Instrumentul care măsoară nivelul vitaminelor din legume și fructe!

Măsurarea în timp real a cantităților de vitamine din fructe și legume în câmp va fi în curând o realitate datorită unui biosenzor ieftin, ușor de utilizat, dezvoltat de oamenii de știință din Germania, Belgia și Țările de Jos. Regiunile interesate au mers să se întâlnească cu oamenii de știință responsabili de proiect. 

Viitorul alimentelor

Schimbările climatice ne obligă să ne gândim mult mai mult la cum și unde ne cultivăm hrana. Potrivit site-ului euronews.com, în Țările de Jos, un proiect european numit „EMR Food Screening” își propune să sprijine producătorii, atunci când vine vorba de a face această tranziție.

Dispozitivul emblematic al proiectului este un biosenzor. Deși nu este încă comercializat, acesta poate cuantifica cantitatea de vitamine conținute de castraveți și alte legume și fructe, în timp real, pe teren.

Astfel de informații sunt vitale pentru fermieri și producătorii de alimente, deoarece le permit să ajusteze unele variabile, cum ar fi cantitatea de umiditate pentru plante, pentru a îmbunătăți calitatea nutrițională a culturilor lor.

„În mod normal, dacă vrei să știi câte vitamine sunt în legume sau în fructe, este nevoie de cel puțin câteva zile, pentru a avea această măsurătoare, pentru că fructul sau leguma merge la laborator și apoi trebuie trimis înapoi. Acum, măsori rapid, cu un senzor. Vă oferă informațiile corecte, într-un minut!” – spune John van Helden, director și proprietar al firmei Yookr.

Biosenzorul detectează vitaminele din alimente prin codificarea culorilor!

Oamenii de știință de la Universitatea Maastricht au dezvoltat partea chimică sau receptorul, a biosenzorului. Acest lucru poate determina conținutul precis de vitamine al unui fruct.

Costul proiectului a fost de 1,9 milioane de euro, jumătate din acesta fiind finanțat prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene. Programul EMR include universități, cercetători și companii din Germania, Belgia și Țările de Jos.

Pe lângă producătorii de alimente, tehnologia ar trebui să permită consumatorilor să cunoască exact calitatea nutrițională a alimentelor lor.

„Unul dintre lucrurile pe care vrei să le știi este ce, câți nutrienți am în mâncarea mea? Și poți intra într-un supermarket și ei spun că este sănătos, dar este într-adevăr sănătos? Deci, dacă ai un senzor care poate spune repede, ok, aceasta este cantitatea de vitamina C pe care o aveți în ea, atunci este foarte benefică!” – arată Bart van Grisven, profesor asociat și lider de proiect pentru screeningul alimentar EMR. Comunicarea și o mai mare conștientizare a publicului sunt considerente-cheie pentru revoluția agricolă.

Campusul Brightlands (Greenport Venlo), un centru specializat în alimentația sănătoasă și viitorul alimentelor, a făcut din acest lucru prioritatea sa principală.

„Am contactat toate aceste companii inovatoare care chiar doresc să facă ceva pentru ca consumatorul să fie mai sănătos, mai conștient, dar și să ne ajute să ne gândim la noi inovații! Așa că încercăm să adunăm companii pentru a se alătura proiectelor și pentru a ajuta proiectul!” – precizează Bart van Grisven.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • mai 5, 2025
    De la anulare, la suspendare!

    În decembrie 1989, oamenii au ieșit în stradă să strige „Vrem alegeri libere!” — un mesaj de libertate, de dreptate și de speranță. Au trecut 35 de ani, și totuși,…

    • mai 5, 2025
    Președinta Moldovei Maia Sandu vrea să facă rost de bani pentru campania electorală. Taxe uriașe pentru energie, impuse populației

    Criza energetică din Moldova lovește în populație, iar guvernanții profită fără niciun scrupul de această situație. Taxele nesimțite la energie impuse moldovenilor o vor ajuta pe președinta Maia Sandu să-și…