Potrivit unui editorial publicat de dw.com, cenzurat pe ediția în limbaromână, în plin război, președintele Volodymyr Zelenskyi este responsabil pentru criza de securitate creată în contextul scandalului demiterilor unor oficiali de securitate de la Kiev!
Potrivit publicației germane, președintele Volodymyr Zelenskyi a concediat oficiali din serviciile de securitate de frunte în mijlocul unui război. Dar această decizie a președintelui Ucrainei nu face decât să întunece adevărata problemă: lipsa reformei, spune Eugen Theise, într-un articol de opinie, publicat pe site-ul dw.com.
Demiterea șefului serviciilor de informații SBU Ivan Bakanov și a procurorului general Iryna Venediktova este echivalentă cu un cutremur politic în Ucraina. În timpul unui război, s-ar aștepta maximă solidaritate din partea unui guvern. Astfel de demiteri se resimt ca o respingere publică a celor mai apropiați confidenți.
Într-un comunicat video de duminică, 24 iulie, președintele ucrainean a spus că suspendă ambele persoane mai su amintite. Singura lui critică exprimată a fost că prea mulți oficiali ai ambelor agenții din sudul și estul Ucrainei au dezertat, după ce regiunile lor au fost ocupate de forțele ruse. Poate că războiul l-a forțat pe Volodymyr Zelenskyy să-și schimbe abordarea față de politică, după ce s-a înconjurat în principal de prieteni și foști parteneri de afaceri?! Greu de spus. Acțiunile lui par decisive doar la suprafață. La început s-a vorbit doar de suspendare, nu de demitere. Biroul președintelui a anunțat ulterior că dorește să investigheze trădarea, în ambele cazuri. Apoi, situația s-a transformat brusc: marți, Parlamentul i-a demis atât pe Bakanov, cât și pe Venediktova, la ordinul lui Zelensky. Nu s-a mai vorbit despre investigațiile anunțate cu o zi înainte. Acest joc de noroc ciudat cu personalul din institții-cheie dă impresia că fostul comediant și actor care, după invazia rusă, a fost transformat de mass media occidentală în liderul-erou curajos al unei națiuni curajoase în ochii unei părți a lumii, s-a micșorat brusc. Într-un moment, de altfel, când el ar fi trebuit să facă un pas în față și să-și asume responsabilitatea pentru greșelile confidenților săi.
Tradarea unui general
Cazuri cunoscute de trădare și dezertare în rândurile serviciilor de informații au avut loc în primele săptămâni de război. Dar președintele a avut nevoie de luni de zile pentru a găsi o modalitate eficientă de a aborda în mod public situația. Poate, cel mai senzațional exemplu este cazul generalului Andriy Naumov, de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a fugit din Ucraina pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazia rusă. Naumov a fost mâna dreaptă a lui Bakanov la SBU. În doar câteva luni, șeful lui Naumov îl promovase adjunct la generalul-șef al serviciilor de informații. În calitate de director al sediului securității interne din Ucraina, sarcina lui ar fi fost să investigheze corupția și potențialii trădători. Fuga lui Naumov a fost un motiv suficient pentru a-l concedia imediat pe Bakanov.
Confuzia lui Zelenskyy
Totuși, Bakanov nu este problema, ci Zelenski, care l-a numit șef al SBU, este problema! Dar se întâmplă ca Bakanov să fie cel mai bun prieten al lui Zelensky. Cei doi se cunosc încă de la grădiniță. Au studiat împreună la universitate și mai târziu, au devenit parteneri de show business. Singurul motiv pentru numirea lui Bakanov a fost setea de putere a lui Zelensky și dorința de a controla SBU, prin numirea unui prieten apropiat la conducere. În loc să admită că numirea acestuia a fost o greșeală, președintele a încercat să creeze o diversiune, anunțând suspendarea lui Bakanov. Adevărul este că ambii bărbați poartă responsabilitatea pentru că nu au făcut curățenie la SBU, care nu s-a bucurat niciodată de o bună reputație în Ucraina, înainte de invazia rusă. Pentru faptul că corupția și trădarea sunt încă la ordinea zilei în acest serviciu de informații! Această problemă nu insuflă prea multă încredere că președintele a reflectat asupra propriilor greșeli. Nu a fost niciodată o idee bună ca cineva să fie numit într-o funcție-cheie în aparatul de securitate, pur și simplu pentru că îl cunoștea pe președinte!
Există multe care sugerează că execuțiile celor doi au fost efectuate cu acordul partenerilor occidentali. Zelenskyi nu numai că i-a criticat pe Bakanov și Venediktova în comunicatul său video, dar a cerut și numirea rapidă a altui procuror anticorupție. Ambasadorii din țările G7 au criticat în repetate rânduri faptul că comisia de supraveghere a alegerilor din Ucraina nu a făcut nimic timp de doi ani. Până acum, președintele a ignorat în mare măsură cererile occidentale. Așa cum a ignorat și criticile legate de lipsa de voință politică a Kievului, atunci când vine vorba de a încheia, în sfârșit, reforma serviciilor de informații umflate și pline de scandal ale Ucrainei. Dar acum, Zelensky nu mai poate ignora criticile partenerilor săi occidentali, așa cum a putut să o facă înainte de război. Fără arme și bani de la UE și SUA, Ucraina ar fi fost cucerită de mult și cu greu ar fi putut rezista atacului Rusiei. Reformele atât de esențiale pentru întărirea statului ucrainean vor trebui acum implementate, în mijlocul unui război. Pentru aceasta, cei mai experimentați profesioniști sunt cruciali, și nu prietenii de grădiniță ai președintelui.
TRADUCERE DUPĂ www.dw.com