Ultima teorie a progresiștilor: Mănânci rahat și nu mai îmbătrânești!

Conform acestei teorii, toți politicienii ar rămâne veșnic tineri!

Când ne uităm la tot răul și degenerarea din această lume, ne rugăm lui Dumnezeu ca acesta să nu fie sfârșitul! Îi cerem să-și lase bunătatea să strălucească peste această lume, încă puțin mai mult, pentru că, poate, câțiva oameni se vor întoarce la Isus!… Dar când citim o poveste ca asta, ne vine să spunem: „Doamne, vino și alungă Răul!”

Rahat de tineri sănătoși, pentru bătrânii bolnavi!

Cercetătorii sugerează că în viitorul nu foarte îndepărtat, transplanturile de microbiotă fecală ar putea inversa procesul de îmbătrânire. Sugestia, făcută de o echipă de la Harvard Medical School, în revista Trends, în secția Molecular Medicine, experții susțin că bacteriile din fecale ar putea fi cheia pentru tratarea unor afecțiuni precum astmul, scleroza multiplă și diabetul. Și ar putea trata, de asemenea, obezitatea și îmbătrânirea, în viitor, cred experții. Ei își imaginează oameni care depozitează fecale când sunt tineri, pentru a ajuta la inversarea îmbătrânirii, mai târziu, în viață. Însă, costurile de stocare vor fi foarte mari, iar acest lucru va face, probabil, ca această opțiune să fie accesibilă doar pentru cei bogați. Cercetătorii în domeniul sănătății intestinale doresc să creeze o bancă de probe de scaun, într-un mod similar cu ceea ce se face deja cu sângele din cordonul ombilical.

Afacere de viitor: 50 de dolari pentru o donație de fecale!

Ei cred că transplanturile de microbiotă fecală (FMT) – transferul bacteriilor sănătoase găsite în scaune, oferă „un potențial mai mare” decât sângele din cordonul ombilical, care este bogat în celule stem și poate fi folosit pentru a trata unele tipuri de cancer, deficiențe ale sistemului imunitar și anumite tulburări genetice. Transplanturile de fecale nu sunt o procedură nouă fiind folosite şi în prezent. FMT-urile sunt deja folosite pentru a trata infecțiile intestinale bacteriene recurente, cum ar fi Clostridium difficile. Aceste bacterii sunt livrate, în mod normal, printr-un tub, introdus direct în stomac prin nas. Dar acestea pot fi, de asemenea, depuse direct în colon, prin intervenție chirurgicală sau înghițite printr-o pastilă.

Bănci biologice de fecale pentru viitoarea generație?!

Transplantul în sine este creat printr-o probă de scaun, de la un donator care trece prin numeroase controale de sănătate, pentru a se asigura că nu are nici o boală. În Marea Britanie, donatorii pot primi 10 lire sterline per donație, în timp ce, în SUA, oamenii pot obține 50 de dolari (41,30 lire sterline) per probă, de la unele clinici private. Dr. Yang-Yu Liu, unul dintre oamenii de știință care susține necesitatea unor bănci de fecale, a explicat că beneficiile transplantului de bacterii intestinale folosind probe de scaun colectate de la oameni când erau tineri și sănătoși sunt încă dezbătute. „Ideea „sălbăticirii” microbiomului uman a luat amploare în ultimii ani și a fost aprig dezbătută din perspective medicale, etice și evolutive. Încă nu se știe dacă oamenii din societățile industrializate pot obține anumite beneficii pentru sănătate prin restabilirea microbiomului lor la o stare ancestrală”, a spus cercetătorul. Însă specialiștii consideră că acum este momentul să dezvoltăm bănci biologice, în care tinerii să-și poată stoca materiile fecale, în așteptarea descoperirilor viitoare. Ei își imaginează că acest lucru se aseamănă cu modul în care unii părinți depozitează sângele bogat în celule stem găsit în cordonul ombilical, deși se estimează că doar unul din 200.000 de copii va trebui vreodată să folosească o astfel de probă de cordon. Având în vedere rolul bacteriilor intestinale în probleme precum obezitatea, sănătatea inimii și îmbătrânirea, dr. Liu, unul dintre oamenii de știință care a publicat lucrarea științifică în revista de specialitate citată mai sus, a spus că băncile de scaun ar avea, teoretic, mai multă utilizare.

Panaceu – Transplant din propriile fecale?!

