Școala parohială „Sf. Antonie” de la Viena se desfășoară după un nou concept

  • Social
  • octombrie 29, 2024
  • 0 Comments

Începând cu luna septembrie 2024, activitățile Școlii parohiale a Parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din Viena se desfășoară după un nou concept, potrivit sfantonie.at.

În toți cei 10 ani de activitate de până acum, Școala Parohială, inițiată și coordonată de preoteasa Patricia Moga, a încercat diferite metode și perspective, reușind astfel să combine educația identității religioase cu formarea culturală, cunoașterea învățăturilor creștine cu autocunoașterea, bogăția Revelației cu bogăția chemărilor profesionale, religia cu arta, teoria cu practica. Activitățile Școlii Parohiale s-au desfășurat de obicei sâmbăta, dar, în anumite cazuri ele au cuprins și ateliere cu durată de mai multe zile consecutive. Ca pedagogi și monitori au activat până acum mulți membri adulți ai parohiei, fiecare cu harisma și pregătirea sa profesională.

Anul școlar 2024-2025 este dedicat – pentru prima dată – exclusiv catehezei. Însă cuvântul cateheză este suprauzat prin referințele deloc atractive la un tip static și scolastic de transmitere a credinței. Ideea de bază este însă de a (re)descoperi împreună cu copiii tainele credinței.

Deja cuvântul „a transmite“ presupune că cineva ar deține știința credinței și alții ar trebui să o primească, ceea ce e puțin greșit. În realitate, în toată tradiția patristică, introducerea în tainele credinței (ca taine ale Revelației) este una continuuă, mistagogică, existențială, și, ca metode (cum spune Sf. Grigore de Nyssa) cât mai diversă; iar învățătorul este, la rândul lui, toată viața un ucenic al Adevărului.

De aceea, pentru ca anul școlar dedicat religiei să nu devină transmitere de informații religioase, noul concept pedagogic – dezvoltat de preoteasa Patricia Moga – este ca tinerii liceeni, care au urmat cursurile Școlii Parohiale în ultimii 9-10 ani, să devină ei cateheții sau, mai modern, „trainerii” în credință pentru copiii mai mici.

Concret: începând cu luna septembrie, o grupă de cca. 20 de tineri liceeni (14-19 ani) a participat la cursuri de formare ca „tineri cateheți“, susținute de pr. prof. Ioan Moga și preoteasa Patricia, alături de Maria Piciu și Dragoș Parasca. În cadrul acestora s-au pregătit asiduu, în grupe de lucru și în plen, planuri, metode și materiale de lecții pentru Școala Parohială.

La sfârșit de septembrie, a avut loc inaugurarea noului concept, primele rezultate fiind un succes. Grupe de 2-3 tineri cateheți, secondați de 2-3 asistenți (tot tineri) și de cel puțin un adult predau, după un plan de lecție f. bine pregătit, timp de 3 ore (cu pauză) o temă din bogatul tezaur al credinței și practicii ortodoxe. Cu o diversitate de metode (inclusiv mediatice) de invidiat.

Paralel cu zilele de Școală Parohială, desfășurate sâmbăta după amiază, orele de formare și pregătire cu tinerii cateheți continuă pe diferite module.

Prin aceasta, deși efortul este dublu, s-a reușit responsabilizarea tinerilor liceeni, care din receptori devin emițători, din primitori devin dăruitori ai credinței. Prin acest exercițiu pedagogic, ei înșiși își aprofundează unele cunoștințe, își clarifică unele abordări. Iar, ceea ce e cel mai important, fac un continuu exercițiu de autoreflecție, în lumina credinței.

Jurnalul Romanesc Viena

Related Posts

  • ianuarie 15, 2025
O româncă a fost depistată într-un aeroport din Germania cu un pistol cu electroșocuri. A plătit o cauțiune de mii de euro

O femeie româncă în vârstă de 38 de ani a fost reținută pe aeroportul Memmingen din Germania după ce agenții de securitate au descoperit în bagajul său un pistol cu…

  • ianuarie 14, 2025
Un român și-a bătut partenera însărcinată la Viena

Un incident șocant a avut loc sâmbătă după-amiază în Vienna-Hernals, unde un tânăr de 21 de ani și-a agresat partenera însărcinată și a amenințat-o cu un cuțit. Evenimentul s-a desfășurat…