Gloria Luca la Museumsquartier!

Potrivit informațiilor pe pe site-ul Institutului CUltural Român din Viena, http://www.rkiwien.at/, artista multimedia Gloria Luca participă la programul de rezidență Q21 de la MuseumsQuartier Wien în iulie și august, cu sprijinul tranzit.org / Fundația ERSTE.

Gloria Luca folosește scrisul ca instrument de învățare care fie precedă, fie însoțește procesele ei artistice și abordează textul dintr-o perspectivă multilingvă, lucrând cu trei limbi – româna, spaniolă și engleză.

Ca parte a programului de rezidență, Gloria Luca va continua să lucreze la instalația ei bazată pe text, intitulată „Links Loading” (2020-prezent).

Gloria Luca (n. 1988, Iași, România) este o artistă multimedia care trăiește și lucrează în Madrid și Iași.

Lucrările Glorie Luca au fost expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Creta (2022), Consulatul Greciei la New York (2022), Colateral Art Space din Cluj (2022), Muzeul de Artă Satu Mare, România, ABM Confecciones, Madrid (2021), Biennale Jeune Création Européenne, Montrouge, Franța (2019), KulturKontakt Austria, Viena (2018), Fundația Art Encounters, Timișoara, România (2018), Centrul de expoziții Ringturm, Viena (2015), National Gallery – Trade Fair Palace, Praga (2015). În contextul unei burse Erasmus, Gloria Luca a lucrat împreună cu artistul spaniol Daniel García Andújar la Glossarĭum, o piesă monumentală care a fost expusă în cadrul Operating System, curator Manuel Borja-Villel, la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid (2015). În 2022, a fost bursieră în cadrul programului Laboratorul de Artă și Gândire LAP#1 la Muzeul de Artă Contemporană Es Baluard din Palma de Mallorca.

Mai multe informații aici: http://glorialuca.net

Proiectul  „Links Loading”constă în diferite foi de șmirghel care conțin o propoziție repetată pe fiecare foaie, texte pe care artista fie le creează, fie le însușește din media și cultura occidentală. În perioada de rezidență de două luni, Gloria va produce un număr nedeterminat de texte pe care le scrie cu marker negru pe coli de hârtie de sticlă.

În „Links Loading” artista reflectă asupra ideii de migrație ca trăsătură a viitorului, încercând în același timp să conteste concepte precum „stat-națiune”, „granițe”, „rasism de stat”, precum și „altfel”, practici care sunt alimentate de politicile anti-migrație. Pentru a produce această lucrare, Gloria își raportează investigația printr-o arhivă digitală de reprezentări care vorbesc despre călătorie ca despre un privilegiu și despre relocare ca o soluție disperată pentru situații de război sau de criză economică sau climatică.

Q21 Artist-in-Residence Gloria Luca (mqw.at)

 • Jurnalul Romanesc Viena

  Related Posts

  Liviu Jicman este noul președinte al EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din UE

  Noul preşedinte EUNIC – European Union National Institutes for Culture (Reţeaua instititutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană) este Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman,  după preluarea acestei funcţii în cadrul…

  Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

  Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora. Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a…