Colegul său, profesorul Scott Weiss, a susținut că este posibil ca beneficiile să vină din reutilizarea propriilor scaune, adică am vorbi de FMT autolog. În teorie, înseamnă că există mai puține șanse de efecte secundare neplăcute, cum ar fi febră, balonare, greață, vărsături și constipație ce pot fi declanșate de diferențele dintre bacteriile intestinale ale donatorului și ale receptorului. Însă expertul spune că este conștient că nu toți indivizii din societatea noastră sunt dispuși sau capabili să plătească costurile asociate cu serviciul de „întinerire” a microbiomului lor intestinal”. „Dezvoltarea unui model de afaceri rezonabil și a unei strategii de prețuri, astfel încât soluția să fie accesibilă tuturor, ar necesita forța comună a antreprenorilor, oamenilor de știință și, probabil, guvernelor!”- este de părere medicul.

Cum se previne îmbătrânirea cu transplant de fecale

Un studiu pe pești (killifish turcoaz african) a arătat că incubarea bătrânilor peste noapte, cu conținutul intestinal al indivizilor tineri (un FMT heterolog eficient), poate induce, cauzal, efecte sistemice benefice de lungă durată, care conduc la extinderea duratei de viață și la declinul comportamental întârziat al bătrânilor. Un studiu recent pe șoareci, a raportat că transplantul de microbiotă de la donatori tineri la primitori îmbătrâniți, poate inversa diferențele asociate îmbătrânirii, în imunitatea periferică și a creierului, metabolomul hipocampului și transcriptomul șoarecilor primitori îmbătrâniți și a arătat o capacitate de a atenua deficiențe selective, asociate vârstei în cognitive și comportament asociat, atunci când este transplantat într-o gazdă în vârstă. În mod similar, un studiu foarte recent, pe șoareci, a demonstrat că transplantul de microbiotă fecală de la șoareci tineri la șoareci bătrâni, poate inversa mai multe semne distinctive ale îmbătrânirii (de exemplu, integritatea barierei intestinale perturbate, inflamația sistemică și a țesuturilor care afectează retina și creierul). Ne așteptăm ca FMT autologă (cu probe de scaun colectate de la gazdă la o vârstă mai tânără și mai sănătoasă) să fie o abordare terapeutică mai puternică pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă a gazdei, decât FMT heterologă (cu probe de scaun colectate de la un donator tânăr și sănătos, neînrudit).

Transplantul cu fecale ar putea ajuta şi la slăbire?!

Un studiu pe șoareci a demonstrat că FMT autolog (administrarea propriilor fecale înainte de a dezvolta obezitate), potențează efectele unei restricții calorice moderate, asupra pierderii în greutate la șoarecii obezi, induși de dieta bogată în grăsimi, prin scăderea eficienței hranei și creșterea lipolizei țesutului adipos. Un studiu recent, pe om, a evaluat eficacitatea și siguranța FMT autologă modulată în dietă, pentru tratamentul recăpătării în greutate, după faza de slăbire. Acest studiu a constatat că FMT autolog (cu o probă de fecale colectată în timpul fazei de slăbire și administrată în faza de recăpătare), împreună cu o dietă mediteraneană verde, a atenuat, semnificativ, recăpătarea în greutate. În plus, efectul FMT autolog asupra recâștigării în greutate, a fost asociat cu semnăturile specifice microbiomului și cu dieta. Specialiștii se așteaptă ca FMT autolog cu probe de fecale colectate dintr-o fază anterioară de macră sănătoasă, să fie o intervenție sinergetică puternică, pentru obezitate.

Dezavantajele băncii de fecale

Shanlin Ke, cercetător la Harvard, a adăugat că trebuie făcute cercetări suplimentare, cu privire la aspectele practice ale unui astfel de sistem bancar de scaune. „Un dezavantaj major al transplanturilor autologe este nevoia de crioconservare pe termen lung a probelor de scaun, care necesită de obicei stocarea azotului lichid!”- a precizat specialistul. „Pentru a informa orientările practice pentru stocarea scaunului, sunt necesare cercetări suplimentare, pentru a testa, în mod sistematic, timpii mai lungi de depozitare și procedurile de conservare, resuscitare și cultivare!” – arată cercetătorul de la Universitatea Harvard. Autorii au subliniat, de asemenea, că transplanturile de fecale nu au fost, în sine, un panaceu, iar alte intervenții de sănătate, cum ar fi dieta și alte modificări ale stilului de viață, ar putea fi necesare, în tandem, pentru a trata diferite afecțiuni.

