Economia a crescut cu 9,5% în primul trimestru, dar viitorul nu arată prea bine!
Producția economică internă a Austriei a crescut cu 9,5% în primele trei luni ale acestui an, potrivit unui raport al Statistics Austria de joi. Adică cu 1,5% mai mult decât în același trimestru al anului precedent și cu 0,5% peste nivelul de dinainte de criză. Ziarul Wiener Zeitung comentează că este „surprinzător” faptul că economia Austriei a crescut atât de puternic, având în vedere valul Omicron, blocajele continue de aprovizionare, costurile ridicate ale energiei și consecințele războiului din Ucraina. Industria, construcțiile și comerțul au performanțe puternice, iar prețurile imobiliarelor continuă să crească. Turismul este de așteptat să își revină puternic în vară.
Producția economică internă a crescut cu 9,5% în primele trei luni ale acestui an. Acest lucru a fost anunțat joi de Statistics Austria. Adică cu 1,5% mai mult decât în același trimestru al anului precedent și cu 0,5% peste nivelul de dinainte de criză. Este surprinzător că economia a crescut atât de puternic. Valul Omikron, blocajele în curs de aprovizionare, costurile mari ale energiei și izbucnirea războiului din Ucraina nu au diminuat creșterea economică, cel puțin la începutul anului. „Acest lucru arată că economia Austriei face încă progrese bune!” – a declarat Tobias Thomas, directorul general al Statistics Austria, în fața jurnaliştilor. Cu toate acestea, este mai mult decât discutabil dacă economia va continua să meargă atât de bine în acest an. Pentru că războiul din Ucraina și șocul prețului energiei întunecă perspectivele.
Industrie foarte puternică
Primul trimestru al anului a mers deosebit de bine pentru industrie, construcții și comerț. De la începutul pandemiei, intreprinderile industriale s-au confruntat cu probleme ale lanțului de aprovizionare, cu deficitul de materii prime și cu creșterea prețurilor la energie. Cu toate acestea, carnetele de comenzi sunt în prezent pline. „Companiile industriale se descurcă în continuare extrem de bine!” – a declarat Markus Marterbauer, economist-șef la Camera de Muncă (Arbeitskammer), pentru „Wiener Zeitung”.
Costurile mai mari par să fi fost încadrate în prețuri
Boom-ul construcțiilor din ultimii ani și creșterea prețurilor imobiliare au continuat și la începutul anului. Turismul este cel care nu și-a revenit complet după pandemie. Aici, utilizarea capacității a fost doar de două treimi din nivelul de dinainte de criză. Turismul de iarnă a scăzut în special în timpul pandemiei și în timpul blocajelor. În ciuda inflației și a incertitudinilor legate de războiul din Ucraina, este așteptată o nouă revenire pentru sezonul estival.
„Puteți vedea că aproape toate sectoarele economiei au contribuit la redresare în primul trimestru!”- explică economistul Sandra Bilek-Steindl, de la Institutul de Cercetare Economică (Wifo) pentru „Wiener Zeitung”. Industria a fost deosebit de puternică în ianuarie și în februarie și martie, la începutului războiului, iar în aprilie, situația a fost „oarecum mai temperată” – arată specialista.
„Sondajele arată în prezent o mare incertitudine în rândul companiilor!”
Inflația ca factor de risc
„Pe lângă consecințele crizei Corona, dezvoltarea economică viitoare va fi tot mai influențată de efectele economice ale războiului din Ucraina!” – avertizează directorul general al Statistics Austria. În aprilie 2022, activitatea industrială a continuat să fie ușor redusă, conform economistului de la Statistics Austria, Johannes Chalupa. Creșterea a fost de 28,1%. Comparativ cu nivelul dinainte de criză, indicatorul economic pentru industrie și construcții este cu 41,1 la sută mai mare. Recent, însă, inflația a fost aproape la fel de mare ca și creșterea economică. Potrivit unei estimări rapide a Statistics Austria, aceasta a fost de opt procente în mai. Odată cu șocul în curs de desfășurare a prețului energiei, prețul cu ridicata al gazelor s-a dublat de patru ori în decurs de un an și având în vedere războiul din Ucraina, încă nu există nicio perspectivă de îmbunătățire a situației. „ Potrivit unui sondaj realizat de Statistics Austria, o treime dintre gospodăriile chestionate au declarat că au pierdut venituri în ultimul an, iar o cincime a justificat acest lucru prin inflația ridicată. Camera de Muncă presupune în prezent că o treime din gospodării vor reduce consumul în acest an. Acest lucru va avea, de asemenea, un efect de frână asupra creșterii economice. În orice caz, economiștii presupun că creșterea în al doilea și al treilea trimestru nu va mai fi la fel de mare, având în vedere situația economică tensionată din prezent.
„Dacă politicienii nu scutesc imediat de unele obligații și nu îi ajută pe cei mai cu venituri mici, ar fi un lucru iresponsabil și ar crește sărăcia!”- avertizează și Markus Marterbauer de la Camera de Muncă. El propune o ajustare a asistenței sociale și de urgență, precum și a indemnizațiilor de șomaj, la inflație. Economistul cosideră și că salariul minim brut de 1.500 de euro este, de asemenea, prea mic.