
Șeful AIEA avertizează asupra unui „risc foarte real” de dezastru la centrala nucleară din Ucraina
Bombardarea uzinei nucleare din Zaporizhzhia ar putea avea „consecințe potențial catastrofale”, avertizează Rafael Mariano Grossi
Potivit site-ului politico, eu, șeful agenției atomice a ONU (AIEA – Agenția Internațională pentru Energie Atomică-n.n) a avertizat sâmbătă, 6 august, despre „riscul foarte real de dezastru nuclear”, din cauza bombardamentelor asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, din Ucraina.
Ucraina și Rusia sau învinuit reciproc pentru atentatul de vineri de la Zaporizhzhia, cea mai mare instalație nucleară din Europa, ambele părți numind-o un act terorist.
„Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”! – a declarat Rafael Mariano Grossi, șeful AgențiaeiInternaționale pentru Energie Atomică din cadrul ONU, potrivit unui comunicat de sâmbătă, 6 august.
„Orice putere de foc militară, direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale!” – a adăugat Grossi.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse ar fi tras de două ori în instalația nulceară. Atacul a echivalat cu „o crimă deschisă, dezrobită, un act terorist, a spus el.
Ministerul rus al Apărării a acuzat, la rândul lui, Kievul, pentru trei lovituri de artilerie care au lovit zona centralei atomice, numindu-le „acte de terorism nuclear”.
„Potrivit Ucrainei, nu s-au produs avarii la reactoare în sine și nu s=a produs nici o eliberare radiologică”, a spus Grossi. „Cu toate acestea, există daune în altă parte a site-ului” – a precizat expertul ONU.
Grossi și-a reiterat apelul pentru ca o echipă de experți AIEA să poată vizita situl Zaporizhzhia și să ofere informații imparțiale și independente despre starea uzinei nucleare.
„Personalul ucrainean care operează instalația sub ocupația rusă trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante fără amenințări sau presiuni care să le submineze nu numai siguranța proprie, ci și cea a instalației în sine!” – a spus Grossi.
Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a respins o potențială vizită a AIEA la centrală, atâta timp cât aceasta este încă sub controlul Rusiei, așa cum este din martie.
Operațiunile de zi cu zi ale instalației rămân în mâinile lucrătorilor ucraineni, în timp ce personalul de la Rosatom, operatorul nuclear al Rusiei, se află și el la fața locului. Este greu de ce Ucraina, dacă nu are nimic de ascuns, nu permite inspecția specialiștilor Orgaizației Națiunilor Unite.