Guvernul de la Viena anunţă că îl va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul austriac

Ministerul Federal al Justiției din Austria a transmis că, în calitate de membru al Statutului de la Roma, ţara este obligată să execute mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) şi a subliniat că nici măcar şefii de stat nu au imunitate în faţa Curţii, conform Rador.

Instituţia de la Viena a răspuns, astfel, unei solicitări Ukrinform privind executarea de către Austria a mandatului de arestare emis de CPI pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin

„Austria este parte a Statutului de la Roma. Acest lucru înseamnă că Austria, la fel ca toate celelalte părți din acord, este obligată să coopereze cu CPI: mandatele de arestare emise de Curte trebuie executate, iar persoanele căutate de Curte trebuie să fie arestate” – a comentat instituţia, întrebată dacă autoritățile austriece îl vor aresta pe Putin în cazul sosirii acestuia pe teritoriul Austriei.

Ministerul Justiției din Austria a mai precizat că, „în 2019 (în cazul președintelui sudanez Omar Hasan Ahmad al-Bashir – n.r.), CPI a stabilit deja într-un caz că nici măcar șefii de stat nu au imunitate în fața Curții”.

„Nimeni nu este mai presus de lege, ceea ce înseamnă în mod concret că fiecare crimă ar trebui să fie investigată pe deplin. Nu ar trebui să existe impunitate” – a subliniat Ministerul Justiției din Austria.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Simion și Neamțu i-au cerut lui Gigi Becali 500.000 de euro pentru campania la europarlamentare. Finanțatorul FCSB: „Suflu și-n iaurt”

  Liderul AUR George Simion a fost filmat de jurnaliști ieșind de la discuții din curtea palatului lui Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera a și explicat ce căuta Simion acolo. Politicianul…

  Mircea Geoană, răspuns ironic pentru Marcel Ciolacu: Nu sunt interesat de niciun „portofel” european.

  Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, 9 mai, la Alba Iulia, că nu este interesat de o poziţie la nivel european sau la nivel internaţional, ci…