Scandal cu controalele GIS la domiciliu!

Un fost manager dezvăluie că unele acțiuni nu erau tocmai în regulă și, sub pretextul unor verificări GIS, au existat cazuri de escrocherie!


Potrivit site-ului orf.at, în consiliul de conducere al Radioteleviziunii din Austria (ORF), vizitele GIS (Gebuhren Info Service – taxa radiotv- n.n) la domiciliul cetățenilor, au constituit principala temă de dezbateri, în ultima perioadă. Un fost manager GIS a admis că au existat cazuri individuale, în care controalele sau somațiile de plată nu au fost tocmai în regulă.

Taxa ORF – GIS a făcut recent din ce în ce mai multe titluri – într-o formă pe care probabil că Radioteleviziunii nu-i place prea mult să le citească:  „Fără bani pentru refugiați, dar taxele GIS sunt obligatorii!” , „Refugiații din Ucraina așteaptă bani, dar GIS era deja acolo!” , „Femeie de 48 de ani trebuie să plătească 71 de cenți amendă la GIS!” , „Veneza este supărată pentru că a fost sunată insistent de un escroc ce se pretindea angajat al GIS!”,  „Inspectorul GIS colectează bani pentru refugiații din oraș!” ,  „Inspector GIS, semnătură falsificată, raportată la ORF!” , „Șeful GIS se confruntă cu acuzații de fraudă împotriva inspectorilor!”  sau „GIS obligă femeile însărcinate să semneze, apoi le trimite  avertismente!” – sunt doar câteva dintre ele.

„În unele cazuri, nu este în regulă!

Acum există o stare de nervozitate a Consiliului Director al ORF, după cum arată publicația „ Standard” (derstandard.at). Motivul este că au fost cazuri la GIS în care oamenii erau supuși presiuni de către inspectori sau acuze că că ar fi fost falsificate semnăturile pentru înregistrările GIS. „Sperăm că acesta este un caz izolat!”- o citează cotidianul „Standard” pe vicepreşedinta Consiliului de Supraveghere al ORF, Andrea Danmayr. Directorul general al ORF, Roland Weißmann, pe de altă parte, admis faptul că nu totul a mers „corect”, după cum a declarat și fostul manager al GIS și actualul director de tehnologie al ORF, Harald Kräuter.

Krauter a admis că circa 50% din înregistrările GIS au fost făcute în urma unor vizite la domiciliu ale angajaților ORF, familiile așteptând ca GIS să le contacteze imediat după ce s-au mutat într-o nouă locuință și nu erau înregistrate activ la GIS. În cazuri individuale, vizitele la domiciliu ale GIS au „mers prost”. „Situațiile” „nu sunt în regulă în cazuri individuale”, „un cuvânt duce la altul”- spun sursele citate. Ce a dezvăluit fostul manager GIS: O vizită GIS nu este ușoară, nici pentru inspector, nici pentru persoana vizitată! Clienții sunt vizitați și unii nu se așteaptă ca cineva să le bată la ușă chiar în acel moment!” – arată Kräuter, dar asta nu este neintenționat și duce la situații „neprevăzute”. Angajații ar trebui să explice situația juridică și sunt instruiți să crească presiunea asupra oamenilor, ceea ce de multe ori, reușește. Dar, evident, nu întotdeauna!

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Creatoarea de modă Miuccia Prada împlinește 75 de ani

  Moda ei ar trebui să fie utile în primul rând. Și ar trebuit să apeleze la toată lumea: de la copii la adulți. Creatoarea italiană de modă Miuccia Prada însăși…

  Cel mai rău mod de a vă încărca telefonul: o greșeală obișnuită pe care mulți o fac

  Fiecare dintre noi folosește un telefon mobil. Este greu să ne imaginăm viața fără acest dispozitiv. Nu este un secret că ne folosim telefoanele atât de mult încât uneori chiar…