Ce taxe și impozite plătim de la 1 august!

Guvernul Ciucă a adoptat vineri, 15 iulie, forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că o parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 august, dar vor fi și câteva care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.Au rămas mai puţin de două săptămâni până când vom simţi din plin modificările Codului Fiscal. De la 1 august se scumpesc ţigările şi băuturile alcoolice, cresc taxele pentru jocurile de noroc, dar şi impozitele pe contractele part-time.

Potrivit informațiilor de pe site-ul stitileprotv.ro, în sectorul HORECA, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

TVA mai mare la restaurante și la băuturile dulci!

Ministrul a anunţat o serie de excepţii, care sunt eliminate prin Ordonanţă, cum ar fi excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA. ”La fel, va fi o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus ministrul.

Cresc accizele la tutun și alcool!

Câciu a anunţat şi o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei, la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august a.c. şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool, având în vedere că aceste accize, pe de o parte, la tutun, nu au fost actualizate în acest an, iar pentru alcool, încă din 2015.

Creșteri de taxe pentru societățile comerciale!

Ministrul liberal a anunţat şi eliminarea facilităţile privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o ajustare a excepţiilor, care sunt pe zona de microîntreprinderi, în sensul în care, plafonul pentru care o microîntreprindere poate funcţiona, este de 500.000 de euro, începând de la 1 ianuarie 2023 şi condiţionarea de existenţa a minim unui angajat, limitarea la 20% a veniturilor din consultanţă şi management şi excluderea unor activităţi din obiectivul de activitate al acestor microîntreprinderi, cum ar fi activităţi din domeniul bancar, asigurări, reasigurări, piaţa de capital şi al domeniului jocurilor de noroc.

Impozitul pe dividende crește la 8%!

Ministrul a anunţat şi o ajustare a cotei privind impozitul pe dividende, de la 5% la 8%, precum şi o ajustare a plafonului privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

Adrian Câciu a mai spus că Ordonanţa prevede o limitare a beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33%, faţă de salariul aflat în plată şi ajustarea modului în care se plătesc contribuţiile şi impozitul, la contractele part-time, cu păstrarea unor excepţii, dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu cu contractele part-time, dacă nu, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim. O aberație consfințită de Guvernul Ciucă!

Pe de altă parte, există şi excepţiile cu privire la studenţi, elevi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi.

”Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere şi am introdus reduceri suplimentare, pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii, fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil” – se laudă Cîmpeanu.

Nu îți plătești taxele, poți muri de foame – politica lui Cîciu și a Guvernului Ciucă!

Ministrul a susținut că dialogul său cu mediul de afaceri ar fi fost foarte bun.”Am observat, în spaţiul public, o serie de luări de poziţie, le-aş putea numi, individuale, eu cred că toţi trebuie să facem un efort de a înţelege că, ceea ce a însemnat la un moment dat o facilitate, pentru prezent, poate însemna o lipsă de drepturi pentru viitor!”, a arătat Câciu, dând exemplul, ca fenomen, pe cei care lucrau pe microîntreprinderi, pe prestări servicii, fără a plăti taxele şi contribuţiile aferente sănătăţii sau pensiilor şi ulterior fiind lipsite de drepturile conferite de plata asigurărilor sociale de sănătate, dreptul la pensie, la sănătate.

Cîciu susține că sugrumarea firmelor și oamenilor cu impozite majorate ar fi benefică!

Potrivit b1tv.ro, În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost amânată pentru 1 ianuarie 2023.

”Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, a spus Câciu, potrivit news.ro.

Ministrul a anunţat o serie de excepţii care sunt eliminate prin Ordonanţă, cum ar fi excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.
”La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus ministrul.

Câciu a anunţat şi o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool, având în vedere că aceste accize, pe de o parte la tutun nu au fost actualizate în acest an, iar pentru alcool încă din 2015. Adrian Câciu a anunţat şi eliminarea facilităţile privind deductibilităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală şi o ajustare a excepţiilor care sunt pe zona de microîntreprinderi.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 6, 2024
    Linșajul mediatic împotriva lui Călin Georgescu

    Într-un editorial publicat în ziarul Cotidianul, Cornel Nistorescu face o analiză extrem de pertinentă la ce se întâmplă acum în România: Călin Georgescu, care a câștigat turul întâi al alegerilor…

    • decembrie 5, 2024
    EDITORIAL Nu e ciudat că tot sistemul urlă împotriva lui Călin Georgescu?

    Propaganda neomarxistă a intrat în cea mai abjectă fază, cea în care bagă porcește bani în publicitate țintită. Brusc, în grupurile suveraniste au apărut „binevoitori” care au tolba plină de…