„Sfârșitul civilizației” ar putea fi la doar 18 ani distanță!

Un studiu din anii ’70 a prezis că lumea așa cum o cunoaștem se va prăbuși în 2040!

"Sfârșitul civilizației" ar putea fi la doar 18 ani distanță. Un studiu din anii '70 a prezis că lumea așa cum o cunoaștem se va prăbuși în 2040! VIDEO

În 1972, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au prezentat un studiu fascinant intitulat „The Limits to Growth”. Scopul studiului a fost de a afla cât timp mai avem până la sfârșitul civilizației așa cum o cunoaștem.

Calcularea sfârșitului lumii

Pentru a face acest lucru, ei au creat un model computerizat care a fost alimentat cu o gamă largă de date – de la populația lumii până la resursele naturale, consumul de oxigen și topirea calotelor polare de gheață. Rezultatele au arătat că civilizația se va prăbuși în 2040 – ceea ce este deosebit de îngrijorător astăzi, având în vedere că, dacă este adevărat, s-ar putea să mai avem doar 18 ani de trăit pe această planetă.

Acest raport a fost publicat de Clubul de la Roma, o organizație non-profit, iar în 2009 American Scientist a publicat un studiu intitulat Revisiting the Limits of Growth after Peak Oil (Revizuirea limitelor creșterii după vârful petrolului). Din păcate, cercetătorii acelei echipe au ajuns la o concluzie similară și au prezis că 2040 va fi anul „colapsului”.

Calcularea anului exact în care lumea se va obloji a fost în atenția multor oameni de știință în ultimele decenii, iar în 2021 modelul a fost confirmat încă o dată. De data aceasta de către un cercetător olandez în domeniul sustenabilității și consilier al Clubului de la Roma, Gaya Herrington. Ea a declarat pentru The Guardian: „Din perspectiva cercetării, m-am gândit că testarea unui model vechi de zeci de ani în raport cu observațiile empirice a fost un exercițiu interesant.”

Scenariul cel mai pesimist

Potrivit lui Gaya Herrington, nu s-a acordat prea multă atenție avertismentelor care au însoțit publicarea studiului din anii 1970. Ea a adăugat: „Oamenii de știință de la MIT au spus că trebuie să acționăm acum pentru a realiza o tranziție ușoară și a evita costurile. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acesta este motivul pentru care vedem acum efectele schimbărilor climatice.”

După ce a făcut o actualizare a vechiului model, cercetătoarea a constatat că datele sale erau în concordanță cu cele ale analizei din anii 1970. Ceea ce înseamnă că, în cel mai pesimist scenariu, „creșterea economică s-ar putea încheia în anul curent, iar colapsul va urma aproximativ 10 ani mai târziu”. Există totuși o speranță: „Suntem capabili să facem schimbări uriașe, dar trebuie să acționăm acum dacă vrem să evităm costuri mult mai mari.”

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.ziuanews.ro: https://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/sf-r-itul-civiliza-iei-ar-putea-fi-la-doar-18-ani-distan-un-studiu-din-anii-70-a-prezis-c-lumea-a-a-cum-o-cunoa-tem-se-va-pr-bu-i-n-2040-video-1571621

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Creatoarea de modă Miuccia Prada împlinește 75 de ani

  Moda ei ar trebui să fie utile în primul rând. Și ar trebuit să apeleze la toată lumea: de la copii la adulți. Creatoarea italiană de modă Miuccia Prada însăși…

  Cel mai rău mod de a vă încărca telefonul: o greșeală obișnuită pe care mulți o fac

  Fiecare dintre noi folosește un telefon mobil. Este greu să ne imaginăm viața fără acest dispozitiv. Nu este un secret că ne folosim telefoanele atât de mult încât uneori chiar…