Numeroase personalități românești și invitați de seamă din elita politică austriacă au ținut să ia parte la liturghie
Duminică, la Biserica Greco Catolică Sf Jacob de pe Cumberlandsrtasse din Viena, a fost o dublă sărbătoare: celebrarea Sfintelor Rusalii (Pogorârea Sfântului Spirit) și a Hramului Bisericii. După doi ani de întrerupere a slujbelor bisericești, datorită pandemiei de coronavirus, biserica a fost din nou plină de credincioși și invitați. Liturghia solemnă a fost săvârșită de oaspetele de onoare al comunității: Eminența Sa, Cardinalul Dr. Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena. La ceremonie a participat și Vizitatorul Apostolic, episcopul român Cristian Crișan de la Blaj, numeroși preoți și invitați.
După cum se precizează și pe site-ul bisericaromanaunita.ro, celebrarea a fost prezidată de Eminența Sa, Arhiepiscop de Viena, Cardinal dr. Christoph Schönborn, la masa sfântului altar concelebrând Episcopul Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, împreună cu Pr. Yuriy Kolasa, Vicar General al Ordinariatului pentru catolicii orientali și cu un sobor de preoți din România și Austria.
La această sărbătoare a participatși Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, însoțit de Cristian Daniel, Secretar I al Ambasadei, împreună cu numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic român acreditat în Austria, precum și Gheorghe-Florin Cârciu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
S-a remarcat și prezența diferiților reprezentanți din partea corpului diplomatic, politic și universitar din Austria: Dr. Michael Schwarzinger, fost ambasador în Romania, Dr. Harald Troch, deputat în Parlamentul Austriei, mag. Wolfgang Gerstl, deputat în Parlamentul Austriei, dr. Herbert Rechberger, director al organizației „Kirche in Not” Austria, dr. Othmar Kolar, din partea „Missio ProEuropa” și alții. În predica sa, Cardinalul Schönborn a evocat figurile celor șapte episcopi martiri români greco-catolici, beatificați de Papa Francisc în urmă cu trei ani și s-a referit inclusiv la „Sfinții Necunoscuți”, prezenți printre noi, care își îndeplinesc misiunea cu abnegație, adesea, ignorați, poate chiar neștiind ei înșiși ca sunt stâlpii Bisericii luminate de limbile de foc pogorâte la Rusalii.
Eminența Sa, onorat de comunitatea românească greco-catolică!
La finalul celebrării, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa Cristian i-a înmânat Eminenței Sale Ordinul Preasfânta Treime Arhiepiscopului Ordinarius pentru Bisericile Orientale din Austria. În decretul Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice Române, Preafericirea Sa i-a mulțumit Cardinalului pentru toate eforturile pe care le face în sprijinul preoților și al credincioșilor români care locuiesc pe teritoriul austriac. Părintele Vasile Luțai, Rectorul Misiunii din Viena, a evocat rolul covârșitor pe care Arhiepiscopul Christoph l-a avut în stabilirea, creșterea și rodnicia comunităților greco-catolice la Viena și în toată Austria, subliniind relația de profundă prietenie care Eminența Sa o are cu toți creștinii din România, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri, fiindu-i decernate titlurile de Doctor Honoris Causa de către Universitățile din Sibiu, Cluj-Napoca si Iași. Amintim că prin decretul din data de 22 septembrie 2021, Cardinalul Schönborn a înființat Misiunea pentru credincioșii greco-catolice români de pe teritoriul Arhidiecezei de Viena, care a dobândit, în felul acesta, o personalitate juridică distinctă.
Bucurie românească, la Centrul parohial!
În grădina Centrului Parohial s-a desfășurat ulterior o agapă generoasă cu bucate românești, „ca acasă”, prilej cu care credincioșii au avut ocazia sa primească binecuvântarea celor doi episcopi prezenți și să își împărtășească gândurile și preocupările, într-o atmosfera destinsă, în lumina praznicului Rusaliilor, patronul de nume si de vocație al Misiunii Române Unite din Viena. Atmosfera sărbătorească a fost înseninată de un mic concert de muzică vocală și instrumentală tradițională, suștinut de Liviu Burz, Răzvan Roșu și alții. Se cuvin adresate felicitări și Corului excepțional al bisericii, care a provocat încântarea tuturor celor prezenți, alcătuit din membri ai Operei de Stat din Viena, Trio-ului Carpatica și tuturor celor care au trudit pentru reușita acestui eveniment de mare semnificație spirituală și pastorală.
“Rusaliile pe care le sărbătorim azi, au un caracter profund comunitar, marchează momentul botezului a trei mii de persoane, ca urmare a predicii apostolului Petru la Ierusalim și coborârea Sfântului Spirit, eveniment care face posibilă o epocă nouă în istoria mântuirii omenirii. Prilejul de azi reprezintă buna și fericita coincidență și un motiv de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră, care îl primește cu mare bucurie pe Eminența Sa, cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei, un apropiat și bun cunoscător al tradiției ecleziale răsăritene!”- a spus ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu.