Prima sursă de energie nelimitată și “verde” ar putea fi gata în 2035!

  • Tech
  • iunie 4, 2022
  • 0 Comments

Un reactor uriaș de fuziune nucleară se află în construcție în Franța!

La proiect colaborează 35 de țări din toată lumea

Fuziunea termonucleară ar putea deveni în viitorul apropiat prima sursă de energie nelimitată și ecologică. Un astfel de reactor este în construcție în acest moment în Franța, în cadrul unui proiect internațional, din care face parte și România.

Proiectul ITER (”Reactor Experimental Termonuclear Internațional”), desfășurat în localitatea Saint-Paul-lez-Durance din sudul Franței, promite să rezolve simultan atât criza energiei, cât și încălzirea globală, creând prima sursă de energie nelimitată și ”verde”.

Cea mai scumpă construcție din istoria omenirii

Momentan, reactorul de fuziune termonucleară, cunoscut și sub denumirea de ”tokamak”, care a început să fie ridicat aici în ultimii 2 ani, este cea mai scumpă construcție din istoria omenirii. O estimare optimistă evaluează costul total la 18 miliarde de dolari, iar una pesimistă, la 65 de miliarde. La final, reactorul va cântări 23.000 de tone și va conține aproximativ un milion de componente individuale, conform CNN, fără a mai lua în calcul complexul cu zeci de clădiri din jurul său. În proiect sunt implicate 35 de țări, printre care SUA, China, Rusia, India, Japonia, dar și statele UE, inclusiv România.

“Fuziunea hidrogenului este de un milion de ori mai eficientă decât arderea combustibililor fosili. Ce încercăm să facem aici seamnă mult cu crearea unui mic soare artificial pe pământ. Dar, cum reactorul va opera permanent, acest soare nu va apune niciodată!”- explică Bernard Bigot, director general al ITER.

În ciuda pandemiei COVID-19, construcţia reactorului de fuziune termonucleară este încă în grafic și ar trebui să fie finalizată până în 2025. Exploatarea sa la capacitate maximă va începe abia după anul 2035, primii ani fiind necesari testării progresive a capacităţilor reactorului. Totuși, cel mai probabil, fuziunea nucleară va fi folosită pe scară largă doar după 2050. Momentan, cea mai mare problemă este implicarea Rusiei în proiect. Rolul acestei țări este crucial, mai ales că savanții sovietici au creat primul tokamak, în anii ’80.

Ce contribuție are România la proiect

Mai multe laboratoare de cercetare și firme private din România colaborează cu oamenii de știință de la ITER și produc componente pentru reactor, potrivit site-ului ilike-it.ro. De pildă, experții români au conceput un material special care să acopere pereții tokamakului, pentru ca acesta să reziste la plasma fierbinte din interior.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/NYe4bQ6p6QQ Cele aproape 500 de coloane seismice care vor susține reactorul de 23.000 de tone, au fost și ele fabricate la Pitești. De asemenea, a doua clădire ca importanță, holul de asamblare, prin care vor trece toate componentele tokamakului, a fost fabricat cu materiale din România, la Călărași. Și structura metalică de susținere a podurilor rulante, care vor transporta toate componenetele reactorului, se fabrică tot la Călărași. În cadrul ITER lucrau, la nivelul anului 2019, 35 de români, potrivit ilike-it.ro, de la ingineri mecanici și electrici până la șeful de cabinet al Directorului General al proiectului.

Ce este fuziunea nucleară

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, cu masă mai ridicată decât cele inițiale. Ca urmare a fuziunii, se produc și alte particule subatomice. Reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a contracara forțele de respingere electrică. Acest lucru este posibil prin accelerarea nucleelor în acceleratoare de particule, așa cum este reactorul ITER. Fuziunea nucleară este sursa principală de energie în stelele active. Sub forma sa termonucleară, ea poate deveni o sursă de energie, practic, nelimitată și ecologică, pentru omenire. Nu produce niciun fel de poluare radioactivă, iar combustibilul folosit este hidrogenul, cel mai abundent element chimic din Univers. De asemenea, eficiența este uriașă: un singur gram de combustibil poate produce echivalentul a 8 tone de petrol. Ca urmare, dacă fuziunea termonucleară va deveni viabilă tehnologic și comercial, ar putea elimina complet nevoia de combustibili fosili.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • septembrie 6, 2024
    Autostrăzile din România vor avea sisteme de supraveghere ca în Germania

    Pe autostrăzile din România va fi instalat un sistem care va ajuta deopotrivă autoritățile, dar și participanții la trafic. Sistemul include camere de supraveghere, aparate de detecție, dar și senzori…

    • mai 11, 2024
    Rețeaua 3G va fi închisă – multe telefoane mobile vor fi în curând inutilizabile

    Furnizorii de telefonie mobilă vor opri rețeaua 3G până la sfârșitul anului. „Astăzi” explică ce înseamnă acest lucru pentru tine și ce ar trebui să faci. Cei trei mari furnizori…