Reînvie programul Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Verde – Fotovoltaice!

Bugetul programului este de 1,2 miliarde de lei

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat noile liste cu dosarele aprobate în cadrul Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic şi Rabla Plus, în urma şedinţei Comitetului de avizare, de joi, 21 iulie.
Pentru Programul Rabla Clasic au fost acceptate 290 de dosare
, 635 pentru autovehicule şi 7 pentru motociclete. Potrivit Agerpres, pentru Rabla Plus au fost acceptate 124 de dosare Potrivit unui comunicat al AFM, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice a fost publicată o nouă listă care conţine 760 dosare acceptate.

Potrivit publicației libertatea.ro, pentru Programul Rabla Plus, au fost acceptate 124 de dosare pentru 195 de autovehicule electrice, dintre care 159 pur electrice şi 36 electrice hibride. Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro. În luna mai, bugetul Rabla plus s-a terminat în două ore. Tot în mai, bugetul programului „Rabla Plus” alocat, la acel moment persoanelor juridice, a fost epuizat în mai puţin de două ore, anunţa atunci Ministerul Mediului, pe pagina oficială de Facebook. „Mă bucur că firmele din România încurajează transportul cu emisii zero şi aleg maşinile full electrice în detrimentul celor clasice. Sunt convins că epuizarea bugetului programului Rabla Plus dedicat persoanelor juridice într-o oră şi 37 de minute se datorează pe de-o parte popularităţii în creştere a maşinilor electrice, ca mijloc de deplasare, iar, pe de altă parte, tendinţei de limitare a consumului de combustibil, generate de costurile tot mai mari ale carburantului. Privind la perspectiva europeană, care prevede ca, din 2035, să nu mai fie produse maşini cu motoare clasice, cred că România se pregăteşte bine de pe acum, pentru ceea ce va urma. Rabla Plus nu doar că vine cu una dintre cele mai mari finanţări din Europa, de circa 10.000 de euro pentru maşinile full electrice, dar sprijină şi o cultură de mediu a transportului din ţara noastră!”- a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Totul despre Rabla pentru mașini și motociclete

Iată ce ar trebui să știi dacă vrei să cumperi mașini prin Programul Rabla 2022:

Bugetul inițial actual este ceva mai mare față de cel de anul trecut, însumând 1.2 miliarde lei, ceea ce se traduce printr-un număr mai mare de solicitări care vor fi aprobate.

Dacă se observă o cerere mare pentru tichete rabla 2022, există șansa suplimentării bugetului (așa s-a întâmplat și anul trecut și s-a ajuns de la 840 milioane lei la 1.24 miliarde lei, într-un final).

Ca o noutate, anul acesta pot fi preluate spre casare două automobile vechi de la fiecare client, nu doar unul, cum se întâmpla până acum.

Singurele condiții pentru eligibilitate sunt ca autovehiculele să aibă o vechime mai mare de 6 ani și să fi fost înmatriculate în țara noastră tot de cel puțin 6 ani.

În cazul în care mergi pe această variantă, pentru a doua mașină se mai primesc încă 3.000 lei față de plafoanele standard în funcție de tipul de program pentru care aplici.

În cazul celei de-a doua mașini, voucherele pot fi și achiziționate de la proprietarii de rable care doresc să scape de mașinile vechi.

O altă noutate ar fi aceea că a fost eliminat termenul de 60 zile de radiere a epavei, beneficiarii putând casa mașina până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Ca și în trecut, reducerile oferite de tichete de casare pot fi utilizate atât de cei care achiziționează cash un vehicul, cât și de cei ce utilizează un leasing sau credit auto.

Tot aici credem că putem aminti și faptul că la valoarea fiecărui voucher rabla se mai adaugă diverse eco-bonusuri, care vor fi prezentate în dreptul fiecărui program în parte, alături de un exercițiu de calcul pentru suma maximă oferită.

De câte tipuri este Programul Rabla auto de anul acesta

În funcție de mașina nouă pe care te decizi să o achiziționezi folosind un tichet rabla 2022, ai trei variante de finanțare, după cum urmează:

Programul Rabla Clasic 2022

Persoanele care apelează la Programul Rabla Clasic 2022 sunt cele ce doresc să își cumpere o mașină cu motor termic.

