Codul Rutier 2022 vine cu reguli mai dure pentru șoferi!

Șapte ani de închisoare pentru șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident cu victime!

Șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident grav, cu victime, riscă 7 ani de închisoare. Decizia a fost luată de judecătorii Curţii Supreme, în urma tragediei din judeţul Ialomiţa, din anul 2015, unde un bărbat aflat pe bicicletă a murit după ce a fost lovit de o maşină. La momentul respeciv, şoferul a şters urmele şi a primit astfel o pedeapsă mai mică.

Judecătorii Curţii Supreme au schimbat legea şi acum şoferii ce o încalcă riscă cel puţin 7 ani de închisoare. Decizia vine după ce s-a estimat că două mii de persoane mor anual pe şosele şi aproape tot atâţia vinovaţi sunt în libertate, după ani întregi de procese şi sentinţe de cele mai multe ori umilitoare pentru familiile victimelor.

“În momentul în care ai o traiectorie a maşinii şi tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor, poți ieși nevinovat, iar persoana care a decedat, să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că, odată ce ai modificat urmele accidentului, bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte!”- a declarat avocatul Adrian Cuculis, citat de publicația bzi.ro.

”Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat este presat să-şi mute autovehicului. Este creată o stare mare de tensiune mai ales că a fost implicat într-un accident rutier. Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat și Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov, pentru antena3.ro. Aceeași legislație se aplică și în Turcia, Grecia și Bulgaria. Guvernul român a anunțat de curând că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia de a nu-l mai crește la 255 de lei.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Aveți grijă cu aplicația Lidl: Dacă nu sunteți atent, veți plăti mai mult

  Cu aplicația Lidl Plus și cupoanele potrivite, puteți economisi mulți bani chiar și în aceste vremuri scumpe. Dar există o greșeală obișnuită de evitat. Nu ajungeți întotdeauna la produsul promoțional…

  Din ce în ce mai multe femei călătoresc singure în autorulote

  În urmă cu un an, multimilionara Caitlin Pyle a facut o linie curată sub vechea ei viață. Americanca a decis să lase în urmă căsnicia divorțată, afacerea, casa și bagajele…