
Când te gândești la metropola vibrantă de pe Tamisa, te referi adesea la agitație până dimineața. Soho și Covent Garden sunt considerate destinații pentru mulți turiști care caută petreceri. Dar realitatea este diferită: când vizitatorii ies seara dintr-unul dintre teatre în căutarea unei gustări la miezul nopții, cei care vin de la o recepție și încă mai speră la un „Fluchtachterl” sunt adesea dezamăgiți. Un pub deschis în City of London? Greu de găsit.
„Când a fost ultima dată când ați avut o noapte adevărată la Londra?”, și-a întrebat cu disperare cititorii ziarul „Evening Standard” în urmă cu câteva săptămâni, iar „Daily Mail” vede deja „distrugerea scenei petrecerilor din Londra”. Mass-media britanică citează în mod regulat turiști îngroziți care au fost dați afară din pub la ora 22:00 în metropola strălucitoare a Londrei și nu au mai putut găsi un restaurant deschis. „Viața de noapte a Londrei în criză” a fost titlul neoliberalului.
Costurile operaționale, în special pentru salarii, energie și materii prime, au crescut cu 30-40%, în timp ce mai puțini clienți vin. După cum au stabilit analiștii imobiliari Placemake.io și Visitor Insights, frecvența clienților din oraș a scăzut cu 55% în 2022 față de anul pre-pandemic 2019, după ridicarea restricțiilor Corona.
Asociația Industriilor de Noapte (NTIA) estimează că peste 3.000 de unități, cum ar fi barurile și cluburile din capitala britanică, au fost închise din martie 2020. Faptul că „țarul nopții” din Londra, Amy Lamé, un fel de comisar oficial pentru viața de noapte, laudă în mod regulat orașul ca pionier al economiei de 24 de ore care nu doarme niciodată îi determină pe liberali și conservatori deopotrivă să dea din cap.
Cifrele sunt, de asemenea, îngrijorătoare la nivel național. În timp ce în urmă cu 20 de ani existau peste 3.000 de discoteci în Regatul Unit, acum există doar aproximativ 850, după cum a raportat „Times”, citând firma de consultanță CGA.
Situația este aproape mai gravă pentru locațiile cu muzică live: anul trecut, 125 dintre ele s-au închis, aproximativ una din șase locații, potrivit organizației The Music Venue Trust. Grupul Rekom, care se descrie ca fiind cea mai mare companie de viata de noapte din Europa de Nord, a inchis deja sucursalele lantului sau disco Przym in Birmingham, Leeds, Nottingham, Portsmouth, Plymouth si Watford in acest an.
Dar aproape niciun alt oraș nu a fost lovit la fel de puternic ca Londra. Acum sunt cu 16% mai puține locații în capitală, în timp ce în Liverpool declinul a fost de trei procente. Unul dintre motive: creșterea numărului de utilizatori ai birourilor de acasă, după cum a declarat Graeme Smith de la firma de consultanță AlixPartners pentru Times.
Mulți oameni cu locuri de muncă de birou merg în oraș doar marțea, miercurea și joia. Joia, pub-urile din districtul administrativ Westminster sunt pline până la refuz. Dar companiile au mult mai puțin timp pentru a câștiga bani. Fenomenul are chiar și propriul nume: „TWaT” – marți, miercuri și joi. Umorul tipic britanic, probabil spun mulți, pentru că „twat” este de fapt o înjurătură. Înseamnă ceva de genul idiot complet, doar că mai vulgar.
Peste opt euro pentru o bere
Dacă apoi trebuie să plătiți mai mult de șapte lire sterline (aproximativ 8,15 euro) pentru o halbă de bere (0,568 litri), ca în majoritatea zonelor din Londra, mulți iau în considerare comandarea unui al doilea pahar și șederea mai mult.
Un orar de noapte inadecvat este, de asemenea, criticat în mod repetat. În plus, există prețuri imobiliare ridicate – și, prin urmare, chirii mari, care sporesc presiunea asupra proprietarilor de pub-uri și cluburi, mai ales dacă clienții nu apar, după cum explică expertul AlixPartners Smith. Odată cu Brexitul, există și un deficit de lucrători calificați în industria de catering: până la ieșirea din UE, mulți tineri din Italia, Spania sau Portugalia au stat în spatele gratiilor. Acum lipsesc, din cauza vizelor scumpe, șederea nu mai merită.
Criza în creștere a costului vieții are o mare parte a societății în control, chiar dacă creșterea prețurilor de consum a scăzut recent. Studenții, un grup important pentru viața de noapte, ieșeau mai târziu și beau mai puțin, a declarat șeful Rekom, Peter Marks, pentru BBC. Acest lucru este confirmat de studiile efectuate de Uniunea Națională a Studenților (NUS), o asociație a britanicilor.Asociații studențești. Iar elevii muncesc mai mult pentru a se descurca. „Acest lucru înseamnă că mulți oameni nu se pot apropia deloc de oameni între studiile cu normă întreagă și locurile de muncă cu jumătate de normă”, a declarat reprezentantul NUS, Chloe Field.
Dorința paralizantă pentru viața de noapte are consecințe asupra finanțelor orașului. Institutul Adam Smith estimează contribuția vieții de noapte din Londra la economie la 46 de miliarde de lire sterline. Transport, securitate, snack baruri – multe industrii sunt implicate.
Grupul de reflecție solicită guvernului și administrației orașului să se reformeze. Berea și TVA-ul ar trebui reduse, la fel ca și reglementările pentru cluburi, pub-uri și discoteci. Pentru a revigora industria după pandemie, restaurantelor li s-a permis să-și pună mesele pe trotuare, iar graba a fost mare. Acest lucru este acum în mare măsură interzis din nou.
La urma urmei, serviciul de transport pe timp de noapte trebuie extins și trebuie creată o prezență mai mare a poliției în jurul infrastructurii de transport, a continuat ASI. „Prin reducerea birocrației inutile pentru a depăși vetocrația, făcând acest oraș minunat mai sigur noaptea și reducând costurile împovărătoare în întreaga industrie a ospitalității, putem restabili reputația Londrei ca un adevărat oraș deschis 24 de ore din 24.”