Valoarea standard a primei de casare este de 6.000 lei. La ea se pot adăuga încă 3.000 lei dacă beneficiarul decide să caseze o a doua mașină cu vechime mai mare de 15 ani.

Totodată, se pot aplica următoarele bonusuri:

 • Eco-bonus de vechime în valoare de 1.500 lei pentru casarea unui vehicul mai vechi de 15 ani și care are o normă de poluare Euro 3 sau mai mică
 • Eco-bonus pentru emisii în valoare de 1.500 lei pentru achiziționarea unei mașini prin programul rabla 2022 ce generează emisii mai mici sau egale cu 120 g CO2/Km în regim WLTP (adică la testele de laborator privind consumul de carburant și emisiile de noxe)
 • Eco-bonus de 1.500 lei la achiziția unui autovehicul nou cu sistem GPL/ GNC

Sumar + exemplu de calcul Rabla Clasic

Valoarea maximă de care poate beneficia cineva care apelează la Programul Rabla Clasic 2022 este de 15.000 lei, considerând achiziția unei mașini noi cu sistem GPL montat pe ea, ce are emisii de CO2/Km mai mici de 120 g și casarea a două mașini.

Iată explicația:

 • Casarea celor două autovehicule oferă un tichet rabla de 9.000 lei (6.000 lei pentru prima + 3.000 lei pentru cea de-a doua)
 • 3.000 lei ca eco-bonus pentru vechime mai mare de 15 ani și cu normă de poluare mai mică de Euro 3 (câte 1.500 lei pentru fiecare dintre cele două mașini casate)
 • Eco-bonus de emisii în valoare de 1.500 lei
 • Eco-bonus pentru combustie pe sistem GPL în valoare de 1.500 lei

Programul Rabla Plus 2022

Persoanele care doresc achiziționarea unui autovehicul 100 % electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen vor putea beneficia de beneficiile cu care vine Programul Rabla Plus 2022.

Diferența față de anul trecut, sau noutate, dacă vrei, este că nu vei putea obține un voucher rabla doar prin depunerea dosarului, ci va trebui să casezi efectiv minim un autoturism vechi.

Valoarea standard a unui tichet este de 51.000 lei, la care se pot adăuga încă 3.000 lei dacă beneficiarul decide să radieze o a doua mașină.

Totodată, se mai poate aplica și bonusul de vechime dacă autoturismul/ele vechi au mai mult de 15 ani și normă de poluare mai mică de Euro 3 în valoare de 1.500 lei per vehicul.

Sumar + exemplu de calcul Rabla Plus

Valoarea maximă de care poți beneficia atunci când apelezi la Programul Rabla Plus 2022 este de 57.000 lei, dar să nu depășească 50 % din prețul de achiziție al mașinii selectate.

Iată explicația:

 • 51.000 lei valoarea standard a unui tichet rabla plus 2022
 • 3.000 lei bonus pentru casarea celui de-al doilea autovehicul
 • 3.000 lei eco-bonus pentru vechime (2 x 1.500 lei)

Rabla Plus Hibrid 2022

Cei ce doresc achiziționarea unui autovehicul nou hibrid cu tehnologia Plug-in (exceptând motociclete), vor putea apela la programul Rabla Plus Hibrid 2022.

La fel cum spuneam și în cazul Programului Rabla Plus și în acest caz trebuie casat, efectiv, un vehicul vechi pentru a putea beneficia de voucher-ul standard, care este în valoare de 26.000 lei.

Și la această valoare se pot adăuga încă 3.000 lei dacă se casează o a doua mașină și încă 3.000 lei proveniți din bonusul de vechime.

Sumar + exemplu de calcul Rabla Plus Hibrid

Vorbim despre o valoare tichet rabla 2022 maxim ce poate ajunge la 32.000 lei.

