
Unele țări europene au implementat deja mai multe măsuri de protecție socială
O taxă specială pentru profitorii crizei ar fi o măsură binevenită
Potrivit site-ului moment.at, Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul ÖVP din Austria Inferioară, propune un plafon pentru prețul energiei electrice. O idee pe care cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) o respinge drept populistă.
Cancelarul Nehammer, în loc să ia măsurile simple și logice impuse de situația de criză, invocă închipuitw pericole pentru economie
Ministrul de Finanțe Magnus Brunner (ÖVP) vede pericole pentru economie. Și într-adevăr, există o modalitate mai echitabilă de a menține prețurile la energie scăzute. Pentru că întrebarea este: de ce sunt prețurile la electricitate atât de mari? Un răspuns este: spirala profit-preț! De aceea, o taxă specială pentru cei care profită de criză ar putea fi soluția. Unele țări europene le-au implementat deja, la sfatul Comisiei Uniunii Eueopene. Există și modele istorice de succes pentru aceasta. Mai presus de toate, însă, lovește companiile energetice. Și nu contribuabilul!
Spirala profit-preț nu este un fenomen nou. În prezent, mărește inflația în Ausreia. Companiile energetice în special acumulează profituri enorme în umbra pandemiilor, crizelor și războiului. Institutul Momentum calculează că profiturile companiei OMV, în primul trimestru al anului 2022, au fost de patru ori mai mari decât în cele 24 de trimestre precedente. Acest lucru ar fi trezit interesul și pentru Autoritatea Federală pentru Concurență, care examinează, în prezent, dacă există acorduri de împărțire a profitului. Nu doar companiile petroliere își măresc în prezent marjele de profit, ci și companiile de electricitate. CompaniaVerbund și-a crescut profiturile în 2021 cu 40% față de anul precedent.
Taxați profitorii crizei!
Principiul “ordinii de merit” se află în spatele prețurilor ridicate la energie electrică. Aceasta înseamnă că, deși cea mai ieftină centrală care are curent electric în acest moment o furnizează întotdeauna, cea mai scumpă dictează prețul. Dacă energiile regenerabile pot acoperi cererea de energie electrică, electricitatea este ieftină. Cu toate acestea, dacă economia și cetățenii consumă atât de mult încât trebuie să fie furnizată energie din centralele pe gaz, prețul crește. Pentru că, în prezent, gazul este foarte scump . Producătorii de energii regenerabile generează apoi profituri în exces. Când UE a fuzionat piața de energie electrică, acest efect a fost cu siguranță dorit. Este o măsură a politicii climatice și ar trebui să promoveze energiile regenerabile. În vremuri de criză, totuși, guvernele ar putea folosi profiturile în exces ,pentru a preveni consecințele inflației. Acest lucru se întâmplă deja în multe țări europene.
De ce este prețul electricității atât de mare, deși atât de multă energie provine din surse regenerabile în Austria?!
În lupta pentru măsuri de reducere a prețurilor, unele țări europene au început deja să fie taxate mai mult companiile din sectorul energetic. În Italia există deja un impozit de 25% pe profiturile suplimentare de la producătorii de gaze. Anglia cere, de asemenea, o taxă specială de amploare în sectorul petrolului și gazelor. Taxe corespunzătoare există și în Bulgaria, România și Ungaria. Aceste din urmă țări fac responsabile pentru inflație și prețurile mari chiar băncile, companiile de asigurări și lanțurile de retail, conform declarației Bettinei Csoka. Ea este consultant pentru distribuția veniturilor și politica timpului de lucru, la Camera Muncii din Austria Superioară. Comisia UE recomandă o taxă specială corespunzătoare și calculează că în 2022 ar putea fi colectate aproximativ 200 de miliarde de euro.
Printre alții, și Joseph Stiglitz cere această taxă specială. Americanul este unul dintre cei mai cunoscuți economiști din lume, a primit Premiul Nobel și a scris cartea „În umbra globalizării”. O astfel de „taxă de război”, așa cum o numește el, nu este nimic nou. În timpul Primului și al Doilea Război Mondial, au existat uneori taxe speciale masive în Anglia, SUA, Canada, Franța și Italia. Dacă companiile au realizat mai multe profituri în timpul anilor de război decât înainte, trebuiau să plătească până la 95% din el.
Prețurile energiei electrice = politica fiscală a UE!
Între timp, în Austria nu se întrevede nici o soluție. Gabriel Felbermayr, directorul Institutului de Cercetări Economice, a vorbit despre acest subiect în cadrul programului ZIB2 pe postul de televiziune ORF. El nu crede că un plafon al prețului energiei electrice este o idee bună și speră într-o soluție europeană. De exemplu, cumpărând gaz împreună. „Asta ar putea scădea puțin prețurile, nu numai cu Rusia, ci și cu alți furnizori de gaze!” – spune Felbermayr.
Președintele Federației Sindicatelor din Austria (ÖGB-n.n), Wolfgang Katzian, salută cererile actuale de intervenție pe piața energetică: „Este bine că, în sfârșit, se mișcă discuția, care este urgentă și orientată spre rezultate de luni de zile!” După cum arată cererile lui Felbermayr, sunt multe propuneri pe masă. Katzian face acum presiuni pentru ca măsurile să fie luate rapid: „Este necesar un plafon de preț pentru un anumit consum de bază de gaz și electricitate!” Potrivit lui Katzian, ar trebui introdusă și o taxă specială pe profiturile excedentare.
Între timp, soluțiile propuse de premierul Nehammer vizează mai puțin scăderea prețului gazului. La conferința filialei tiroleze a Partidului Popular, el a recomandat cetățenilor să consume alcool sau droguri psihotrope pentru a face față ratei inflației. Lăsând gluma la o parte, cancelarul nu a propus nici o soluție durabilă.