Bătaie pe rahatul uman între medici și fabricanții de medicamente!

Potrivit site-ului descopera.ro, transplantul de materii fecale, o terapie revoluţionară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienţilor cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice şi doctori, relatează cotidianul The New York Times.

Companiile farmaceutice susţin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulţi doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creşterea costurilor pentru pacienţi şi doar ar servi intereselor industriei farmaceutice. Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecală, constă în transferul materiilor fecale de la un donor sănătos în interiorul tracului gastrointestinal al pacienţilor care suferă de colită recurentă, cu bacteria Clostridium difficile, o infecţie debilitantă, care afectează anual circa 500.000 de americani şi cauzează decesul în cazul a 30.000 dintre cei infectați. Oamenii de ştiinţă cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer. În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapia fecală un produs farmaceutic, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, ţesuturi şi sânge?! În funcţie de răspunsul la această întrebare, Agenţia americana a Medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa şi cine va obţine profit de pe urma ei. „Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulţi pacienţi, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viaţă şi de moarte!”- a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundaţiei Fecal Transplant, pentru un grup de pacienţi. „Există temeri că lăcomia corporatistă se va pune în calea accesului pacienţilor la această terapie” – a adăugat Duff. În 2013, FDA a anunţat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic, însă va continua să studieze chestiunea, înainte de a lua o decizie finală. Mulţi specialişti spun că abordarea agenţiei se bazează pe date ştiinţifice învechite şi ar putea duce la creşterea costurilor pentru pacienţi.

Terapia cu materii fecale, o „mină de aur” pentru Big Pharma!

Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate.

„Nu cred că putem vorbi de ticăloşi evidenţi în acest caz, dar îmi fac griji că autorităţile de reglementare nu cunosc cele mai recente informaţii ştiinţifice şi că interesele investitorilor ar putea surclasa pe cele ale pacienţilor”, a declarat Khoruts. Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice şi unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacităţii şi siguranţei unei terapii revoluţionare, dar care nu este pe deplin înţeleasă. Terapia cu materii fecale este şi o potenţială „mină de aur”, atât pentru cercetători, cât şi pentru industria farmaceutică, afirmă jurnalistul. Potrivit firmei GlobalData, piaţa tratamentelor pe bază de medicamente pentru infecţia cu Clostridium difficile este de aşteptat să ajungă la 1,7 miliarde de dolari până în 2026, faţă de 630 milioane dolari în 2016. Inspiraţi de succesul transplanturilor fecale pentru Clostridium difficile, oamenii de ştiinţă caută să dezvolte tratamente similare pentru o serie de afecţiuni şi tulburări, printre care obezitatea, autismul, colita ulcerativa şi bolile Alzheimer sau Parkinsons. De asemenea, domeniul a atras şi interesul investitorilor, care au investit zeci de milioane de dolari în cercetări privind transplantul cu fecale. Zeci de mii de americani, care au beneficiat de ajutorul tratamentelor cu Clostridium difficile, au fost vindecaţi cu ajutorul transplanturilor cu fecale, tratamentul având o rată de succes de până la 80%, potrivit unor studii medicale. Dacă FDA va clasifica transplantul de materii fecale ca un nou produs farmaceutic, în acest caz, companiile de medicamente vor trebui să supună produsele propuse unui proces de investigaţie exhaustiv, pentru a evalua eficacitatea şi siguranţa acestora, proces ce poate costa milioane de dolari. Criticii se tem ca clasificarea ca produs farmaceutic ar permite unei companii de medicamente să obţină dreptul exclusiv de a vinde tratamente de transplant feca,l timp de până la 12 ani, lucru care ar frâna inovaţia în acest domeniu.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Italia permite inseminarea artificială pentru văduve

  Ministerul italian al Sănătății și-a actualizat orientările privind reproducerea asistată medical. Acum permite, de asemenea, accesul femeilor care au solicitat procedura împreună cu partenerul lor de sex masculin, dar acum…

  De ce vaccinul AstraZeneca nu mai este aprobat

  Vaccinul corona de la compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca, Vaxzevria, nu mai este aprobat în UE. Retragerea autorizației, care fusese deja decisă în martie, a intrat în vigoare marți, potrivit unui…