Premierul Viktor Orbán și președintele Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ), Herbert Kickl, au semnat o Declarație comună la Viena, a precizat șeful Biroului de Presă al premierului, într-un comunicat remis joi Agenţiei de Presă MTI.
Referitor la Declaraţia de la Viena, Bertalan Havasi a afirmat: Ungaria și Austria doresc şi pe această cale să-și consolideze relațiile de prietenie și de bună vecinătate, precum și relaţiile istorice și culturale de neclintit. Conform comunicatului, semnatarii își exprimă voința comună, potrivit căreia „în calitate de alianță de reforme pozitive, dorim să depunem eforturi pentru păstrarea și dezvoltarea în continuare a diversității minunatului nostru continent european”.
Potrivit Declarației: „Suntem deosebit de mândri că împreună cu partenerii de succes ai marilor națiuni ale Europei am încheiat o alianță la nivel european, care este conștientă de responsabilitatea deosebită ce decurge din natura occidentală a continentului nostru. Conform intențiilor noastre, ca parteneri şi prieteni de rang egal, vom fi o forță care servește Europa și aduce schimbări pozitive. Patriotismul este o formă de mândrie manifestată faţă de propria țară și cultura ei. Și doar cel care își respectă propria țară înțelege și respectă patriotismul altora”.
Potrivit semnatarilor, reforma Europei și a Uniunii Europene nu înseamnă forțarea centralizării și complicarea și mai mult a instituțiilor, ci mai degrabă înseamnă „restituirea puterii oamenilor și reprezentanților aleși de aceștia în parlamentele statelor membre”.
Cheia reformei cu succes a Europei constă în valorificarea și păstrarea diversității popoarelor, culturilor, identității naționale și stilurilor de viață. Este necesar să se diminueze greutatea politică a Bruxelles-ului și, în același timp, să se consolideze democrația directă și parlamentară a statelor membre.
„Considerăm că cea mai mare amenințare la adresa culturii Europei este migrația ilegală pe scară largă și abuzul organizat al dreptului la azil. Acestea duc nu numai la conflicte între diferite culturi, ci și la declinul popoarelor autohtone, punând astfel în pericol însuși caracterul Europei. Toate mijloacele disponibile ale statului de drept trebuie folosite împotriva migrației ilegale și a abuzului de drept la azil”, se arată în Declaraţie.
Semnatarii adoptă o poziție fermă împotriva „absurdității existenței mai multor genuri în afară de bărbat și femeie, precum și față de faptul că, în urma încercărilor de sensibilizare de stânga, copiii noștri își pierd identitatea de gen la o vârstă fragedă”.
Semnatarii Declaraţiei comune sprijină activ încheierea războaielor din lume cât mai curând posibil prin încetarea focului și negocieri. Europa ar trebui să ofere un loc pentru negocieri de pace, revenind astfel la ideea inițială a UE ca proiect de pace.
„Noi, Alianța Patrioților, ne dorim ca Uniunea Europeană să se concentreze asupra obiectivelor sale reale, care sunt asigurarea păcii, libertății, securității și prosperității pentru cât mai mulți cetățeni. Reiterăm obiectivul nostru de consolidare internă în continuare și întărire a alianței noastre de succes, precum și expansiunea externă a acestei alianţe”, se mai arată în Declarația de la Viena.