Administrația Portului Viena va investi 40 milioane de euro în neutralitatea CO2, până în 2040. Planurile includ extinderea folosirii energiilor ecologice, reproiectarea flotei de vehicule și trecerea rapidă a traficului de la drum la calea ferată sau pe apă. Ponderea energiilor regenerabile în portul Viena este deja de 25%.
În acest moment sunt implementate deja multe proiecte, precum terminalul de containere al filialei portuare WienCont, care este alimentat cu energie 100% “verde”, din hidroenergie, încă din 2018. Cel de-al treilea sistem solar de pe amplasament este în prezent în funcțiune de probă și un al patrulea sistem solar este planificat pentru acest an. Mai mult, portul Viena a trecut la iluminarea cu corpuri de tip LED, pentru majoritatea iluminatului exterior și interior din depozite. În incinta portului, au fost instalate stații de încărcare rapidă electronică, au fost achiziționate cinci vehicule electrice, iar bicicletele electrice sunt din ce în ce mai folosite pentru deplasări în și în afara zonei portuare, iar toate sistemele de operare au fost convertite la eco-electricitate.
Portul Freudenau este centrul de manipulare a mărfurilor pe apă în orașul Viena. Mărfuri în vrac și materii prime, terminalul de containere, un terminal auto, hale și zone de depozitare, centre de distribuție pentru mărfuri de marcă, cel mai mare depozit vamal din Austria cu birou vamal, secție proprie de poliție și direcția și administrația Portului Viena sunt situate aici .