Comisia Europeană adoptă noi reguli privind siguranța transporturilor rutiere!

  • Social
  • iulie 8, 2022
  • 0 Comments

Comisia Europeană a adoptat recent varianta revizuită a Regulamentului european privind siguranța generală a vehiculelor. Cea mai recentă versiune introduse noi elemente obligatorii de siguranță în trafic pentru toate categoriile de vehicule.

Vehiculele comerciale, anterior exceptate de la aceste norme, sunt de acum incluse în prevederile legale:

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 a exceptat autovehiculele utilitare ușoare, vehiculele sportive utilitare (SUV) și vehiculele cu utilizări multiple (MPV) de la cerințele de siguranță, din cauza înălțimii scaunului șoferului și caracteristicilor masei vehiculului. Având în vedere creșterea ratei de penetrare pe piață a acestor vehicule (în creștere de la doar 3 % în 1996 la 14 % în 2016) și evoluțiile tehnologice în ceea ce privește controalele de siguranță electrică, în urma accidentelor prin coliziune, aceste derogări nu mai sunt de actualitate și sunt nejustificate. Prin urmare, derogările ar trebui eliminate și întreaga gamă de cerințe pentru sisteme avansate pentru vehicule ar trebui aplicată acestor vehicule.” – se arată în textul Regulamentului. 

Astfel, sistemele avansate de asistență pentru conducătorul auto devin obligatorii , noul regulament stabilind, totodată, cadrul juridic privind omologarea vehiculelor automatizate și autonome în UE.

Noile norme includ:

Dotarea obligatorie cu sisteme de asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu senzori sau cameră video, avertizare cu privire la eventuala stare de somnolență a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență. Acestea sunt valabile pentru toate vehiculele rutiere, inclusiv camioane, autoutilitare și autobuze.

Autoturismele și vehiculele comerciale ușoare au, în plus, obligația de a fi dotate cu anumite funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și sisteme de frânare automată.

Autobuzele și camioanele vor trebui dotate cu sisteme avansate, pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Noul cadru legislativ reglementează și circulația vehiculelor autonome, pe care CE le consideră mai sigure. Vehiculele automate au potențialul de a contribui enorm la reducerea numărului de accidente rutiere, deoarece se estimează că peste 90 % din accidentele rutiere sunt cauzate, în anumită măsură, de erori umane. Dat fiind că vehiculele automate vor prelua, treptat, sarcinile conducătorului auto, ar trebui adoptate norme armonizate și cerințe tehnice pentru sistemele de vehicule automate la nivelul Uniunii, inclusiv în ceea ce privește o asigurare verificabilă a siguranței pentru luarea deciziilor de către vehiculele automate, respectând totodată principiul neutralității tehnologice.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • martie 4, 2025
    Un bărbat care zbura de la Londra spre București este cercetat, după ce a refuzat să-și pună centura și a fost agresiv

    Un bărbat, pasager al unui zbord de la Londra către Bucureşti, este cercetat penal după ce a făcut scandal în avion, pe motiv că nu vrea să cupleze centura de…

    • februarie 21, 2025
    Povestea unei românce, care lucrează în Austria ca îngrijitoare, prezentată într-un documentar

    24 Studen, în regia lui Harald Friedl, prezintă, prin povestea româncei Sadina Lungu, problemele pe care le întâmpină, în Austria, angajații care lucrează ca îngrijitori. Filmul povestește despre pericolele și…