Se negociază ridicarea blocadei împotriva mărfurilor rusești până pe 10 iulie
Pretinzând că respectă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, Lituania a interzis tranzitul anumitor mărfuri către exclava rusă. O suspendare a acestei interdicții este în prezent în curs de negociere.
Negocieri intense UE-Rusia
Observatorii avertizează asupra unei escaladări militare. Potrivit unor persoane din cercurile europene de intelligence, disputa dintre Rusia și Lituania privind interdicția de tranzit a anumitor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad s-ar putea încheia în câteva zile. Oficialii Uniunii Europene, cu sprijinul Germaniei, negociază în prezent cu Lituania suspendarea interdicției de tranzit, au declarat două persoane familiare cu evoluția situației. În același timp, însă, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a criticat din nou Rusia. În ciuda rezervelor din partea guvernului lituanian, sursele din serviciile secrete și-au exprimat încrederea că, până cel târziu pe 10 iulie, se va ajunge la un compromis. Fosta republică sovietică lituaniană este unul dintre cei mai duri critici la adresa Rusiei în UE. „Sancțiunile trebuie aplicate! Nici o decizie nu ar trebui să submineze credibilitatea și eficacitatea politicii UE de sancțiuni!”- a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe lituanian.
Avertizare de escaladare militară a conflictului provocat de Lituania
Cu toate acestea, potrivit unei persoane din cercurile de intelligence, susținătorii unui compromis se tem de o escaladare militară pe teritoriul UE. Guvernul de la Moscova ar putea folosi forța pentru a crea un coridor terestru. Kaliningradul este „sacru” pentru Rusia – avertizează ei. Soldații germani sunt, de asemenea, staționați în țara parteneră NATO, Lituania. O reducere a importurilor de gaze din Rusia ar putea afecta puternic și Germania. „Trebuie să acceptăm realitatea!”- a spus unul dintre negociatori. “Președintele rus Vladimir Putin are mult mai multă putere decât noi! Este în interesul nostru să găsim un compromis!”- a precizat el. Sunt posibile două scenarii principale: fie traficul de mărfuri dintre Rusia și Kaliningrad va fi scutit de sancțiunile UE, fie, din motive umanitare, s-ar putea crea o excepție pentru zona care se află între Lituania, Polonia și Marea Baltică.
Lituania se bazează pe angajamentul de protecție al NATO!
Președintele Nauseda, pe de altă parte, a acuzat Moscova că duce o campanie de dezinformare. „Rusia încearcă să folosească această oportunitate, pentru a crea o bulă de propagandă și, desigur, încearcă să ne sperie, să ne amenințe!”- a declarat Nauseda pentru Agenția Germană de Presă din Vilnius. Însă, el nu se arată intimidat: „Nu ne este frică pentru siguranța noastră!”- bravează liderul micuței țări baltice. “Lituania are încredere în obligația statelor NATO de a oferi asistență și în puterea alianței militare, ca alianță de apărare colectivă!” – spune Nauseda, sfătuit de consilierii americani din NATO.
Președintele Lituaniei, viteazul scos de NATO la înaintare!
La mijlocul lunii iunie, Lituania a interzis tranzitul feroviar al unor mărfuri de pe listele de sancțiuni occidentale prin teritoriul său către regiunea Kaliningrad. Rusia a criticat restricțiile ca fiind „ilegale” și a amenințat cu contramăsuri. „Povestea adevărată este că aceasta este o chestiune între Comisia Europeană și Rusia!” – a spus Nauseda. Lituania îndeplinește doar cerințele politicii UE de sancțiuni și regulile stabilite de Comisia Europeană – încearcă el să justifice poziția țării sale. După criticile dure din partea Rusiei, UE a anunțat o revizuire a restricțiilor la import și export. „Suntem în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care este de așteptat să anunțe liniile directoare pentru tratarea acestor mărfuri în tranzit, în câteva zile!”- a anunțat președintele lituanian. Acesta nu a vrut să speculeze cu privire la posibilul rezultat. „Vrem să subliniem, iar aceasta este poziția noastră, că nu trebuie să existe un coridor verde pentru mărfuri speciale!” – susține Nauseda, care se bazează pe sprijinul NATO. Din 17 iunie, Lituania a interzis tranzitul de mărfuri precum materiale de construcție, metale și cărbune, către enclava rusă Kaliningrad, invocând sancțiunile UE pentru invazia asupra Ucrainei. Singura rută de tren între Rusia și Kaliningrad este, de asemenea, afectată de interdicție. Nu există o legătură terestră directă între fostul Königsberg din Prusia de Est și Rusia. Rutele aeriene și maritime nu sunt afectate de sancțiuni.