Recital de excepție al Coralei „Armonia”, la Viena

A fost un recital impresionant susținut în la fel de impresionanta Biserică din Centrul Vienei,  Karlskirche, prin eforturile Asociației „Mihai Eminescu” Viena, condusă de Laura Hant, și Institutului Cultural Român.

Sub bagheta dirijorală a arhid. lector univ. dr. Iulian Dumitru, renumita Corală Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului i-a fermecat, deopotrivă, pe membrii comunității românești și pe austrieci.

Un al doilea concert a fost suținut la Parohia românească „La Sfânta Înviere” din Viena.

„A fost o mare bucurie și onoare pentru noi sa răspundem invitației Institutului Cultural Roman și Asociației „Mihai Eminescu” de a concerta în unul din orașele care da tonul în lumea muzicala: Viena!”, au scris pe Facebook reprezentații Coralei Armonia.

Sala a fost arhiplină, românii și austriecii răsplătind cu vii aplauze talentul și rafinamentul artistic al membrilor Coralei, al cărei repertoriu variat a impresionat auditoriul.

Președinta Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, Laura Hant, este cea care a reușit să organizeze acest regal cultural. Eforturile sale au fost susținute de Institutul Cultural Român. La eveniment, a fost prezentă și directoarea ICR Viena, Andreea Dinca.

„În mitologia greacă, zeul Orfeu este simbolul muzicalității, al armoniei. Ascultând Corala Armonia, la Viena, orașul muzicii, unde a fost invitată să susțină două concerte de către Asociația „Mihai Eminescu” Viena, am gândit o clipă că însuși Orfeu s-a pogorât printre noi, într-o splendidă seară de mai, pentru a ne încânta sufletele.

Primul concert, desfășurat în seara zilei de 4 mai, a făcut ca impresionanta Biserică din Centrul Vienei,  Karlskirche, considerată  una dintre cele mai importante clădiri ecleziastice în stil baroc, la nord de Alpi și unul dintre reperele Vienei, să rivalizeze cu sala de peste drum, de la Musikverein, unde în fiecare zi și de An Nou au loc concerte impresionante, retransmise în lumea întreagă. Vedete ale muzicii de operă a mai văzut Viena, dar un cor vedetă, precum Armonia, niciodată ! Este bine știut că muzicalitatea formației corale din Constanța, de sub bagheta dirijorală a Arhidiaconului Dr. Iulian Dumitru, este apreciată ca unică în întreaga lume, de unde a cules laurii unor succese eclatante, făcând din România un izvor nesecat de talente muzicale.

În cuvântul pe care l-am rostit la finalul concertului am scos în relief momentul de mare semnificație al prezenței unei formații de muzică religioasă venite din România, și nu una oarecare, ci una considerată un reper însemnat pe plan mondial, faptul că noi, ca români, am trăit sentimentul de mândrie adevărată auzind un cor cu voci recunoscute în lumea întreagă, interpretând piese de virtuozitate muzicală sau de dificultate maximă, în limbile greacă, latină, germană sau română, în fața unui public bun cunoscător al muzicii simfonice. (…)

Printre invitații de onoare s-a numărat ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu.

„Din punct de vedere religios, este un caleendar fragilal refacerii Dumnezeirii prin Învierea fiului Iisus Hristos. Am avut marea bucurie să fim părtașii unui moment neobișnuit, corul de bărbați al Bisericii Ortodoxe Române, care își are sălașul la tărâmul andreic al Mării Negre. Ne-a oferit o mare bucurie, cu un repertoriu extrem de rafinat și de interesant – bizantin, german și românesc”, a spus ambasadorul Emil Hurezeanu.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 4, 2024
    Românii din Austria vor fi colindați de copii ai parohiei Aluniș

    În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, o parte din copiii și tinerii parohiei din Aluniș, județul Arad, însoțiți de preotul paroh Sorin-Ioan Ilota, presbitera Ancuța Ilota cât și…

    • decembrie 2, 2024
    Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României în Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena

    Sala Parohială a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare“ din Viena a găzduit un eveniment cu totul special, care a combinat istoria, creativitatea și spiritul sărbătorilor de iarnă. Atelierul organizat cu…