Din ce în ce mai multe mame nu se căsătoresc

  • Social
  • mai 13, 2023
  • 0 Comments

„Ți-ai făcut doctoratul la registratură?” În trecut, femeile au trebuit să pună această întrebare, care, în calitate de soție a medicului, au fost abordate automat ca „doamna doctor”. Acum societatea s-a schimbat: În tot mai multe cupluri, femeile au studii superioare. Acum, unor bărbați care se căsătoresc cu o femeie cu un doctorat le place să se numească „Domnul doctor”.

„Cercetările asupra unor astfel de constelații sunt în plină expansiune de cinci ani”, spune Nadia Steiber, șefa Institutului de Sociologie de la Universitatea din Viena, explicând termenul de hipogamie. Spre deosebire de cuplurile homogame, în care ambele au un statut similar, în relațiile hipogame femeia depășește bărbatul în ceea ce privește statutul educațional și/sau veniturile. Steiber cercetează consecințele hipogamiei în familii într-un proiect finanțat de Fondul austriac pentru știință FWF cu Lara Lebedinski (Universitatea din Viena) și Rudolf Winter-Ebmer (Universitatea din Linz).

Pedeapsa pentru a deveni mamă

„Folosim noua reglementare legală, care permite conectarea datelor din diferite registre. Acest lucru nu există în alte țări”, spune Steiber, lăudând Centrul austriac de statistică Microdata Din Austria. Echipa evaluează datele a 500.000 de cupluri care au avut primul lor copil în anii 1990 sau 2000. Acesta leagă datele privind nașterile cu informații privind nivelul de studii, statutul profesional, salariile și divorțurile.

Prima întrebare din proiect a fost „pedeapsa maternității”, adică „pedeapsa” sub formă de pierdere a veniturilor pentru o femeie care devine mamă. Discuțiile despre pauzele de carieră de după primul copil nu au loc doar de Ziua Mamei. Aproape fiecare femeie care a trecut printr-un concediu de maternitate cunoaște schimbările la fluturașul de salariu. „În Austria, pierderea veniturilor după primul copil este foarte mare după standardele internaționale”, spune Steiber.

În cazul cuplurilor care au avut anterior o contribuție echilibrată la venitul gospodăriei, proporția femeilor scade brusc de la naștere. Chiar și zece ani mai târziu, femeia este doar la 30 la sută din venitul comun. Steiber menționează diferența de remunerare între femei și bărbați și munca cu fracțiune de normă ca motive pentru care mamele câștigă mai puțin decât tații.

„Ceea ce a fost plăcut în analiza noastră a fost că această pedeapsă pentru maternitate este semnificativ mai mică în cuplurile hipogame”, spune Steiber. Femeia continuă să aibă o încurcătură în dezvoltarea salariilor. Dar dacă ea este mai educată decât bărbatul, kink-ul nu este atât de greu în comparație cu cuplurile homogame.

Să rămâi singur sau să alegi un om cu un nivel mai scăzut de educație?

„Deocamdată ne uităm la hipogamia educațională, pentru că există pur și simplu femei cu studii superioare decât bărbații datorită extinderii educației: se confruntă din ce în ce mai mult cu alegerea de a rămâne singure sau de a alege un bărbat cu un nivel mai scăzut de educație.” O constelație hipogamă include nu numai absolventul de doctorat de peste 30 de ani, ci și tinerele cu diplomă de liceu care se căsătoresc cu un bărbat cu diplomă de ucenicie. „Un sfert dintre cuplurile din Austria care devin părinți împreună sunt hipogame”, spune Steiber.

Echipa ei vrea să testeze teoriile care circulă în prezent, analizând datele din registru și din rezultatele sondajului. Astfel, se pare că o femeie care are studii superioare sau mai multe venituri decât soțul ei are o poziție de negociere mai bună dacăeste vorba despre împărțirea muncii plătite și neremunerate. Inegalitățile tradiționale sunt, prin urmare, mai scăzute în cuplurile hipogame.

Cu toate acestea, condițiile inversate duc, de asemenea, la certuri și stres în unele cupluri. Potrivit acesteia, cuplurile hipogame divorțează mai des. „Acest lucru nu a fost încă verificat în Austria. Există chiar și indicii din alte țări că este pe generația următoare are un impact”, spune Steiber. Nou-născutul unei femei care suferă de stres pentru că este cel mai mare salariat la domiciliu are valori de sănătate mai rele decât nou-născutul unei femei cu studii superioare într-o relație homogamă.

Cuplurile au mai puțini copii?
O întrebare deschisă este dacă cuplurile hipogame au mai puțini copii în general. „Pentru o lungă perioadă de timp, de cercetare a analizat dacă educația femeilor afectează fertilitatea lor Impactul. Acum, însă, s-a recunoscut că nu trebuie să ne uităm la femei, ci la cupluri: Ce efect au educația și veniturile ambilor parteneri și posibilul dezechilibru asupra dorinței de a avea copii și a fertilității cuplurilor?”, se întreabă Steiber.

În Austria, majoritatea cuplurilor hipogame trăiesc în orașe, dar și în regiunile rurale din Carintia și Stiria: În mediul rural, femeile merg adesea să studieze. Când se întorc, dezechilibrul apare pentru că bărbații sunt mai predispuși să fi rămas în loc.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • noiembrie 8, 2024
    Atenționare de călătorie pentru Suedia. Ce trebuie să știe toți românii care merg în această țară

    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Regatul Suediei că autorităţile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontiera internă…

    • noiembrie 5, 2024
    Șase români au furat bani dintr-o bancă din Spania și au cheltuit 100.000 de euro în 20 de zile

    Şase cetăţeni români au fost trimişi în judecată de DIICOT Oradea după ce s-a descoperit că au făcut cumpărături online folosind datele bancare ale unor persoane care aveau conturi deschise…