
Flavius Dordea, un antreprenor român în vârstă de 50 de ani, inginer mecanic stabilit în 2007 în Austria, a revenit în România, hotărât să readucă la viață cișmelele din orașul natal, Mediaș.
Și-a denumit planul exotic „Proiectul cișmeaua” și a reușit să coopteze într-un timp foarte scurt 20 de voluntari, membri ai comunității locale, dornici să schimbe aspectul gri al orașului.
Flavius Dordea și echipa lui au identificat 13 cișmele care au supraviețuit până astăzi, dintre cele 56 care asigurau apa de zi cu zi localnicilor din Mediaș, acum jumătate de secol. Între timp, una dintre instalații a dispărut fără urmă. Din cele 13, mai funcționează doar una, grație unui cetățean care a înțeles valoarea sursei publice de apă și s-a îngrijit s-o păstreze în viață.
„Am observat cu oarecare tristețe că toate cișmelele pe care le știam din copilărie, împrăștiate și frumos distribuite prin urbe, au început să dispară. Dar raza de lumină a apărut tot dintr-un colț al orașului în care am văzut o ultimă cișmea, din păcate nefuncțională, care a fost întreținută, vopsită și sudată, ca să nu-i fure cineva mânerul, de unul dintre vecinii care locuiesc pe strada respectivă.
Și așa a apărut intenția asta în mintea și sufletul meu, de a face o hartă a cișmelelor încă existente în oraș și a celor care au dispărut. Acesta a fost, să zicem, primul pas al planului nostru”, a mărturisit, Flavius Dordea.