„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul sărbătoririi unui deceniu de la fondarea sa

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din Capitala Austriei, sub deviza „Un deceniu în slujba culturii”, Asociația „Mihai Eminescu” -Viena a inaugurat un ciclu de manifestări omagiale, marcând împlinirea unui deceniu de la fondarea acesteia.

Cu acest prilej, cunoscuții artiști români Alexandru Tomescu, violonist, și Sînziana Mircea, pianistă, au susținut în fața unei săli arhipline un concert memorabil, răsplătit cu vii aplauze. Concertul aniversar a deschis seria de evenimente ce vor marca sărbătoarea deceniului Asociației „Mihai Eminescu”.

Evenimentul omagial a debutat cu cuvântul rostit de către Laura Hant, președinta Asociației și fondatoarea acesteia, în care a evidențiat scopurile asociației, acțiunile și rezultatele activității de un deceniu în slujba promovării culturii române în Austria. În discursul său, aceasta a mulțumit pentru sprijinul acordat de către Institutul Cultural Român, de Ambasada țării noastre la Viena, de Municipalitatea Capitalei Austriei și toți cei care au ajutat de-a lungul timpului activitatea acestei asociații. A încheiat spunând că dorește ca aceste activități să aibă și în viitor un parcurs ascendent.

În continuare, doamna Andreea Amza-Andras, ministru consilier și prim-colaborator al Ambasadorului României a rostit un cuvânt de apreciere la adresa activității acestei asociații și a mulțumit călduros pentru eforturile și acțiunile întreprinse de această asociație în deceniul ce a trecut de la fondarea sa, în mod deosebit munca președintelui asociației, doamna Laura Hant.

A luat apoi cuvântul doamna Aslihan Bozantemur din partea Primăriei Viena, care a subliniat însemnătatea activităților culturale desfășurate de Asociația „Mihai Eminescu”, transmițând din partea edilului Capitalei un călduros salut și urări de noi succese promovarii culturii românesti la Viena, exprimându-si totodată regretul și dezacordul cu privire la pozitia cancelarului si guvernului federal referitoare la aderarea deplină a României la Spatiul Schengen.

Tot cu acest prilej, doamna Andreea Dincă, Director al ICR – Viena, a mulțumit doamnei Laura Hant pentru rezultatele obținute, scoțând în evidență o serie de acțiuni culturale întreprinse în ultima perioadă.

Fiind invitat să ia cuvântul, domnul parlamentar dr. Harald Troch a arătat în discursul său prețuirea pe care o acordă partea austriacă activităților culturale ale Asociației ”Mihai Eminescu” – Viena, care contribuie la întărirea legăturilor de prietenie dintre popoarele noastre. Domnia sa a spus că Parlamentul Austriac sprijină aderarea României la Spațiul Schengen și că în continuare va sprijini toate activitățile menite la dezvoltarea acestei prietenii.

Fiind invitați pe scenă, cei doi interpreți au prezentat un minunat program muzical, constând în piese de o reală virtuozitate, aparținând unor compozitori precum Mihail Jora, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok și George Enescu.

Strălucitul recital susținut de acești virtuozi ai muzicii, adevărați ambasadori ai culturii noastre pe toate meridianele globului, în care publicul a putut auzi o valoroasă vioară Stradivarius în fața unui auditoriu românesc, într-un concert la Viena, a fost răsplătit minute în șir cu aplauze la scenă deschisă.

Momentul 11 Martie 2024 va rămâne în memoria celor care au fost martori la acest regal muzical ca o dovadă a dorinței Asociației „ Mihai Eminescu” – Viena de a aduce în Capitala muzicii pe cei mai valoroși și talentați artiști români, pentru a prezenta în fața membrilor comunității românești și a gazdelor noastre primitoare tot ce au mai bun și reprezentativ pentru cultura noastră contemporană.

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Liviu Jicman este noul președinte al EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din UE

  Noul preşedinte EUNIC – European Union National Institutes for Culture (Reţeaua instititutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană) este Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman,  după preluarea acestei funcţii în cadrul…

  Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

  Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a…