
Guvernul Ciucă permite exportul masiv al cerealelor și alimentelor de strictă necesitate
Război, epidemie sau cutremur devatastor;unde găseşti o sticlă de apă şi de unde mai iei o conservă?! În niciun caz, de la supermarket, ci din rezervele statului, acolo unde există la orice oră din zi şi din noapte mâncare, apă şi corturi pentru zeci de mii de oameni. Cum arată rezervele strategice de hrană ale României, putem afla din cele ce urmează.
Joahnnis e îngrijorat?!
Cum stă România la capitolul rezervelor de stat privind alimentele. Președintele României Klaus Iohannis a anunțat, marți – 7 iunie că, la acest moment, rezervele de alimente ale statului sunt reduse și a precizat că Guvernul va veni cu noi măsuri în perioada următoare, „pentru atunci când situația se complică”.
„Măsurile luate până acum sunt în regulă, dar sunt insuficiente. Este nevoie de multe măsuri pentru a fi siguri că nu vom avea o criză alimentară în România. Am discutat cu premierul și există o preocupare serioasă în acest sens, de aceea vor fi adoptate noi măsuri. În perioada următoare se vor lua măsuri pentru a ne face rezerve și pentru a apela la ele în caz de nevoie. Este nevoie de un Guvern hotărât, cu o majoritate solidă, care vine cu un PNRR bine pus la punct. Aceste lucruri vor duce în final, cu toate că acum suntem într-o situație dificilă, vor duce la o stare generală mai bună”, a mai spus președintele, potrivit Realitatea.net.
Informaţiile publicate de agrointel.ro.
Potrivit publicației national.ro,pe fondul crizei alimentare care se preconizează la nivel mondial, cu impact asupra creșterii necontrolate a prețurilor, România ar trebui să-și constituie rezerve de stat la produse alimentare pentru cel puțin un an, nu doar pentru două luni, cum are acum, atrag atenția specialiștii. Țările occidentale au rezerve pentru doi ani, ceea ce le permite să intervină pe piață pentru a stopa tendințele speculative.
Bravo, mă, Ciucă! România e cea mai vulnerabilă țară din Europa!
România este cea mai vulnerabilă din Europa în ce privește securitatea hranei. Potrivit unei legi aberante încă în vigoare, rezervele de stat se pot constitui doar pentru două luni și jumătate, fapt care conduce la exacerbarea exporturilor de cereale, accentuând pericolul unei crize alimentare. Dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (INCDPAPM), consideră să statul român trebuie să se implice pentru a crește rezerva de stat, pentru a se evita penuria de alimente și creșterea exagerată a prețurilor.
”La noi ar trebui să avem mai mare grijă și să creștem rezerva aia de stat de la două luni și jumătate la cel puțin șase luni sau chiar un an. Germania și Franța au rezerve pe doi ani, iar Anglia a creat o situație artificială de criză să-și crească rezervele de stat. Dacă statul român și-ar crește rezerva la un an, eu nu mi-aș face nici cea mai mică grijă. Ar fi o politică cinstită a statului român pentru cetățenii lui și, în momentul în care vede că nu e și a crescut prețul prea mult, să scoată din rezerva de stat și să pună pe piață, ca să echilibreze piața. Ați observat când a intervenit statul cu ulei, automat nu s-a mai cumpărat atât de mult. Totul este să avem această regularitate, să avem totdeauna rezerve, ceea ce ne trebuie, să nu ajungem să ne lipsească ceva”, ne-a declarat dr. Mihail Dumitru, directorul științific al INCDPAPM.
De ce nu își face România rezerve?!
Fostul șef al LAPAR, Laurențiu Baciu, atrage și el atenția că rezervele de alimente ale României sunt foarte mici, adică nu ajung decât pentru vreo cinci-șase săptămâni. Și aceasta, în condițiile în care țara noastră este un exportator important de materii prime, cereale, în special. În ultimii ani, alimentele stocate la rezervele de stat s-au tot redus, iar situația este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât contextul politic actual devine tot mai complicat.
“Politica celor care au guvernat de 30 de ani a fost ca, anual, să scadă rezerva statului. S-a ajuns undeva, anul trecut, de exemplu, să avem o rezervă a statului pentru o lună și vreo săptămână. Se poate întâmpla orice, mai ales că zilnic suntem bombardați cu vești alarmante de la vecinii nostri. Ce se poate întâmpla când tu, cu atâta producție, nu ai fost în stare să aprovizionezi poporul măcar pentru șase luni, ca să nu zic mai mult?! Orice rău se poate întâmpla! Dacă mă întrebați pe mine, personal, chiar sunt ingrijorat de evoluția politică din zonă!”, a declarat Laurențiu Baciu, fostul președinte LAPAR, la AgroTv. El spune că România ar trebui să aibă stocuri măcar pentru o perioadă de un an.
“Din 10 milioane de tone, că tot ne plângem noi că îl dăm de pomană și subvenționat la export, măcar un milion de tone pe rezerva statului să fie anual, ca să ai garanția că ai sursă de hrană!”, a mai precizat Laurențiu Baciu.
După avertismentul autorităților austriece cu referire la un posibil blackout la scară largă, urmează un alt pronostic pesimist în ceea ce privește viitorul apropiat. De această dată, vine din China și îndeamnă populația să facă rezerve de hrană.
Recent, o știre legată de un posibil Blackout a făcut valuri în Europa. Pleca de un avertisment al ministrului austriac al Apărării și viza o pană de curent, care ar putea afecta întregul continent. O situație cu un potențial la fel de dezastruos este preconizată de această dată de către autoritățile chineze
De ce să vă faceți rezerve de hrană!
Pe site-ul Ministerului Comerțului din China, a apărut un anunț cât se poate de serios în urmă cu câteva săptămâni. ”Gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate, pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență”, conform Agerpres. Deși avertismentul pare unul cât se poate de serios, în mod regretabil, nu a fost pus într-un context. Nu este clar motivul din spatele apelului și nici dacă discutăm de o amenințare probabilă sau posibilă. Penuria alimentară este o situație serioasă, iar după cum am văzut la începutul pandemiei, majoritatea oamenilor se sperie destul de repede când discutăm de lipsa accesului la alimentele de bază. În același mesaj, Ministerul Comerțului face apel la autoritățile locale să faciliteze producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne sau legume și să mențină stabilitatea prețurilor.