EXECUTAT FIINDCĂ A REFUZAT SĂ VÂNDĂ GERMANIEI CEREALE DIN REZERVA DE STAT!!

De ce a fost executat Chesnoiu? Voia să cumpere cereale pentru rezerva de stat

Adrian Chesnoiu a deranjat cuibul de viespi

Execuția fulgerătoare și trasă de păr a fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat în urmă multe semne de întrebare. Mulți s-au întrebat ce a făcut Chesnoiu de a călcat pe bec și iată că acum se conturează un răspuns. Fostul ministru a intrat pe un teren minat, ciocnindu-se de interesele traderilor de cereale, cei mai importanți fiind americanii, atunci când și-a anunțat intenția de a achiziționa cereale pentru rezerva de stat.

Sobru, distant și ușor antipatic, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, nu a avut așa priză la public, cum are Petre Daea, pe care îl fugăresc cameramanii prin lanurile de porumb. Măsurile pe care a apucat să le ia anunțau însă un parcurs bun la șefia Ministerului Agriculturii, tocmai de aceea execuția rapidă a acestuia, cu ajutorul DNA, a fost destul de șocantă.

Întrebarea tuturor celor interesați de problemă a fost aceeași: pe cine a supărat? Abia acum însă am aflat un detaliu extrem de important. Chesnoiu și-a anunțat intenția de a achiziționa cereale, prin Casa Unirea, pe care o pusese rapid pe picioare, pentru rezerva de stat. Într-o discuție pe care am avut-o cu Petre Daea, în primul lui mandat de ministru, am abordat și acest subiect, al achiziționării de silozuri de către Casa Unirea, pentru a cumpăra cereale de la fermierii români. Răspunsul acestuia m-a pus pe gânduri: ”Sunt prea multe interese și traderii nu vor să ne lase. Va trebui să mai așteptăm câțiva ani, să vedem cum ne putem strecura”. Deci era periculos să îndrăznești să intri tu, ca stat român, pe piața cerealelor din țara ta. Exact greșeala aceasta a făcut-o Adrian Chesnoiu, din lipsă de informații sau, pur și simplu, și-a asumat riscul.

Mai mult, Adrian Chesnoiu a îndrăznit să facă demersuri pentru cumpărarea de către statul român a unei fabrici de ulei de floarea soarelui și a uneia de zahăr de la patronii străini din România, care le țineau închise. Totodată, același Chesnoiu a obținut un sprijin de 100 milioane de euro pentru procesatorii români. Toate acestea au fost stopate odată cu plecarea forțată a ministrului. Că era deja prea de tot.

Casa Unirea merge mai departe?

Cel puțin după cum i-a promis Petre Daea inițiatorului proiectului, prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, Casa Unirea merge mai departe. Proiectul are ca obiectiv reducerea deficitului comercial prin stoparea importurilor aberante de produse agroalimentare și sprijinirea fermierilor români să-și vândă produsele. ”Casa Unirea trebuie să fie un integrator între producătorii de legume și fructe români, ceea ce înseamnă pregătirea acestora pentru piață, adică transport, depozitare și prelucrarea în țară a acestor produse. Deficitul comercial al României este un mare pericol, crește în permanență prin importurile de produse agroalimentare, ceea ce este de neînțeles într-o țară ca România, care produce atât de multă materie primă agricolă”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

Activată în 2016, Casa Unirea a fost aproape permanent sabotată, până când fostul ministru Adrian Oros i-a oprit activitatea, acesta fiind un adversar declarat al acestui proiect, pe care nu l-a înțeles și l-a confundat cu un gostat. Când a venit Chesnoiu la minister, l-a chemat pe prof. dr. Mircea Coșea și i-a spus că intenționează să pună ideea în practică, să continue Casa Unirea, lucru pe care l-a și făcut până la schimbarea din funcție a acestuia. Acum, ministrul Petre Daea spune că vrea să continue proiectul, deși totul este oprit.

Deranjează polii de putere

Prof. dr. Mircea Coșea este conștient că multora nu le place acest proiect, cei mai deranjați fiind lanțurile de supermarketuri, care nu vor să aibă concurenți în piață, și traderii de cereale. ”Domnul Chesnoiu a completat ideea inițială a Casei Unirea prin faptul că a dorit să fie un integrator și pe piața cerealelor, adică să poată Casa Unirea să cumpere cereale și să le orienteze către rezerva statului. Eu am convingerea că, dacă nu există un sprijin politic foarte puternic, proiectul nu va merge mai departe, pentru că este un proiect care deranjează anumiți poli de putere pe piața agroalimentară”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/politica/de-ce-a-fost-executat-chesnoiu-voia-sa-cumpere-cereale-pentru-rezerva-de-stat-770103.html

P.S: Într-un articol publicat pe site-ul inpolitics.ro, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob afirmă că „în virtutea informațiilor pe care le deține – subliniind, totuși, că nu are probe – Adrian Năstase a afirmat la Antena 3, ieri, că Adrian Chesnoiu a intrat în ancheta DNA pentru că ar fi refuzat să scoată niște cantități importante de alimente din rezervele naționale și să le dea Germaniei”.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 10, 2024
    Austria e țara preferată de ungurii care vor să muncească în străinătate

    Ungaria, cu o populaţie de opt ori mai mică decât cea a Germaniei, asigură practic acelaşi număr de muncitori Austriei ca Germania. Raportând cei 124.820 de mun­ci­tori maghiari la numărul…

    • decembrie 6, 2024
    Linșajul mediatic împotriva lui Călin Georgescu

    Într-un editorial publicat în ziarul Cotidianul, Cornel Nistorescu face o analiză extrem de pertinentă la ce se întâmplă acum în România: Călin Georgescu, care a câștigat turul întâi al alegerilor…