Expoziția permanentă din Bad-Deutsch-Altenburg reflectă dezvoltarea orașului Carnuntum, unul din cele mai importante centre ale Imperiului Roman
Zidul de frontieră “DonauLimes”, din Austria Inferioară, ridicat de romani, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Austria este reprezentată pe cei aproape 360 de kilometri ai zidului, cu 22 de subcomponente. Certificatele au fost prezentate recent.
Carnuntum – un important centru roman pe Dunăre!
Moștenirea vremurilor romane pot fi descoperite în multe locuri, de-a lungul regiunii Dunării din Austria Inferioară. Carnuntum are o poziție remarcabilă, deoarece era un oraș cosmopolit cu 50.000 de locuitori, pe vremea romanilor. Carnuntum nu se afla doar pe cele mai importante rute comerciale, ci a jucat un important rol militar și în securizarea frontierei pe Dunăre.
Pentru că Dunărea a format granița naturală a Imperiului Roman în zona Bavaria, Austria, Slovacia, Ungaria și mai în aval, bariera naturală a fluviului a fost puternic fortificată și de militari. Tronsonul acestui zid dunărean, ce se întindea din Bavaria până în Slovacia, a fost inclus, anul trecut, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Înscrierea a fost precedată de peste 20 de ani de muncă pregătitoare. Certificatul UNESCO a fost înmânat ceremonios, autorităților, miercuri, 29 iunie.
Includerea „Donaulimes” în Patrimoniul Mondial UNESCO – o mare oportunitate pentru turism!
Cu ocazia deschiderii noii expoziții permanente în Muzeul Carnuntinum din Bad-Deutsch-Altenburg, au fost prezentate locațiilor din secția austriacă certificatele de patrimoniu mondial. În Austria Inferioară, zidul DonauLimes este acum al cincilea sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de Wachau, zona sălbatică Dürrenstein, Baden și calea ferată Semmering. Un premiu care este atât o responsabilitate, cât și o oportunitate, după cum a declarat guvernatorul Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) la ceremonie: „Responsabilitatea noastră este de a trata cu sensibilitate acest sit de patrimoniu mondial și, de asemenea, de a cheltui mulți bani pentru conservarea lui!…Dar ne place să facem asta, pentru că un sit de patrimoniu mondial oferă și o mare oportunitate de a ajunge la un nivel internațional!” – afirmă ea. O oportunitate care poate fi exploatată și pentru turism. Prezentarea certificatelor de Patrimoniu Mondial către siturile “DonauLimes” coincide cu o aniversare a Patrimoniului Mondial UNESCO. În urmă cu 50 de ani, s-a născut ideea de a plasa sub protecție specială bunurile culturale care au valoare universală pentru umanitate. O poveste de succes pentru directorul fondator, Bernd von Droste zu Hülshoff: „Nu doar că toate țările participă, nu doar că astăzi sunt 1.154 de bunuri pe listă, dar, pentru prima dată, a avut loc un dialog internațional despre protecția culturilor active!”- a declarat oficialul UNESCO. Descoperirile romane de la Carnuntum sunt expuse în Muzeul Carnuntinum
Noua expoziție arată ascensiunea orașului Carnuntum
Muzeul Carnuntinum din Bad Deutsch-Altenburg găzduiește cea mai importantă colecție despre Carnuntum-ul roman. Muzeul a fost restaurat și conținutul a fost, de asemenea, reproiectat. Noua expoziție permanentă, intitulată „Orașul cosmopolit de pe DonauLimes”, se alătură acum lanțului de muzee Limes din Germania, Austria și Slovacia.
Expoziția prezintă dezvoltarea orașului Carnuntum într-unul dintre cele mai importante centre ale Imperiului Roman, folosind exponate din colecțiile de stat ale Austriei Inferioare, care nu au mai fost prezentate până acum și înfățișează viața socială a vremii. Împărați romani au rămas aici, orașul era și un loc atractiv pentru a trăi și a lucra – este o reflectare a societății romane. Mulți cetățeni romani au obținut aici bogăție și prosperitate.