
Din 2035, autoturismele și vehiculele comerciale ușoare cu motoare cu ardere internă nu vor mai fi admise!
În Europa, va deveni o realitate interzicerea motoarelor cu ardere internă pentru mașinile private. Parlamentul UE avotat miercuri la Strasbourg ca numai mașinile private și vehiculele comerciale ușoare fără motoare diesel sau pe benzină să poată circula din 2035. Înainte ca un astfel de regulament să intre în vigoare, Parlamentul European mai trebuie să negocieze cu statele UE.
La sfârșitul lunii, statele Uniunii vor trebui să-și definească poziția față de interzicerea vânzării de mașini pe benzină și diesel. La conferința mondială asupra climei de la Glasgow din noiembrie, câțiva mari producători de automobile, inclusiv Mercedesși Ford, au cerut interzicerea vânzărilor de motoare cu ardere internă pe principalele piețe din 2035. Potrivit ÖAMTC, 5,1 milioane de mașini sunt, în prezent, înmatriculate în Austria, dintre care aproape 86.000 sunt mașini electrice. Ministrul Protecției Climatice, Leonore Gewessler (Verzii), consideră decizia Parlamentului European ca un pas important către planificarea trecerii la mașini fără emisii. „Viitorul mașinii este electrificat!”- a declarat Gewessler, într-o emisiune de miercuri seara. Austria se descurcă bine când vine vorba de noile înmatriculări de mașini electrice. „De aceea, ne-am propus ca toate mașinile nou înmatriculate în Austria să fie fără emisii, până în 2030”! – a precizat ministrul.
Gata cu mașinile noi care emit gaze cu efect de seră!
Conform reglementărilor actuale ale UE, noului parc auto nou al unui concern i s-a permis să emită în medie 95 de grame de CO2 pe kilometru din 2020. Deputații europeni s-au pronunțat acum în favoarea acceptării numai a mașinilor noi din 2035, care să nu emită deloc gaze cu efect de seră. Acestea sunt în responsabile pentru încălzirea planetei. Scopul actual este o conversie rapidă la electromobilitate. Deputații europeni au susținut, de asemenea, că nu sunt admiși combustibili sintetici ecologici. Cu acestea, un motor clasic cu ardere internă ar putea fi operat într-o manieră neutră din punct de vedere climatic. Dar criticii se tem că există deja prea puține dintre acestea pentru aviație și transport maritim, care sunt mai puțin ușor de operat electric decât mașinile sau camionete.
Deputații din grupul conservator PPE au dorit să introducă amendamente pentru a reduce limitele flotei pentru mașinile private și vehiculele comerciale mici, cu doar 90%, până în 2035. Acest lucru a fost însă respins de plen. Verzii din Parlamentul UE ar fi dorit să includă ca obiectiv intermediar reducerea motoarelor cu ardere internă cu 40% până în 2027.
Potrivit pentru 55!
Proiectul de lege face parte din pachetul privind clima „Fit for 55” al UE, care urmărește reducerea emisiilor nocive cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 și atingerea neutralității climatice până în 2050. Fără o reducere radicală și imediată a gazelor cu efect de seră, care sunt dăunătoare climei, încălzirea globală nu poate fi limitată la maximum 1,5 grade, așa cum au explicat oamenii de știință de seamă în numeroase publicații, de mulți ani. Acest lucru ar avea consecințe profund negative pentru oameni, animale și natură și ar face regiuni întregi ale lumii, de nelocuit.
ÖVP dezamăgit, ar vrea să păstreze motoarele cu ardere internă mai mult timp!
ÖVP a fost dezamăgit după vot. „Europa are nevoie de motorul cu ardere internă și nu are absolut niciun rost să-l interzicem, dacă putem continua să-l folosim în mod rațional și într-o manieră neutră din punct de vedere climatic și după 2035!”- a declarat purtătorul de cuvânt al ÖVP pentru Trafic în Parlamentul European, Barbara Thaler . Într-o emisiune televizată, ea a susținut clasificarea biocombustibililor produși în mod durabil și a combustibililor sintetici drept neutri din punct de vedere climatic. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a scăpa de această politică de interzicere generală, în negocierile cu statele membre și pentru o soluție sensibilă pentru protecția climei și a economiei în Europa!”- a precizat dna Thaler. Thomas Waitz, europarlamentar al Partidului Verzilor din Austria și copreședinte al Partidului European al Verzilor, a văzut în decizia Parlamentului European un pas important către vehiculele cu emisii reduse și zero. „ÖVP a fost din nou de partea industriei fosilelor și, de data aceasta, a fost în mod deosebit încurcat de industria auto!”- arată Waitz.
Nu există motoare cu ardere internă, neutre din punct de vedere climatic!
Pentru europarlamentarul NEOS Claudia Gamon , Parlamentul UE a dat dovadă de forță „împotriva opoziției puternice a conservatorilor”. „Odată cu sfârșitul motorului cu ardere internă, facem un pas mare către neutralitatea climatică și calitatea aerului!”- este de părere Gamon. Ea este convinsă că investițiile și inovațiile viitoare vor face ca circulația fără emisii să fie mai ieftină și că tranziția la „mașini cu emisii zero pe piață” va avea loc mult mai devreme.
Greenpeace este fericită, ar vrea să oprească vânzările de mașini poluante și mai devreme!
Organizația de mediu Greenpeace este mulțumită de decizia Parlamentului. Este „în sfârșit o direcție clară către un trafic rutier ecologic!”- susțin ecologiștii. Pentru a atinge obiectivul acordului climatic de la Paris, care prevede încălzirea globală la maximum 1,5 grade, ar trebui să apară reguli și mai stricte. Vânzarea de mașini pe benzină, diesel și hibride convenționale trebuie oprită încă din 2028 – opinează Green Peace.
Clubul Austriac de Trafic (VCÖ) consideră interdicția ca o condiție prealabilă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din trafic, în măsura necesară. „Criza climatică poate fi depășită doar dacă nu mai ies pe piață mașini noi, care consumă motorină sau benzină, înainte de 2035!” – spun reprezentanții Clubului.
ÖAMTC vede electromobilitatea ca fiind o piatră importantă de hotar pe drumul către neutralitatea climatică, în traficul rutier. Dar nu va fi suficient doar să te bazezi pe tehnologie, dacă se dorește atingerea obiectivelor de CO2. „Acest lucru necesită un pachet de măsuri, cum ar fi extinderea masivă a transportului public. În același timp, am avea opțiunea de a opera flota existentă, în mare măsură neutră din punct de vedere al CO2, utilizând combustibili produși în mod durabil, în special combustibili electronici sintetici”, explică Bernhard Wiesinger , șeful grupului de interese ÖAMTC.