O grevă a facturilor la energie se va putea răspândi peste tot în UE, și chiar și peste ocean!

Prof dr.Gheorghe Piperea

Un pic cam călduț la Olimp azi, 12 august, ora 7,30: 19 grade, dar se anunță temperaturi foarte ridicate la prânz, 26 de grade, gen. Iată și povestea de azi, de plaja superîncălzită, unde mi-s. E în două acte, dar are un subiect comun, revoluția tăcută.

(1) Britanicii au pornit un fel de revoluție contra speculatorilor din domeniul energiei și a “experților” guvernamentali care au permis un salt al facturilor atât de mare, încât peste 5,7 milioane de oameni au ajuns deja în pragul sărăciei energetice, alte zeci de milioane fiind la capătul puterilor cu aceste facturi care, numai pe partea de electricitate, se ridică la 400 de lire pe lună pe gospodărie medie. Peste 75 de mii de inși au anunțat că, începând cu 1 octombrie, nu vor mai achita facturile la energie, până când nu se va reveni la niveluri decente, prin renunțarea la speculă și revenirea la reglementarea prețurilor (iată că “liberalizarea”, minunata idee a tehnocraților de la Bruxelles, i-a lovit și pe britanici, cei mai capitaliști dintre europeni – Brexitul nu a venit la timp pentru a evita această prostie falimentară). În raport de cele 17 milioane de oameni care, în timpul guvernului Thatcher, au făcut grevă fiscală, determinând-o pe “Doamna de fier” să renunțe la majorările de taxe, cifra de 75 de mii e mică. Dar are potențialul să cuprindă alte zeci de milioane. Orașele britanice au mulți ex-emigranți, cu familii sărace și numeroase, care nu vor avea surse de plată a facturilor cvadruplate. Ca să nu mai vorbim de șomajul ridicat cauzat de plandemie, de creșterea prețurilor la mâncare și carburant, a taxelor școlare și a scăderii abrupte a puterii de cumpărare a omului de rând. Vor fi milioane la revoluție – de aia se și tem autoritățile, care aruncă invective și acuzații șocant de similare cu cele din plandemie, la adresa ne-mascaților și a nevakseenaților. Situația nu e deloc mai roză în Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda, țări hiperdezvoltate ale UE, care i-au îmbogățit enorm pe patronii din finanțe, IT, farma, agro-alimentar, energie și armament, dar și-au sărăcit abrupt clasa de mijloc și au cauzat deja-săracilor proprii foamete și privare energetică. Dacă mișcarea va avea succes în UK, va avea și în UE. Germania birocrată deja tremură la gândul protestelor violente de stradă ale extremelor (stânga, dreapta), dar revoluția va veni de la omul de rând.
De ce ne interesează asta?
Păi ce, la noi nu vine toamna?! La noi nu s-au înmulțit de 4-6 ori prețurile și tarifele la utilități (alături de dublarea ratelor la creditele ipotecare, de creșterea cu cca 50% a prețului mâncării și a carburantului și de scăderea cu 40% a puterii de cumpărare)?! La noi nu ne spun politicienii că vindem energie cu 300 de lei și o cumpărăm cu 4000 de lei?! Nu s-a lăudat statul că dă compensări, dar acum descoperă că nu are cei 6,2 mld euro necesari?!
O grevă a facturilor la energie se va putea răspândi peste tot în UE, și chiar și peste ocean. Va fi și la noi, cu certitudine, ceva similar.
Adevărul e că o corporație cu bani și relații suspuse va face orice ca să îi cumperi produsul sau serviciul, dar nu te ca putea obliga să îi cumperi chiar tot, chiar indiferent de condiții și circumstanțe. Iar dacă pierzi 30-40% din clientelă, dintr-o dată, te duci pe copcă tu însuți. Nici monopolurile inevitabile (TINA) nu pot trăi la infinit.
(2) Timid, dar deja vizibil, corporațiile de entertaiment de la holiud (Disney, Warner, Marvel, DC Comics) sau cele din domeniul live-streaming-ului (Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten) încep să anunțe pierderi masive și chiar abandonul unor proiecte de sute de milioane de dolari. La fel, CNN și ceilalți dinozauri ai mass-media main-stream, pierd bani, audiență și influență. La fel, rețelele de socializare. Tuiter, de exemplu, e în pragul falimentului, iar feisbuc a pierdut utilizatori pentru prima oară în cei 14 ani de la constituire.
De ce?
Lunea s-a săturat până în gât de woke, cancel culture, inclusivism, diversitate, mândria de a fi pe invers și propaganda sexuală de psihiatrie, care se derulează în “actul cultural” și în educație, închizând în colivia progresistă toți copiii, chiar și de la vârste de 5 ani. Lumea s-a săturat chiar și de jucăriile progresiste. Și lumea nu mai cumpără aceste aberații. Lumea boicotează produsele și serviciile comercianților care “trebuie” să își semnalizeze virtutea.
Lumea nu este doar plastilina (re)modelabilă a păpușarilor, lumea este și un ocean de consumatori.
Nici o corporație nu îi poate obliga pe oamenii normali și de bun simț să cumpere ceea ce nu vor. Nu la nesfârșit.
În definitiv, nu toți suntem rasiști, negaționiști, intoleranți, medievali needucați.
De aceea, parcurile Disney sunt goale, la cinema nu mai merge lumea, pe Netflix nu se mai uită nimeni la filme progresiste, Batgirl a fost abandonat, First Blood este pe moarte, CNN+ s-a închis într-o lună de la deschidere, marile magazine nu prea mai au vizitatori, căci oamenii preferă să achite, din sărăcia lor, lucruri normale și necesare, iar nu ideologii nebunești.
Iar managerii de corporații, presați de acționari, au început să schimbe foaia, redevenind conservatori.
Asta e o revoluție chiar mai importantă decât cea de la pct.1, dar nu veți auzi mare lucru despre ea. Nu curând.
Doar că puteți participa și voi la boicotul woke-ismului. Le puteți da chiar voi cancel.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE www.gandeste.org: https://gandeste.org/analize-si-opinii/gheorghe-piperea-o-greva-a-facturilor-la-energie-se-va-putea-raspandi-peste-tot-in-ue-si-chiar-si-peste-ocean/125329/

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…