Morți în timpul serviciului. Căldura extremă, risc fatal pentru muncitori / Sindicatele europene denunță nepăsarea angajatorilor

Morți în timpul serviciului. Căldura extremă, risc fatal pentru muncitori / Sindicatele europene denunță nepăsarea angajatorilor / Foto: printscreen

Greață, leșin și chiar moarte: valul de căldură din Europa a scos în evidență pericolele generate de temperaturile extreme în anumite profesii, determinând sindicatele să ceară o mai bună protecție a lucrătorilor împotriva încălzirii globale.

Muncitori în echipament de construcții care lucrează pe asfalt fierbinte. Lucrători agricoli sezonieri care transpiră abundent sub sere de plastic. Manipulatorii, obligați să lucreze în depozite fără aer condiționat…

Tragedii în Spania și în Italia

Greu de suportat pentru toți locuitorii, valul de căldură a devenit insuportabil pentru anumite sectoare de activitate, marcate în ultimele zile de mai multe tragedii în sudul Europei. În Spania, un muncitor în vârstă de 50 de ani a murit vineri din cauza unei insolații – o supraîncălzire a corpului – în timp ce lucra într-un depozit de la periferia Madridului. Potrivit serviciilor de urgență, temperatura corpului său era de 42,9 grade când a fost preluat în îngrijire, „inconștient” și prezentând „convulsii”.

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, angajat pentru o lună de zile de o companie de întreținere a drumurilor, a murit, de asemenea, în weekend, la Madrid, în timp ce lucra, în timp ce un alt muncitor de întreținere, în vârstă de 58 de ani, a fost spitalizat marți după ce s-a simțit rău.

În Italia, deja doi muncitori agricoli în vârstă de 20 și 57 de ani au murit la începutul acestei luni în timp ce lucrau la temperaturi de peste 40 de grade, unul în Campania (sud) și celălalt în Calabria (sud), potrivit presei locale.

Aceste două decese au reaprins în Italia dezbaterea privind impactul valurilor de căldură, la un an după moartea unui muncitor sezonier din Mali, în vârstă de 27 de ani, care a determinat mai multe regiuni să interzică munca în agricultură în orele cele mai fierbinți.

Limită de temperatură de lucru

Pentru sindicate, o mai bună luare în considerare a impactului temperaturilor asupra lucrătorilor este mai necesară ca niciodată pentru a evita aceste tragedii, în timp ce se așteaptă ca frecvența valurilor de căldură să se dubleze în Europa până în 2050.

Decese precum cele de la Madrid „nu ar trebui să se întâmple niciodată”, au declarat într-un comunicat cele două principale sindicate spaniole, UGT și CCOO, care au cerut „reducerea timpului și a expunerii” lucrătorilor la temperaturi ridicate, informează France 24. În Spania, Marea Britanie și Franța – unde căldura provoacă mai multe decese în fiecare an, în special în industria construcțiilor – autoritățile au intensificat, de asemenea, mesajele de prevenire, invitându-i pe angajații care pot face acest lucru să lucreze la distanță, iar pe ceilalți să se protejeze.

Dar, în ochii sindicatelor, aceste avertismente nu sunt suficiente. „Europa are nevoie de temperaturi maxime de lucru”, a declarat Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) pe Twitter, cerând „oprirea muncii atunci când este prea cald”.

Un mesaj transmis în Marea Britanie de federația sindicală TUC, care a cerut guvernului să stabilească o „temperatură limită” interioară de 30°C, dincolo de care angajații ar trebui să înceteze să lucreze.

Pentru CCOO, sunt necesare alte măsuri pentru a reduce riscurile, cum ar fi introducerea unor pauze mai lungi și sesiuni de formare pentru angajatori. De asemenea, este necesar să se „identifice toate locurile de muncă” care sunt cele mai expuse „la temperaturi ridicate”, insistă sindicatul.

Stresul termic, risc profesional

Această abordare este susținută și de Institutul European al Sindicatelor (Etui), un centru de cercetare cu sediul la Bruxelles, care a solicitat într-un raport ca „stresul termic legat de condițiile meteorologice” să fie considerat un „risc profesional” de sine stătător. „În prezent, mulți lucrători suferă din cauza inacțiunii angajatorilor, în timp ce autoritățile tind să închidă ochii”, cu consecințe grave pentru „lucrătorii în situații precare”, care se află în prima linie a problemei, a deplâns acest think-tank.

Cu toate acestea, un semn că sensibilizarea începe să crească este faptul că, după moartea colegului lor, muncitorii drumari din Madrid au obținut marți seara decizia de a nu mai lucra după-amiaza, în orele cele mai fierbinți. „Vom fi atenți și vigilenți”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Isabel Rodriguez, promițând că va lua măsuri prin intermediul „inspecției muncii” pentru a obliga companiile să își protejeze mai bine angajații.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/morti-in-timpul-serviciului-caldura-extrema-risc-fatal-pentru-muncitori-sindicatele-europene-denunta-nepasarea-angajatorilor-769460.html

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    Este posibil ca Rusia să fi atacat mii de zboruri britanice de vacanță

    Între august 2023 și martie 2024, au fost înregistrate probleme de navigație prin satelit pe un total de 46.000 de zboruri. Potrivit Daily Mail, Rusia este suspectată că a efectuat…

    Iohannis, despre disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

    Există zone în care „nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen”, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a fost întrebat dacă are cunoştinţă…