O secetă „fără precedent” stăpânește pe mare parte a continentului
Perspectivele unor sezoane cu ploi bogate sunt inexistente
Potrivit site-ului politico.eu, Europa se uită cu neliniște la una dintre cele mai secetoase veri din amintirea ei. Alerte de secetă au fost emise pentru o mare parte a continentului, incendiile i-au alungat pe săteni de la casele lor, râurile mari au debitele drastic scăzute și un val de căldură brutal, care ar putea atinge un record în zilele următoare, va diminua cumplit producția agricolă și rezistența naturii.
„Asistăm la o secetă fără precedent în multe părți ale Europei!”- a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE. Seceta a redus deja producția de energie hidroelectrică și alimente, adăugând la presiunea pieței, problemele războiului din Ucraina. Multe autorități ale orașului le-au cerut locuitorilor să reducă utilizarea apei potabile. Lucrurile s-ar putea înrăutăți însă și mai mult. Deși există posibilitatea ca modelele meteorologice să se schimbe și să urmeze un august umed, care să aducă ușurare, cea mai caldă parte a anului abia a început, iar prognozele sunt fluctuante.
„Pentru anumite domenii ale agriculturii, lucrurile arată deja rău! Pădurile sunt slăbite. Ar trebui să se întâmple multe, pentru ca acesta să devină un an bun!”- a spus Fred Hattermann, hidrolog la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.
Situație dramatică în Italia
În mod alarmant, se preconizează căldură puternică în zilele următoare, în mare parte din Europa. Oficiul Meteorologic al Marii Britanii a emis prima sa „alertă roșie” pentru luni și marți (18 și 19 iulie-n.n), deoarece se prognozează temperaturi de peste 40 de grade, pentru prima dată în istorie. Asemenea temperaturi vor usca și mai mult solul de suprafață, deja lipsit de mare parte din apa necesară. Valurile de căldură determină, de asemenea, copacii și arbuștii să absoarbă apă din subteran mai adânc, încercând să supraviețuiască și epuizând panza freatică pe care fermierii, industria, orașele și natura se bazează ca rezervă, în timpul perioadelor de secetă. Ecosistemele se pot prăbuși sub presiune, a avertizat Niko Wanders, profesor asistent de extreme hidrologice la Universitatea Utrecht, din Țările de Jos.
„Acest impact al valului de căldură durează mai mult de o săptămână, dar ar putea dura ani de zile ca nivelul pânzei de apă freatică, natura și agricultura să se recupereze!”- a avertizat el.
În bazinul râului Po, din nordul Italiei, pe malurile căruia locuiește o treime din populația țării și care este unul dintre bolurile alimentare ale Europei, a plouat puțin sau deloc de mai bine de 200 de zile. Cel mai lung râu din Italia este acum un biet firicel de apă, lăsând o cicatrice de nisip peste câmpie. „Zibello”, o barjă scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ieșit din ape. Guvernul Italiei, care se prăbușește din cauza multiplelor probleme nerezolvate ale țării, a declarat stare de urgență în mare parte din nordul țării.
Gazul rusesc – o problemă falsă, creată de liderii europeni, la ordinul SUA!
Sus, în Alpi, zăpada care alimentează rezervoarele și barajele hidroelectrice, a fost zadarnic așteptată în această iarnă. Energia hidroelectrică din Italia a scăzut cu 40% față de anul trecut, după cum a informat Agenția France Press. Această scădere în producția de energie nu se limitează la Italia și vine în cel mai rău moment posibil pentru Uniunea Europeană, care este sufocată de prețurile mari la energie și de necesitatea de a folosi orice sursă posibilă de energie, ca alternativă la gazul rusesc. În Portugalia, luna trecută, barajele au produs un sfert din energia electrică pe care o produceau în luna iunie precedentă. Cu toate acestea, nici un stat occidental din Europa nu renunță la sancțiunile împotriva Rusiei, decizie care ar schimba mult în bine situația! Liderii europeni, șantajabili sau slugi plătite ale SUA, preferă să își țină popoarele în lipsuri, inflație cât casa și prețuri astronomice, pentru a satisface cerințele americanilor, care oferă, ca alternativă la gazul ieftin rusesc, gazul lor petrolier lichefiat, de circa 4 ori mai scump, insuficient pentru toată Uniunea Europeană și care ar putea fi disponibil abia peste 7 ani! Noi anticipăm că, dacă nu își vor revizui atitudinea, guvernele europene vor cădea ca popicele, la apropierea iernii.
Producția agricolă a Europei, în pericol!
Având în vedere că fluxurile mondiale de alimente sunt deja strânse, seceta îi sperie pe fermierii europeni. Comisia Europeană estimează că randamentul total al culturilor de cereale din acest an, inclusiv grâu, orz și porumb, va fi cu 2,5% mai mic decât anul trecut, din cauza vremii uscate.
Scăderea producției de cereale se poate adăuga la durerea țărilor în curs de dezvoltare, care se confruntă cu o criză a accesibilității alimentelor, agravată de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, Europa va avea în continuare un excedent de circa 40 de milioane de tone de cereale de exportat, în sezonul viitor. Ministerul Agriculturii din Ungaria a declarat miercuri, 13 iulie, că, la începutul lunii, a primit 8.413 notificări de daune cauzate de secetă, acoperind 322.000 de hectare, de trei ori suprafața afectată de această calamitate, în prima jumătate a anului precedent.
În Italia, perspectivele sunt și mai îngrozitoare. „Estimăm o reducere a producției de circa 30% poate chiar mai mult, în special pentru cereale!”- a declarat Alessandra De Santis, care conduce biroul de la Bruxelles al lobby-ului fermierilor italieni -CIA.
