Fermierii olandezi se revoltă contra Pactului Verde european!

Ei susțin că Guvernul vrea să închidă fermele și să le ia pământul!

Protestele fermierilor sunt susținute și de alte categorii de cetățeni revoltați

Fermierii olandezi s-au revoltat de câteva săptămâni împotriva politicii climatice a guvernului lor. Aceasta presupune reducerea emisiilor de azot la nivel național cu 50% până în 2030. Acest lucru ar putea însemna sfârșitul pentru o treime din fermele de animale. Fermierii ripostează.

Pe lângă protestele violente, depozitele și parcările din supermarketuri sunt din ce în ce mai blocate de fermieri. Peste 20 de centre de distribuție ale marilor lanțuri de supermarketuri sunt deja afectate, inclusiv liderii de piață Albert Heijn, Jumbo, și Coop. În plus, și rețelele Aldi și Lidl. Consecințele protestului le-au simțit și turiștii. Pentru prima dată, pescarii au blocat porturile cu bărcile lor, din solidaritate cu fermierii. Feriboturile nu au putut merge pe insule timp de câteva ore, iar turiştii au fost nevoiți să suporte la timpi lungi de aşteptare, după cum au avertizat companiile de transport maritim. Cu toate acestea, cel mai mare port al Europei, Rotterdam, nu a fost afectat de aceste acțiuni. Marc Jansen, directorul Asociației Centrale pentru Alimentație, a cerut autorităților să intervină. „Asta nu mai poate continua!”- a spus el la radio. „Nu avem nimic de-a face cu conflictul dintre stat și fermieri!” Presa regională a relatat deja despre rafturile goale în unele supermarketuri. Problema mare este însă că produsele proaspete precum pâinea, legumele, fructele și laptele sunt insuficiente!

Fermierii vor să „paraliceze” întreaga țară!
De asemenea, fermierii au blocat în mod repetat unele autostrăzi și rute de aprovizionare, așa cum au făcut în ultimele două săptămâni. Ocazional, au existat ambuteiaje lungi, mai ales la granița cu Germania, lângă Enschede, Venlo și Eindhoven. Însă, potrivit autorităților rutiere, problemele de pe drumuri au fost limitate. Reprezentanții fermierilor au amenințat cu „paralizarea întregii țări”. Dar aeroporturile au fost cruțate până acum.

Ceea ce se întâmplă în Olanda ar trebui să dea fiori tuturor cetățenilor din UE. Green-deal-ul a intrat în forță și a început să atace direct sursele de trai ale oamenilor. Astfel, fermierii olandezi au fost obligați de Guvern să își închidă fermele, în caz de refuz, acestea fiind confiscate de autorități. În ciuda protestelor violente din această țară, Guvernul nu a făcut niciun pas înapoi, ci dimpotrivă, a scos blindatele armatei pentru a înăbuși revolta.

Legea Azotului – mărul discordiei!

Astăzi în Olanda, mâine în toate țările Uniunii Europene! Legea azotului a fost votată în Parlamentul olandez, iar protestele zecilor de mii de fermieri nu au avut niciun efect. Practic, Olanda a decis să închidă, pentru început, 30% din fermele de pe teritoriul său, lăsându-i pe oameni fără mijloace de subzistență. O reprezentantă al fermierilor olandezi a explicat, într-un material video făcut pentru colegii din Germania, că motivul protestelor din Olanda este o scrisoare de la ministrul Agriculturii, în care se anunță că, pentru a reduce cantitățile de azot, trebuie să fie desființate 30% din ferme. ”Asta se poate în 3 feluri. Închizi de bunăvoie, poți vinde, dar primești o interdicție profesională și nu mai poți intra niciodată în agricultură în Olanda. Tu poți să spui că te muți în altă parte. Ok, îți poți deschide o fermă în altă parte și atunci ai nevoie de o aprobare nouă și știm deja că nu vei mai primi alta. A primi aprobări noi este, de fapt, imposibil în Olanda. Dacă nu vrei nimic din toate acestea, atunci vei fi desproprietărit, a spus Guvernul. Această scrisoare, care a venit împreună cu o hartă a Olandei, în culori diferite, a stârnit foarte multă frustrare. Culorile îți arată unde locuiești și cât azot trebuie să reduci. Asta începe de la 12% și ajunge la 95%. 95%, dar chiar și 12% nu înseamnă numai sfârșitul fermei tale, ci și sfârșitul unei mari părți a agriculturii olandeze”, spune reprezentanta fermierilor olandezi.

