Sărbătoarea Martisorului la Viena

Pentru a continua o traditie minunata, Asociatia Mihai Eminescu Viena impreuna cu partenerii acestui eveniment va invita sa vizionati sau achizitionati diferite obiecte traditionale si specifice sarbatorii incepand cu un simplu si traditional martisor ,dar incarcat de foarte multe semne emblematice si traditie .

Adresa este in Gersthoferstrasse 143,1180 Viena.

Ne gasiti in cele doua zile cu surprize minunate :

28.02.2023 intre orele 10:00 si 19:00

01.03.2023 intre orele 9:00 si 19:00

La 1 martie, celebrăm sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii. În 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Decizia a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

Cu toţii primim sau dăruim mărţişoare de 1 martie. Unii dintre noi s-au aflat de-a lungul timpului în ambele ipostaze, pentru că marţişorul este o tradiţie care se sărbătoreşte diferit în diverse zone ale ţării. De unde vine această tradiţie şi care este semnificaţia ei?

Mărţişorul celebrează venirea primaverii. Dăruit de 1 martie, este un obicei specific românesc. În această zi, bărbaţii oferă doamnelor şi domnişoarelor apropiate mărţişoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire si noroc. În Bucovina, însă, cei care primesc mărţişoarele sunt bărbaţii.

Tradiţional, mărţişoarele sunt formate dintr-un şnur împletit roşu cu alb, cu care se leagă simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar.

Apărut în mediul rural, mărţişorul a fost preluat la oraş sub formă de monedă de argint sau aur, atârnată de un şnur. Aici a suferit diverse transformări – a fost asimilat rapid la un breloc cu şnur rosu-alb şi purtând semne de noroc sau de dragoste : trifoi cu patru foi, carte de joc, inimă. Treptat, obiceiul s-a schimbat, astfel că, în prezent, obiectul care atârnă de şnur s-a diversificat. Poate fi mărgea cu pene, scoici, animale, zodiace, iniţiale ale numelor, flori, animale etc.

Potrivit etnologului Irina Nicolau (1946 – 2002), astăzi, mărţişorul a devenit pretext pentru a oferi un cadou mai consistent, care uneori rezolvă diverse obligaţii sociale. Din talisman şi obiect ritualic, mărţişorul a devenit un fel de obligaţie socială care întreţine o tradiţie. Astfel, oraşul i-a schimbat funcţia dintr-una ritualică şi magică, într-una socială.

Va așteptăm cu drag !

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 10, 2024
    Austria e țara preferată de ungurii care vor să muncească în străinătate

    Ungaria, cu o populaţie de opt ori mai mică decât cea a Germaniei, asigură practic acelaşi număr de muncitori Austriei ca Germania. Raportând cei 124.820 de mun­ci­tori maghiari la numărul…

    • decembrie 5, 2024
    Noua vinietă pentru autostrăzile din Austria, obligatorie din 1 decembrie 2024: Ce trebuie să știți

    Începând cu 1 decembrie 2024, șoferii care tranzitează autostrăzile din Austria sunt obligați să dețină noua vinietă auto pentru anul 2025. Aceasta este disponibilă atât în format autocolant, cât și…