Vitamina D și Omega3 reduc riscul bolilor autoimune!

Dr. Ionuț Fronea, Medic Specialist Farmacologie Clinică

Suplimentele cu vitamina D și Omega-3 reduc riscul de boli autoimune?!

Pentru aceia dintre noi care nu pot sta la soare toată ziua, cel mai bun lucru pentru prevenirea bolilor autoimune poate fi suplimentarea cu vitamina D și acizi grași omega-3 derivați din ulei de pește, sugerează rezultatele unui studiu1 prospectiv randomizat.  Cercetătorii de la Boston, Statele Unite au investigat legătura dintre suplimentele de vitamina D și acizi grași omega-3 și apariția bolilor autoimune într-un studiu la nivel național, controlat cu placebo. Ei au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a dus la o rată cu 22% mai mică de dezvoltare a bolii autoimune.

La sfârșitul lui 2021, Congresul Colegiului American de Reumatologie, ACR Convergence 2021, cercetătorii au prezentat rezultatele primului studiu controlat randomizat, național, care investighează valoarea zilnică a vitaminei D, a acizilor grași omega-3 sau a ambelor suplimente, în prevenirea bolilor autoimune, iar rezultatele sunt foarte promițătoare. În cadrul studiului, administrarea suplimentelor de vitamina D și acizi grași omega-3 timp de 5 ani, a redus apariția bolilor autoimune la adulții în vârstă cu 25-30%, în comparație cu cei care nu au luat aceste suplimente. Coautorul studiului, Prof. JoAnn Manson, a rezumat importanța cercetării pentru Medical News Today:  

Atât vitamina D, cât și acizii grași omega-3 marini, au proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatorii. Astfel, descoperirea noastră că suplimentele de vitamina D, în combinație cu acizii grasi omega-3 de origine marină, reduc riscul de a dezvolta tulburări autoimune, este plauzibilă din punct de vedere biologic și necesită studii suplimentare. Descoperirile sunt interesante, deoarece nu sunt disponibile alte terapii preventive, care să reducă riscul de a dezvolta aceste afecțiuni grave de sănătate și de a produce efecte de ameliorare a simptomatologiei la pacienții cu boala instalată”.

Mecanismele care stau la baza reglării imunității, inițiate de acizii grași -3 PUFA,  sunt numeroase. Majoritatea studiilor s-au concentrat asupra mediatorilor moleculari, inclusiv citokine, metaboliți și specii reactive de oxigen; alții au interogat rolurile celulelor imune, cum ar fi celulele T și celulele prezentatoare de antigen.

Ce sunt bolile autoimune 

Sistemul tău imunitar este alcătuit din organe și celule menite să îți protejeze organismul de bacterii, paraziți, viruși și celule canceroase. O boală autoimună este rezultatul atacului accidental de către sistemul imunitar a corpului, în loc să îl protejeze. Imaginează-ți corpul tău ca un castel și sistemul tău imunitar ca armata care luptă împotriva invadatorilor, precum bacteriile. Dacă armata ta nu funcționează și atacă castelul, s-ar putea să ai o boală autoimună.

Există peste 100 de boli autoimune cunoscute. Cele comune includ lupusul, artrita reumatoidă, boala Crohn și colita ulcerativă. 

Multe boli autoimune sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Bolile autoimune pot afecta multe tipuri de țesuturi și aproape orice organ din corpul dumneavoastră. Acestea pot provoca o varietate de simptome, inclusiv durere, oboseală, erupții cutanate, greață, dureri de cap, amețeli și multe altele. Simptomele specifice depind de boala exactă. 

Cauza exactă a bolilor autoimune nu este cunoscută. Experții nu știu de ce sistemul tău imunitar se întoarce împotriva ta. E ca și cum nu mai poate face diferența dintre ceea ce este sănătos și ceea ce nu, între ceea ce ești tu și ceea ce este un invadator.

Legătura dintre suplimentele cu vitamina D și Omega-3 și bolile autoimune

Printre aproape 26.000 de adulți înscriși într-un studiu randomizat, 5 ani de suplimentare cu vitamina D a fost asociată cu o reducere cu 22% a riscului de boli autoimune confirmate. 5 ani de suplimentare cu acizi grași omega-3 au fost asociați cu o reducere cu 18% a bolilor autoimune incidente confirmate și probabile.

„Importanța clinică a acestor rezultate este foarte mare, având în vedere că acestea sunt suplimente netoxice, bine tolerate și că nu există alte terapii eficiente cunoscute pentru a reduce incidența bolilor autoimune”, a spus dr. Karen H. Costenbader, de la Brigham & Women’s Hospital in Boston, Massachusetts.