Parlamentarii, imuni la proteste!

Faptul că fermierilor le-a fost cerut să renunțe la munca lor de-o viață i-a determinat pe aceștia să le solicite parlamentarilor să voteze împotriva acestei reglementări. ”Am făcut un protest mare, pe 22 iunie, și 60.000 de fermieri și cetățeni au protestat împotriva acestei proceduri a ministrului. Nu a ajutat la nimic. 60.000 de oameni, 20.000 de tractoare și, totuși, Guvernul nostru, Parlamentul nostru au spus <<NU! Nu facem nimic altfel>>. Au existat și schimbări care ar fi trebuit luate în considerare, dar și acestea au fost respinse de Parlament, care a spus <<NU, nu facem asta!>>. Acum fermierii protestează, dar ei nu sunt organizați, nu sunt coordonați. Guvernul nostru nu mai este susținut de populație! Au avut numai 15% pentru câteva săptămâni și acum, în mod sigur, procentul de susținere pentru ei a devenit și mai mic!. Fermierii sunt susținuți de cătățeni. Ei îi înțeleg. Și noi nu suntem primul grup de oameni care este rănit așa de către Guvern. Am avut și oameni cărora li s-au luat copiii. Nu au fost născuți în Olanda. Mii de oameni au fost distruși de Guvernul nostr!. Și oamenii din provincia Groningen, de unde se scoate gaz din pământ, au fost distruși de Guvern. Nu avem nevoie de astfel de oameni într-o democrație! Într-o democrație, cetățenii sunt protejați!” – a mai spus reprezentanta fermierilor olandezi.

”Guvernul nostru ne vrea pământul!”

Acum câțiva ani, prim-nimistrul Mark Rutte a semnat un contract în care este stabilit că mai mult de 100 de mii de oameni să vină din UE în Olanda pentru a munci și a locui aici, susține reprezentanta fermierilor. ”Pentru asta, trebuie ca noi, care am lucrat acest pământ de sute de ani, care am hrănit oamenii noștri, să ne părăsim pământurile, pentru că ei vor să construiască locuințe. Ei vor să construiască industrii. Noi trebuie să plecăm. Fermierii au spus că nu vor face asta. Iar acum noi cerem ca Legea azotului să fie abrogată! Definitiv. Pentru că noi nu putem aplica această lege și nu vom da nimic din pământurile noastre! De fapt, acesta este motivul protestelor puternice. Dar acum vedem că și alte grupe de populație ne susțin și vin la demonstrații, împotriva Guvernului. Și ei cer ca Guvernul să plece. Așa că aceste proteste ale fermierilor vor putea fi un început al unui timp nou în Olanda!”- a mai afirmat reprezentanta fermierilor olandezi.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 10, 2024
    Austria suspendă procesarea cererilor de azil pentru refugiații din Siria

    Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat luni suspendarea procesării cererilor de azil ale refugiaţilor sirieni, în urma căderii regimului preşedintelui Bashar al-Assad la Damasc, transmite AFP. ”Începând de acum,…

    • decembrie 6, 2024
    Linșajul mediatic împotriva lui Călin Georgescu

    Într-un editorial publicat în ziarul Cotidianul, Cornel Nistorescu face o analiză extrem de pertinentă la ce se întâmplă acum în România: Călin Georgescu, care a câștigat turul întâi al alegerilor…