
Mineralele de pe Pământ pot apărea în moduri diferite
Există aproape 6.000 de minerale cunoscute pe Pământ. Acestea au apărut în mai multe moduri. Cercetătorii au înregistrat până acum 57 de „rețete”, pentru cea mai cuprinzătoare bază de date privind formarea mineralelor. 40% din minerale pot apărea în cel puțin două moduri. Fără apă, se formează doar o parte dintre ele. Nu toate diamantele sunt la fel, după cum explică mineralogul și astrofizicianul Robert Hazen, de la Institutul pentru Știință Carnegie, din SUA. Chiar dacă prețioasele minerale pot arăta la fel la exterior, ele s-ar fi putut forma în moduri foarte diferite. „Există diamante care se formează în subteran, pe perioade lungi de timp. Cu toate acestea, ele pot apărea și brusc, ca urmare a unor forțe extreme, cum ar fi impactul meteoriților. Unele dintre ele au fost formate chiar în spațiu!” – explică Hazen, pentru site-ul science.orf.at. Împreună cu o echipă de cercetare, el a găsit și catalogat un total de nouă moduri în care se formează diamantele.
Toate mineralele, catalogate
Dar diamantele sunt doar un exemplu din cele aproape 6.000 de minerale cunoscute, care există pe Pământ. Prin urmare, Hazen și-a pus sarcina, în ultimii 15 ani, să afle cât mai multe despre originile și formarea tuturor mineralelor. În două studii, pe care Hazen și colegul său Shaunna Morrison le-a prezentat, recent, în revista „American Mineralogist”, aceștia au creat cea mai extinsă bază de date despre formarea mineralelor, de până acum. Noile descoperiri au primit reacții foarte pozitive din partea cercetătorilor. Geologul italian Luca Bindi, de exemplu, le descrie drept „inovatoare”. Într-un comentariu despre cele două studii, el scrie: „Descoperirile ne arată că mineralele sunt cele mai rezistente și, în același timp, cele mai informative obiecte, pentru cercetarea formării planetelor!” Hazen este și el convins de acest lucru. El explică: „Mineralele sunt singurele obiecte cu adevărat tangibile, care dețin milioane, dacă nu miliarde de ani de informații!”
Origini diferite ale aceluiași mineral!
Într-unul dintre studii, cercetătorii se ocupă de formarea diversă a mineralelor. Diamantele se pot forma în nouă moduri cunoscute, în timp ce mineralul numit pirită, (cunoscut și ca „aurul nebunilor”) se formează în 21 de moduri diferite. „Pirita se poate forma la temperaturi calde, dar și la temperaturi scăzute. Cu apă sau fără apă, cu sau fără ajutorul microbilor” – arată Hazen. Pirita, este așadar „campioana” printre mineralele binecunoscute de pe Pământ, cu originile sale diverse. În total, cercetătorii au reușit să catalogheze 57 de „rețete”, din care au fost create toate cele aproape 6.000 de minerale cunoscute. Majoritatea dintre ele au o singură origine, dar, conform lui Hazen, circa 40% se pot forma în mai multe moduri.