Adevărul despre cei leneși și asistați social din Austria: 60.000 de copii trăiesc sub pragul sărăciei!

Guvernul verde-turcoaz vrea să reducă impozitele pentru cei bogați, de anul viitor, în loc să-i impoziteze pe miliardari și milionari și să crească bunăstarea generală

Impozitul pe moșteniri a fost abolit în Austria în 2008, oricum, nu există impozite pe avere și impozitul pe profit pentru companii urmează să fie redus din 2023. Totodată, în dezbaterile publice, de multe ori în legătură cu asistența socială sau asigurările pentru șomaj, se face, în mod repetat, o imagine de „leneși, șomeri” pentru care statul bunăstării este prea generos și care s-au pus confortabil în „hamacul social”. „. Acest lucru nu este doar nedrept și inuman, dar nici nu corespunde realității!

Cine își mai aduce aminte de spusele lui Sebastian Kurz, în cursul reformei asistenței sociale din 2019 , când a spus că, din ce în ce mai mulți copii din familiile lor, sunt singurii care se trezesc dimineața pentru a merge la școală?! El a vrut să spună că părinții nu contribuie la societate și trăiesc din bunăstarea asigurată de stat. În dezbaterile publice, a fost alimentată de multă vreme această imagine de „leneși”, de șomeri care se simt confortabil în „hamacul social” și duc o viață frumoasă, cu beneficii precum asistența socială.

Potrivit cifrelor oferite de Statistics Austria, însă, această poveste nu are nimic de-a face cu realitatea vieții beneficiarilor de asistență socială! Pentru că, cel mai mare grup de persoane dintre beneficiarii de prestații sociale sunt copiii sub 14 ani. În plus, statisticile ne arată că nivelul mediu de asistență socială este foarte scăzut – deci, nu poate fi vorba de venituri nejustificate în „hamacul social”!

Majoritatea beneficiarilor de asistență socială sunt copiii!

O privire asupra statisticilor arată că, în 2020, o medie lunară de 207.122 de persoane din 107.970 de comunități, beneficiază au primit prestații de asistență socială. În 74.970 dintre aceste comunită, beneficiarii nu au primit însă plata integrală de 978 de euro, ci doar o sumă parțială. Achiziția medie lunară pe persoană în Austria a fost de 365 de euro. Există diferențe foarte mari între statele federale: în Viena, beneficiarii de prestații primeau în medie 384 de euro pe lună, în Austria Superioară, în schimb, doar 293 de euro de persoană .

Motivul pentru care majoritatea beneficiarilor nu primesc suma totală – mulți oameni primesc un venit sau alt beneficiu social, cum ar fi indemnizația de șomaj sau pensia, care este sub valoarea ajutorului social de 978 de euro. 

Vi se va plăti diferența până la valoarea maximă a asistenței sociale, adică „completare”!

Dintre toți beneficiarii de asistență socială, copiii sub 14 ani reprezintă cel mai mare grup de persoane, cu 57.469 de persoane, adică circa 29%. Femeile sunt, de asemenea, mult mai dependente de prestațiile de asistență socială decât bărbații. Acest lucru se datorează faptului că multe femei nu pot participa pe deplin pe piața muncii, din cauza responsabilităților de îngrijire, atribuite lor în mod tradițional. În plus, femeile din Austria vor câștiga, în continuare, cu 20% mai puțin decât bărbații și în 2022. Femeile sunt mai des afectate de sărăcie în timpul vieții lor profesionale și cad în sărăcie, lucru care se manifestă cel mai târziu la pensie. În plus, dezbaterile publice dau adesea impresia că cheltuielile pentru asistență socială reprezintă un cost foarte mare pentru stat. Dar și aici, o privire asupra statisticilor arată că doar 959 de milioane de euro sunt cheltuiți pentru asistență socială, în fiecare an. Adică, mai puțin de 1% din toate cheltuielile sociale. În acest context, este pur și simplu de neînțeles faptul că sărăcia este acceptată într-o țară bogată precum Austria, dar, în același timp, statul renunță la miliarde de euro din venituri fiscale! Pentru că Austria renunță, conform unei estimaări conservatoare, la 500 de milioane până la 1 miliard de euro în fiecare an, deoarece impozitul pe moștenire a fost abolit în 2008. Din 2023, Austria va renunța la încă 800 de milioane de euro, anual, deoarece impozitul pe profit va fi redus!

De ce  statul nu taxează bogații?!

În cele din urmă, ar trebui să încetăm să renunțăm mereu și să îi scufundăm pe membrii deja vulnerabili ai societății noastre și mai mult în abisul financiar, prin reduceri și prin stigmatizarea la marginile societății noastre! Pentru că, în timp ce facem asta, superbogații din această țară devin din ce în ce mai bogați! Contrar a ceea ce se susține adesea, performanța nu este răsplătită în Austria! Dimpotrivă: cei care au deja multe sunt răsplătiți pentru că s-au născut în familia „potrivită” și nu trebuie să plătească nici un impozit de moștenire sau  pentru averile lor!

În schimb, impozităm și refuză să sprijinim femeia care a lucrat toată viața în locuri de muncă prost plătite, importante din punct de vedere sistemic, cum ar fi curățenia sau comerțul cu amănuntul și, între timp, a crescut și copii, în mod privat și, prin urmare, este afectată de sărăcie la bătrânețe și, prin urmare, este dependentă de asistență socială!

Mai degrabă, problema noastră este faptul că statul renunță la sume mari de bani din impozite în fiecare an, deoarece nu există impozite pe avere și succesiune, iar guvernul federal verde-turcoaz va reduce și impozitele corporative din 2023!

Pentru informații suplimenrtare, vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Camera Muncii din Viena și Marie Jahoda – Institutul Otto Bauer (2020): Capital și ideologie, online la: https://jbi.or.at/portfolio/thomas-piketty-kapital-und-ideologie/

Camera Muncii din Viena și Marie Jahoda – Institutul Otto Bauer (2021): Distribuție neloială: cum inegalitatea ne modelează viața, online la: https://jbi.or.at/portfolio/unfair-distribution/

Institutul Marie Jahoda Otto Bauer: www.distribution.at

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Escrocii români au invadat Turcia

    Mai mulți turiști români reclamă că au fost înșelați să achiziționeze produse de calitate inferioară, adesea contrafăcute, pentru care nu primesc nici garanție, nici certificate de autenticitate. În multe cazuri,…

    Profesorul Alfred Bulai a fost reținut

    Alfred Bulai a fost reținut în urma perchezițiilor de miercuri, 4 septembrie, și va fi dus în arest, de la Secția 2 din Capitală, unde a fost audiat. Este acuzat…