timp, să promoveze utilizarea platformei.
„Așa cum susține plângerea, Forsage este o schemă piramidală frauduloasă, lansată la scară masivă și promovată în mod agresiv (n.r. pe platforme frecventate de investitorii cripto. Cei care au comis frauda nu pot eluda legile federale privind valorile mobiliare, concentrându-și schemele pe contracte inteligente și blockchain” , a declarat Carolyn Welshhans, șeful interimar al Crypto Assets and Cyber Unit a SEC, potrivit comunicatului SEC.
Fără să admită sau să infirme acuzațiile, doi dintre inculpați, Ellis și Theissen, au convenit să soluționeze acuzațiile și să fie interzis definitiv de încălcări viitoare ale prevederilor acuzate și alte activități. În plus, Ellis a fost de acord să plătească penalități civile și de cauțiune, iar Theissen va fi obligată să plătească penalități pentru deversare și civile, așa cum este stabilit de instanță. Ambele reglementări sunt supuse aprobării instanței.
Iată cum atrăgeau clienții cei de la Forsage în România
Conform datelor publice, platforma Forsage are o pagină de Facebook în limba română, care este publică și are numeroase mesaje de publicitate, ultimul fiind postat pe 26 aprilie 2020.
În mesajele publicitare postate pentru utilizatorii români, cei de la Forsage susțineau că este vorba despre o afacere „fără riscuri” și promiteau „bani mulți”.
„Numai pentru aceia care doresc să câștige!
Îți ofer o modalitate de a câștiga mai mulți bani cu Etherium. E sigură afacerea și nu are riscuri. E vorba de o platformă nou apărută, pe care se pot face niște bănuți buni în plus în perioada asta.
Îți trimit un link să vezi despre ce este vorba și, dacă ți se pare interesant și vrei să afli mai multe detalii, îți stau la dispoziție cu drag pe https://www.facebook.com/Forsage.Romania.Oficial
Cum să generezi ethereum
Tutorial limba Romana”, este mesajul publicat pe Facebook in 26 aprilie 2020.
SEC si FBI au facut echipă comună pentru a lupta împotriva criminalității cripto.
SEC a acuzat recent mai multe persoane de activități cripto ilegale, inclusiv un fost director Coinbase. Arestarea lui Ishan Wahi, ca primul caz de „tranzacționare discreționară” a informațiilor privilegiate în cadrul industriei cripto, arată un rol mai activ al SEC în aplicarea legii privind actorii care folosesc criptomonede pentru a promova înșelătorii, furturile și schemele piramidale, printre alte activități criminale, notează cryptopotato.com.
Chiar și Michael J. Driscoll, director adjunct al FBI, a spus că agenția ia o poziție mai activă în cadrul ecosistemului cripto, pentru a preveni ca infractorii să profite de lacunele legislației ce vizează criptomonedele, pentru a-și comite infracțiunile.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luba.ro: https://luba.ro/schema-piramidala-de-300-milioane-dolari-in-piata-cripto-cu-operatiuni-in-romania-cum-racolau-investitorii-cripto-pe-retelele-de-socializare-iti-ofer-o-modalitate-de-a-castiga-mai-multi/