Iată explicația:

 • 26.000 lei valoarea pentru casarea unui autoturism
 • 3.000 lei bonus la casarea celui de-al doilea
 • 3.000 lei eco-bonus de vechime (2 x 1.500 lei)

Programul Rabla Moto 2022

Programul Rabla motociclete de anul acesta vine și el cu două variante, una pentru motoarele cu combustie clasică și una pentru cele electrice, după cum urmează:

Programul Rabla Motociclete Clasice

La achiziționarea unei motociclete cu combustie internă prin casarea unui autovehicul vechi, se va oferi un voucher în valoare de 6.000 lei.

Nu ni se spune nimic în legătură cu posibilitatea casării unei a doua mașini, așa că vom presupune acest lucru nu este posibil.

La tichetul standard, pot fi aplicate următoarele bonusuri:

 • Eco-bonus de vechime în valoare de 1.500 lei
 • Eco-bonus de emisii de 1.500 lei, pentru achiziționarea de motociclete ce generează mai puțin de 90 g CO2/Km

Programul Rabla pentru motociclete electrice

La achiziționarea unei motociclete electrice, vei putea beneficia de o valoare tichet rabla 2022 de 26.000 lei, la care se poate adăuga un bonus pentru vechime în valoare de 1.500 lei.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a intra în posesia unui voucher rabla

Cei care doresc să beneficieze de oferte rabla 2022 pentru achiziția de mașini noi vor fi nevoiți să respecte anumite condiții.

Dintre ele, cele mai importante ar fi:

 • Autoturismul pe care îl casezi să aibă o vechime mai mare de 6 ani
 • Înmatricularea în România a vehiculului uzat să se fi realizat cel târziu la data de 31.12.2016
 • Mașina trebuie să fie în stare de funcționare și integrală – să aibă toate componentele esențiale, cum ar fi elemente de caroserie (capotă, uși, plafon), roți, motor ș.a.m.d.
 • Casarea trebuie efectuată într-un centru autorizat, ce face parte din rețeaua Remat și numai după debutul Programului Rabla, adică după 8 februarie anul în curs
 • Voucherele Rabla pot fi și achiziționate de la alte persoane (în felul acesta se dorește grăbirea eliminării epavelor de pe drumurile publice)

Acte necesare program rabla 2022

În ceea ce privește actele necesare pentru a putea casa autovehiculul, enumerăm:

 • Cartea de identitate în original și copie, atât a beneficiarului cât și a proprietarului mașinii casate
 • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului
 • Cartea de identitate a mașinii
 • Certificat de atestare fiscală care să ateste că atât proprietarul mașinii cât și beneficiarul nu au datorii la direcțiile de taxe și impozite din raza de domiciliu
 • Pe certificatul fiscal emis pentru proprietarul mașinii trebuie specificat că acesta are în proprietate autoturismul ce urmează să fie casat
 • Certificat ANAF

Ce pași trebuie urmați pentru a putea cumpăra o mașină prin Rabla auto 2022

Iată ce pași ai de urmat pentru a putea beneficia de avantajele de a achiziționa un autoturism nou în condiții rabla 2022:

 1. Înscrierea în programTot ce ai de făcut este să te prezinți la un dealer autorizat de mașini noi, iar ei te vor putea înscrie într-un program rabla prin intermediul unei aplicații dedicate.Pentru a se putea realiza înscrierea în program, vei avea nevoie de actele enumerate puțin mai sus, pe care nu le vom mai repeta aici.Un agent care lucrează la dealer-ul cu care alegi să colaborezi și care se ocupă de cazul tău te va anunța când dosarul a fost validat, moment în care tu vei putea casa mașina în cauză.
 2. Casarea autoturismului vechi
 3. După ce ești înscris în sistem ca potențial beneficiar în programul rabla mașini, va trebui să te prezinți la un centru autorizat Remat pentru a-ți casa mașina.În urma procesului de casare, vei primi un certificat de distrugere a autovehiculului.
 4. Radierea epavei
 5. În baza certificatului de distrugere obținut în urma casării, proprietarul are obligația să se prezinte la DRPCIV pentru a-și radia vehiculul.Odată efectuată radierea, va primi un certificat care atestă acest lucru.
 6. Transmiterea documentelor
 7. După ce faci rost de toate actele, trebuie să le trimiți către agentul care se ocupă de cazul tău. Doar în baza lor dealer-ul auto poate apoi emite și elibera factura de achiziție a mașinii noi. • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…