Cancelarul Scholz face tot posibilul pentru a-și salva guvernul de coaliție. Deși sunt măcinați de incompatibilități profunde, social-democrații, ecologiștii și liberalii depind unii de alții pentru a rămâne la putere, arată o analiză Deutsche Welle.
Social-democrații, ecologiștii și liberal-democrații s-au aflat de la bun început pe poziții diferite, fiind separați de convingeri politice ireconciliabile. Germania este, prin urmare, condusă de două partide de stânga și de unul liberal. În vreme ce SPD și Verzii sunt în favoarea unui stat puternic, ale cărui politici ar trebui, spun ei, să fie finanțate inclusiv prin contractarea de noi datorii, liberalii apără o poziție diametral opusă.
Dacă au existat unele puncte în comun la începutul guvernării, ele sunt demult istorie: cele trei partide nu mai sunt disponibile pentru compromisuri. Sentimentul de înstrăinare și lipsa de încredere sunt la cote maxime. Situația a cunoscut o escaladare în ultima vreme pe fondul dezbaterilor privind politica economică și bugetară.
După decizia de anul trecut a Curții Constituționale care a blocat redirecționarea fondurilor din pandemie către fondurile pentru climă, nu mai există aproape niciun punct comun în coaliție.
Dacă mâine ar avea loc alegeri federale, liberalii nu ar mai fi reprezentați în Bundestag. Membrii FDP, dar și alegătorii partidului, cer de mult timp ca partidul să părăsească impopularul guvern de coaliție condus de Scholz.
Cu toate acestea, fără FDP, guvernul cancelarului Olaf Scholz nu ar mai avea majoritate în Bundestag, ceea ce ar însemna în mod automat alegeri anticipate.
SPD și Verzii ar putea să continue cu un guvern minoritar și să încerce să obțină majorități flexibile în Bundestag pentru planurile lor, în condițiile în care cea mai puternică forță de opoziție, grupul conservator CDU/CSU, nu are potențiali parteneri de coaliție pentru a forma o majoritate împotriva SPD și a Verzilor.