Ca să poată rămâne la guvernare, liberalii francezi vor fi nevoiți să negocieze o alianță
Potrivit estimărilor, președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, a ratat în mod clar obiectivul de a obține din nou majoritatea absolută în Adunarea Națională, cu tabăra sa de centru. În turul final al alegerilor parlamentare de duminică, liberalii vor avea între 210 și 240 din cele 577 de locuri. Noua alianță de stânga, condusă de politicianul de stânga Jean-Luc Mélenchon, va avea între 170 și 195 de locuri în Parlamentul francez. Pentru o majoritate absolută sunt necesare cel puțin 289 de locuri.
Rezultatul este o lovitură majoră pentru Macron, a cărui tabără deținea până în prezent majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului. În mod normal, alegerile parlamentare care au loc la scurt timp după alegerile prezidențiale, sunt văzute ca o confirmare, astfel că aceeași forță politică câștigă, adesea, cu majoritate absolută. Noua alianță de stânga, pe de altă parte, a obținut un succes enorm, dându-i mai multă influență, ca fiind cel mai puternic grup de opoziție.
Populiștii de dreapta au reușit un procentaj mare!
Marele câștigător al alegerilor parlamentare ar putea fi partidul populist de dreapta Rassemblement National, care, conform previziunilor, va avea între 80 și 100 de parlamentari în Adunarea Națională, de cel puțin zece ori mai mulți decât înainte. Acest lucru o va face, probabil, a treia forță din Parlament. Până în prezent, ei aveau doar șase parlamentari. Aceasta înseamnă că, pentru prima dată, își pot forma propria facțiune, ceea ce înseamnă mai mulți bani și mai mult timp de vorbire. Candidatul principal al Rassemblement National este Marine Le Pen, care a pierdut în fața lui Macron în campania prezidențială.
Cea mai puternică forță de opoziție din parlament și tradiționalul Partid Popular al Republicanilor, plus aliații lor, au ajuns la 60 până la 78 de locuri, o înfrângere amară. Cu toate acestea, guvernul lui Macron ar putea acum să se îndrepte mai mult către republicanii burghezo-conservatori, atunci când vor căuta sprijin în parlament.
Guvernarea va fi mult mai dificilă pentru liberalii lui Macron!
La alegerile parlamentare, Macron a fost preocupat să-și pună în aplicare planurile în al doilea mandat. Pentru asta ,avea nevoie de o majoritate în Parlament. Acum, cu o majoritate relativă, președintele și guvernul sunt nevoiți să caute sprijin din partea altor tabere. Ultima dată când a existat un astfel de guvern a fost acum mai bine de 30 de ani, sub François Mitterrand (1988-1991).
Pentru Macron, este deosebit de grav faptul că alegerile parlamentare din Franța sunt de fapt percepute ca o confirmare a alegerilor prezidențiale. În mod tradițional, susținătorii câștigătorului iau parte la vot, în timp ce alții rămân adesea acasă. În timp ce mulți francezi au fost nemulțumiți de primul mandat al lui Macron, bărbatul de 44 de ani ar fi trebuit să beneficieze de el. Dar alianța de stânga a reușit să mobilizeze destui susținători pentru a îngreuna planurile președintelui.
Dezavantajul alianței de stânga a fost sistemul electoral complicat, care a dus la diferențe, uneori, serioase, între procentul de voturi și repartizarea mandatelor. În final, contează doar voturile pentru câștigătorul din circumscripția respectivă.