 „Oamenii trebuie să ia suplimente mult timp, pentru a începe să vadă reducerea riscului, în special pentru vitamina D. Bolile autoimune se dezvoltă lent în timp, așa că administrarea azi, nu va reduce riscul de a dezvolta ceva mâine”, a menționat dr. Karen H. Costenbader într-un interviu pentru Medscape Medical News.

„Aceste suplimente au alte beneficii pentru sănătate. Evident, uleiul de pește este antiinflamator, iar vitamina D este bună pentru prevenirea osteoporozei, în special la pacienții care iau glucocorticoizi. Persoanele care sunt, altfel, sănătoase și au antecedente familiale de boli autoimune, ar putea lua în considerare și ele să înceapă să ia aceste suplimente”, a adăugat ea.

Dr. Karen H. Costenbader a remarcat că, într-un studiu observațional din 2013 din Franța, vitamina D derivată prin expunerea la soare (lumină ultravioletă/UV) a fost asociată cu un risc mai scăzut pentru boala Crohn incidentă, dar nu și pentru colita ulcerativă. 

În plus, în două analize ale datelor din 2014 din Nurses’ Health Study, atât nivelurile plasmatice ridicate de 25-OH vitamina D, cât și rezidența geografică în zonele cu expunere mare la UV, au fost asociate cu o incidență scăzută a artritei reumatoide.

Alte studii observaționale au susținut acizii grași omega-3 pentru proprietățile lor antiinflamatorii, inclusiv un studiu de cohortă danez prospectiv din 2005, arată un risc mai scăzut de artrită reumatoidă la participanții care au raportat niveluri mai mari de aport de pește gras. 

Într-un studiu separat, efectuat în 2017, voluntarii sănătoși cu proporții mai mari de acizi grași omega-3/lipide totale în membranele celulelor roșii din sânge, au avut o prevalență mai scăzută a anticorpilor anti-peptide citrulinate (anti-CCP) și a factorului reumatoid și o incidență mai scăzută de progresie spre artrita inflamatorie.

La momentul inițial, 16.956 de participanți au fost testați pentru 25-OH vitamina D și indicele omega 3 în plasmă, raportul dintre acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) la acizii grași totali. Participanții au autoraportat valoarea de referință și toate bolile autoimune incidente anual, cu rapoartele confirmate prin revizuirea dosarelor medicale și criteriile bolii ori de câte ori este posibil.

Tratamentul bolilor autoimune

Nu există remedii pentru bolile autoimune, dar simptomele pot fi gestionate. Sistemul imunitar, genetica și mediul fiecărui pacient sunt diferite. Asta înseamnă că tratamentul tău trebuie să fie personalizat. Câteva exemple de medicamente utilizate pentru a trata bolile autoimune includ:

•    calmante;
•    antiinflamatorii;
•    medicamente pentru depresie și anxietate;
•    injecții cu insulină;
•    medicamente pentru somn;
•    schimburile de plasmă;
•    corticosteroizi;
•    creme și pastile pentru erupții cutanate;
•    imunoglobulină intravenoasă;
•    medicamente care suprimă sistemul tău imunitar.

Unii oameni încearcă medicamente și proceduri complementare (alternative). Exemplele includ:

•    plante medicinale;
•    acupunctură;
•    hipnoză;
•    proceduri chiropractice.

Prognosticul bolilor autoimune

Simptomele bolii autoimune se pot schimba cu timpul. Acestea pot intra în remisie, în cazul în care ai simptome minime sau deloc sau s-ar putea înrăutăți, agravându-ți boala. 

Deși bolile autoimune nu pot fi vindecate, unele dintre simptome pot fi tratate. Mulți pacienți cu boli autoimune pot duce o viață normală, dar poate fi mai dificil dacă simptomele sunt severe.

Pot bolile autoimune să dispară de la sine?

Au existat cazuri în care o boală autoimună dispare. Cu toate acestea, majoritatea sunt cronice, adică, durează timp îndelungat, dacă nu toată viața.

ARTICOL PRELUAT DE PE www.doc.ro: https://doc.ro/sanatate/stiri-medicale/suplimentele-cu-vitamina-d-si-omega-3-reduc-riscul-de-boli-autoimune

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Italia permite inseminarea artificială pentru văduve

  Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum…

  De ce vaccinul AstraZeneca nu mai este aprobat

  Vaccinul corona de la compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca, Vaxzevria, nu mai este aprobat în UE. Retragerea autorizației, care fusese deja decisă în martie, a intrat în vigoare marți, potrivit unui…