A fost dovedită legătura dintre cărnurile procesate și cancer!

Nitriții și nitrații din mezeluri aduc cancerul intestinal!

Potrivit site-ului euronews.com, un nou raport științific al agenției franceze de sănătate ANSES a confirmat o legătură între nitrații din șuncă și mezeluri și dezvoltarea cancerului intestinal.

Nitrații și nitrații din mezeluri cauzează cancer colorectal!

Sărurile de nitriți sunt un tip de aditiv utilizat pe scară largă în mezelurile curate, cum ar fi șunca, slănina și cârnații, pentru a prelungi perioada de valabilitate a cărnii procesate și pentru a conferi șuncii fierte culoarea roz. Acestea pot include aditivii E249, E250, E251 și E252. În 2015, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept cancerigenă, deoarece întărirea, prin adăugarea de nitrați sau nitriți sau prin afumare, poate duce la formarea de substanțe chimice potențial cancerigene. În februarie a.c., Parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care urmărește reducerea treptată a utilizării nitriților în mezeluri și a ordonat o revizuire a potențialelor riscuri pentru sănătate până la sfârșitul lunii iunie. Această analiză, efectuată de Agenția Națională de Siguranță a Sănătății din Franța, ANSES și publicată marți, 12 iulie, a confirmat o legătură între acești aditivi și riscul de cancer colorectal, cunoscut și sub denumirea de cancer intestinal, afirmând că „mai mult de jumătate din expunerea la nitriți provine din consumul de mezeluri, din cauza aditivilor folosiți la prepararea acestora”. De asemenea, constatările au confirmat „existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitriți și/sau nitrați, fie că sunt ingerați prin consumul de carne procesată sau de apă potabilă”.

Maxim – 150 de grame de salam pe săptămână!

„Cu cât este mai mare expunerea la acești compuși, cu atât este mai mare riscul de cancer colorectal în rândul populației” – se arată în raport. „Sunt suspectate și alte riscuri de cancer, dar datele disponibile nu permit, până în prezent, încheierea unei legături de cauzalitate. Agenția recomandă efectuarea unor cercetări suplimentare în acest domeniu, pentru a confirma sau infirma aceste relații”. Pentru a-și limita expunerea la nitrați și nitriți, agenția franceză de sănătate îi sfătuiește pe consumatori să „limiteze consumul de mezeluri la 150 de grame pe săptămână” și „să mănânce o dietă variată și echilibrată, cu cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi”.

Sfârșitul șuncii roz?!

Ca urmare, Guvernul francez are acum 12 luni pentru a contura o traiectorie pentru reducerea sau eliminarea treptată a conservanților cancerigeni. Parlamentarul francez de centru, Richard Ramos, care a fost în fruntea luptei împotriva acestor substanțe chimice, este deja pregătit să ceară încă o dată interzicerea lor.

„Există o legătură între cancerul colorectal și nitrații din mezeluri, așa că trebuie să interzicem nitrații!”- a declarat Ramos. În prezent, 90% din toate mezelurile includ nitriți, dar unele dintre cele mai mari firme, cum ar fi Herta, deținută de Nestlé sau Fleury Michon, ambele foarte populare în Franța, experimentează deja produse fără nitriți. Cu toate acestea, cele aproape 300 de companii mici și mijlocii din sector s-ar lupta să continue fabricarea produsele incluzând utilizarea nitriților, deoarece lipsa conservantului ar reduce perioada de valabilitate și ar crește riscul de infecție bacteriană. Cancerul colorectal ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franţa. Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă, care a fost, în mare măsură, dată uitării, ca urmare a progreselor în domeniul sănătăţii. Nitrații sunt acei compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este, în mod natural, gri.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Un român care a spart o casă în Austria și a fugit cu un seif va face pușcărie în România

    Un român din Constanța, împreună cu alți complici, a intrat prin efracție într-o casă din Austria și a furat un seif. Valoarea prejudiciului cauzat persoanelor vătămate este de peste 111.000…

    200 de lilieci au invadat un spital din România. Cum a reacționat ministrul Sănătății

    Circa 200 de lilieci au invadat marți seară secția de cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași după ce au intrat în holul casei scării de la…