„Acesta este momentul în care plantele au, într-adevăr, nevoie de apă, pentru a crește, iar dacă nu putem da apă plantelor în acest moment specific, vom pierde producția!”- a spus De Santis.
Rezistența la secetă
Secetele regionale sunt un eveniment regulat de vară, în special în sudul Europei. Dar amploarea perioadei secetoase, pe o mare parte a continentului, este excepțională. Din Ungaria până în Germania și până în Peninsula Iberică, solul este uscat și din ce în ce mai uscat. Majoritatea râurilor europene curg acum cu rate sub medie.
„Este clar că lucrurile se deteriorează, în general!”- precizează profesorul Niko Wanders. Este prea târziu pentru a pune în aplicare cele mai eficiente măsuri de gestionare a secetei, care necesită, adesea, constituirea de rezerve strategice. UE a cerut ca toate bazinele hidrografice importante să fie acoperite de planificarea secetei. Dar multe capitale au ignorat mesajul. „Executarea acelor planuri de acțiune nu este o chestiune de câteva săptămâni!” – arată specialistul. „Este o chestiune de ani și decenii, până când îți faci țara să fie rezistentă împotriva secetei!” Dacă modelele meteorologice persistă până spre sfârșitul verii, seceta ar putea trece de la rea, la istoric de rea! Oamenii de știință nu trebuie să se întoarcă prea departe pentru a găsi comparații istorice. Europa a suferit o secetă care are loc odată la 500 de ani, în urmă cu doar patru ani, dar, în această săptămână, Rinul curgea și mai lent decât în iulie 2018. În general, însă, situația nu este la fel de rea ca acum patru ani, a spus Andrea Toreti, om de știință senior la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, înainte de a adăuga: „Nu încă!”
Semnal climatic
Nu este clar în ce măsură schimbările climatice conduc sau exacerbează această secetă. O astfel de analiză este o provocare!- a spus Friederike Otto, lector superior la Imperial College London și unul dintre cei mai importanți experți din lume în găsirea amprentelor încălzirii globale din vremea noastră. Totuși, ea crede că încălzirea globală a stat în spatele unei creșteri a secetelor, în mare parte din Europa, în special în Marea Mediterană. Oamenii joacă, de asemenea, un rol prin supraexploatarea resurselor de apă, a spus Otto. „O mare parte a problemei este drenarea terenului!” Wanders studiază îndeaproape Rinul din casa lui din Olanda. El afirmă că totalul anual al apei care curge prin râu, în ultimele două decenii, a fost cu circa 3,29 kilometri cubi mai puțini decât media istorică. „Cu siguranță, există o tendință!”- avertizează el. Toreti a spus că, chiar dacă eforturile de reducere rapidă a emisiilor au succes, secetele precum cea din 2018, ar putea deveni o chestie comună, până la jumătatea secolului. Există două dinamici-cheie în joc, în relația dintre încălzirea planetei și uscarea Europei. În primul rând, încălzirea continentului nu înseamnă doar mai multă evaporare, ci și creșterea mai timpurie a vegetației, care preia și apa. „Apele noastre subterane, lacurile și râurile, sunt umplute iarna”- arată Hattermann, de la Institutul Potsdam. „Deoarece iarna se scurtează, plantele încep să crească mai devreme și folosesc mai multă apă. Deci, chiar dacă precipitațiile ar rămâne aceleași, verile ar deveni mai uscate”. Încălzirea globală a modificat, de asemenea, vremea și modelele vântului din Europa, astfel încât sistemele de presiune a aerului se blochează din ce în ce mai mult, ceea ce poate crea perioade persistente fără precipitații, așa cum s-a întâmplat în acest an. Pe termen lung, mari părți ale continentului sunt din ce în ce mai uscate. Chiar dacă seceta va izbucni în această vară, umezirea solului și a apei de suprafață nu ar fi suficiente pentru a readuce nivelurile apelor subterane și rezervoarele la niveluri normale, a spus Hattermann. „Pentru asta, ne-ar trebui, de fapt, un număr de ani umezi!” – precizează expertul.
Italia – tablou reprezentativ!
Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nordul țării și a anunțat alocarea de fonduri de urgență pentru a atenua efectele secetei care a afectat valea fluviului Pad în ultimele săptămâni, relatează The Guardian.
Guvernul italian a anunțat luni, 18 iulie, stare de urgență din cauza secetei în regiunile Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto și Piemont. Totodată, Executivul de la Roma a mai indicat că vor fi alocate fonduri în valoare de 36,5 milioane de euro, pentru a-i ajuta pe cei afectați. Italia se confruntă cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu și cu lipsa precipitațiilor, în special în valea Padului, o zonă agricolă importantă, care a fost afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Potrivit site-ului agrointel.ro, Nivelul apei fluviului Pad este cu trei sferturi mai redus decât în mod normal, iar seceta cauzează probleme masive sectorului agricol. Fluviul Pad este cea mai importantă sursă de apă a Italiei, iar o mare parte din apă este folosită de fermieri. Seceta se răspândește din nord spre centrul Italiei, nivelurile râurilor Arno, Aniene și Tibru fiind la jumătate. În contextul secetei, autoritățile locale din multe părți ale Italiei recomandă locuitorilor să economisească apa. În ultimele zile, mai multe municipii italiene au anunțat restricții. Verona, un oraș de un sfert de milion de oameni, a raționalizat apa potabilă, în timp ce Milano a anunțat închiderea fântânilor decorative. De asemenea, multe orașe sunt nevoite să aducă apă cu camioanele, iar în unele, furnizarea apei este suspendată pe timpul nopții, relatează agenția de știri ANSA.